Japonya’nın Bin Yıllık Kiraz Ağacı Bir Kez Daha Yalnız

Neredeyse her baharda binlerce turist, Japonya’nın Miharu kentindeki inanılmaz bir kiraz ağacının etrafındaki patikada yürüyüş yapıyor. Tam 1.000 yaşındaki ağaç, şelale kiraz ağacı anlamına gelen Takizakura olarak biliniyor.

Ancak bu yıl pandemi nedeniyls antik ağacın etrafı bomboş. Ama ağacın dalları yine dopdolu.

Kazue Otomo, ailesiyle birlikte ağacı ziyaret ettikten “Ağaç bana doğanın güçlü olduğunu hatırlatıyor. Doğa her şeyin üstesinden gelebilir. ” dedi. Uzaklaşmadan önce son bir kez maskeli yüzleriyle ünlü ağaca baktılar.

Bu ağacın izleyici olmadan ilk yalnızlığı değil.

Miharu, 2011 yılında dünyanın en kötü nükleer felaketlerinden birinin yaşandığı kuzey Japonya’daki Fukushima vilayetinde bulunuyor. Santralı bir deprem ve ardından bir tsunami takip etti. İnsanlar yıllarda radyasyon korkusuyla ağacı ziyarete gelmediler. Yüzyıllık ağaç savaşlardan ve kıtlıklardan da sağ kurtuldu.

Bakıcıları ağaç dallarını sağlıklı ve güvenli tutmak için ahşap direklerle destekliyor. Takizakura, “Pendula Rosea” adı verilen ağlayan bir kiraz türü. Bölgenin resmi turizm sitesi Fukushima Travel’a göre, “her yöne yayılan ve nefes kesici bir manzara yaratan” bir ağaç.

Kiraz çiçeklerinin şelalesini evinin güvenliği ve konforundan görmek isteyen ziyaretçiler için, Google Earth, dünyanın dört bir yanından en güzel kiraz ağaçlarının bazılarının sanal bir turuna eklerken ünlü ağacı da unutmadı.

Çoğu insanın bu yıl ağacı görmesinin tek yolu muhtemelen bu olacak. Ancak ağacın bekçisi Sidafumi Hirata, ağacın her şeye rağmen hayatta kalacağını biliyor.

Hirata NPR’ye “Bu ağaç çok uzun yaşadı ve ne kadar uzun yaşarsanız, o kadar kötü olaylar görürsünüz. Daha fazla trajedi görürüsünüz. Bu yüzden daha kötü şeyler görecek, ama aynı zamanda iyileri de görecek. Hayat katmanlardan oluşur, kötü ve iyi katmanla,” dedi.

treehugger.com

tr_TRTurkish