İspanya’nın “Ötekileri” Duvarlara Konu Oldu

“Onların yaşam biçimi, her gün eğlenmek, onların sosyal ve aile bağları yanı sıra hayvanlarla da sevgi ve takdire dayalı bir bağları var…”

Mutenalaştırma gibi parlak fikirler sadece ülkemize has değil. Dünyanın hemen her yerinde hükümetler tarafından daha önemli görülen insanlar şehirlerin değerli yerlerinde “huzur ve güven” içinde yaşasın diye daha değersiz gördüklerini şehirlerin dışında belirledikleri alanlara yerleştirir, sonra da yüzlerini o tarafa çevirmekten vaz geçerler.

Şu aralar çeşitli ülkelerde ciddi tartışmalara yol açan bu sistem zaten doğuştan şansız olanlara hiçbir fırsat vermediği gibi bu durumu yaratanlar tarafından arsızca “mücadele edilmesi gereken” bir sorun olarak ele alınıyor.

Bunun bir örneği de İspanya’dan. 60’lı yıllarda şehrin geri kalanına “uyum sağlayamayan” insanları “ev sahibi yapmak” gibi kutsal bir amaçla inşa edilen ve kısa sürede uyuşturucu, şiddet ve suçla anılmaya başlanan üzere İspanya Girona’daki Çingene gettosu Font dela Polvora.

Escif, yakın zamanda birkaç gün geçirmek üzere gettoya davet edildi ve oradaki yaşamı deneyimledi.

Valencialı sanatçılar oradaki yaşamın farklı bir yönünü ve yüksek ruhunu hissederek bunu duvarlar üzerine yansıttılar.

Bir limonu boyayarak uyuşturucu sorununu ele alan ya da dev bir horoz ile Portekizli bir adamı resmederek getto içindeki getto paradoksunu resmeden Ecrif bölge insanına  ve yaşananlara dikkat çekmeye çalıştılar. Onların yaşam biçimi, her gün eğlenmek, onların sosyal ve aile bağları yanı sıra hayvanlarla da sevgi ve takdire dayalı bir bağları var… Sanatçılar bu otantik lokasyonda bütün bu yaşamı yansıtan işlere imza attılar.

Sosyal ve ekonomik adaletsizlik üzerine ince bir yoruma sahip çalışmalar bu acı gerçeği ifşa ederken aynı zamanda da sokaklardaki capcanlı yaşamın da kutlamasını yapıyor.

tr_TRTurkish