Japonya’nın Geleneksel Mimarisinin En İlginç Örneklerinden “Gasshou”

Japonya’nın, Gifu Eyaletindeki küçük bir geleneksel köy, ünlü Shirakawa-go, Gasshou’nun (kelimenin tam anlamıyla “dua eden eller”) mimarisinin en iyi bilinen örneklerinden bazılarına sahiptir. Mimarinin bu adı alma sebebi keskin dik çatılarını sanki dua eden iki elin kavramasıdır.

Gasshou zukuri, ya da sadece gasshou, Edo Dönemi’nde samuray olmayan sınıflara ait herhangi bir eve atıfta bulunmak için kullanılan genel bir terim olan minka türü yapılardır. Gasshou, genellikle bu tarzda inşa edilmiş çiftlik evleri için geçerlidir ancak diğer yaşam alanları için de bu tarzda yapılar inşa edilmektedir.

En eski örnekler 17. yüzyıla kadar dayanır. Shirakawa ve Gokayama gibi, Gifu Vadisi’nin pitoresk köyleriyle ilişkilendirilir.

Dik çatıların karlı havaya karşı koruma amaçlı olduğu düşünülüyordu ama bunun bambaşka bir sebebi olduğu görüldü. Çatının altındaki ferah alan, ipekböcekleri yetiştirmek için mükemmel ve sadece bu amaçla çoklu çatı direkleriyle döşelidir. İpekböceği destekleyen argüman ise bu muazzam çatıyı tekrar kamışla kaplamanın son derece emek yoğun bir süreç olması, karı daha mütevazı bir çatı üzerinde tutmaktan çok daha fazla zaman, para ve emek gerektirmesi gerçeğidir.

Bazı gasshou zukurilerde uyku için ek bir çatıda ek bir kısım olabiliyor ancak yaşam alanı çoğunlukla en alt katta ve bungalov tarzında. Geniş ailelerin tek bir bölümde bir arada yaşamasının yaygın olduğu göz önüne alındığında, bu daha da etkileyici hale gelmektedir. Kimi zaman hanedeki sayı otuz kişiyi bulabiliyordu.

Gasshou tarzı çiftlik evlerinin çoğu Kültür Varlığı olarak kabul ediliyor ve Shirakawa gibi bazı köyler de UNESCO Dünya Mirası listelerine girmiş durumda.

Shirakawa in winter | © JordyMeow/Pixabay / Gasshou roofs in Gokayama | © Yosemite/WikiCommons / Inside a gasshou zukuri | © Minque/WikiCommons

Shirakawa’da kış | © JordyMeow/Pixabay | Gasshou çatıları, Gokayama | © Yosemite/WikiCommons | gasshou zukurinin içi | © Minque/WikiCommons

culturetrip

tr_TRTurkish