İnsanüstü Görme İçin Yapay Göz Tasarımı: “EC-Eye”

Gözlerimiz bize 160 dereceye kadar geniş bir görüş alanı sağlar ve 1 kilometre mesafeden 30 santimetreye kadar küçük ayrıntıları seçerken farklı ışık ve görünürlük koşullarına da uyum sağlayabilir. Sahip olduğumuz santimetre kare başına 10 milyon fotoreseptör hücre içeren içbükey göz küreleri vücudumuzun en karmaşık organlarından biri ve çevremizden algıladığımız bilgilerin yaklaşık % 80’inin ondan geliyor.

Bununla birlikte, küre teknoloji için üzerinde çalışması zor bir şekil ve bu nedenle gözün kopyalanması kolay değildir. Günümüzün en gelişmiş görüntü sensörleri bile düz ve bu da yapay retinalar oluşturmak için onların yarım küre yapılara entegre edilmelerini imkansız hale getirir.

Ama telnoloji pes etmiyor. Şimdilerde Leilei Gu önderliğindeki Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (HKBTÜ) araştırmacılarından oluşan bir ekip bu konuda yol kat etti. İnsan retinasındaki fotoreseptör hücrelerini taklit eden, ışığa duyarlı perovskit nanotellerinin yarım küre şeklinde bir düzeninden oluşan Elektrokimyasal Göz (EC-Eye) adı verilen bir cihaz tasarladılar. İnsan gözünden daha yüksek çözünürlükte görüntü üretme potansiyeline de sahip Ec-Eye şu ana kadar gerçeğe en yakın tasarım.

Araştırmacılar bu çalışmanın robotikte önemli yeni gelişmelerin yolunu açabileceğine inanıyorlar. Tamamen işlevsel bir yapay gözün otonom olarak işlev görebileceğine ya da insanlarla daha doğal etkileşime girmesi gereken insansı robotlarda kullanılabileceğini düşünüyorlar.

The Electrochemical Eye: An Artificial Eye For Superhuman Sight

kapak fotoğrafı: intographics from Pixabay

intelligentliving.co

tr_TRTurkish