Haftanin Kitaplığı – 7 Eylül 2020

Okuyacak çok kitap var seçmek zor diyorsanız yeni çıkan kitaplar arasından yaptığımız derlemeye bir göz atabilirsiniz

OSMAN – AYFER TUNÇ

Her şey olmak isterken hiçbir şey olamayan, gün gün, adım adım hem servetini hem kendini tüketen bir adamın, Osman’ın hikâyesi bu roman.

Pahalı markaların, lüks yaşamın gösterişine dalıp bir kültürün, bir sınıfın yok oluşunu, kendileri de o kültürle birlikte yok olmalarına rağmen fark edemeyen bir kuşağın çarpıcı hayatını anlatıyor Ayfer Tunç.

Müzik stüdyolarından, araba galerilerinden, marinalardan geçip kapak kızlarının sert gerçekliğine çarpan… bir hafriyat kamyonunun gece yarısı yapayalnız bir adama çarptığı gibi çarpan bir hikâye.

Osman, uzun bir döneme yayılan eşsiz kurgusuyla edebiyatımızın en görkemli eserlerinden biri olmaya aday.

Kapak Kızı’nı ve Yeşil Peri Gecesi’ni dinledik.

Şimdi söz sırası Osman’da…

Bugün ayın kaçı, günlerden ne, berbat pansiyonların berbat odalarında çile doldurduğum kaçıncı gün, bilmiyorum. Zaman bir yerde koptu gitti, geceyle gündüzü ayırt etmem bile zaman alıyor artık, zaten bir önemi de yok. Beş parasızım, perişan haldeyim. Yarın ne yapacağım, nasıl sürecek bu yaşam, bilmiyorum. Allah’ım ben bu hale nasıl geldim? Düştüğüm bu halin sorumlusu kim?

ICKABOG – J.K. ROWLING

J.K. Rowling’in Türkiye’deki yayıncısı Yapı Kredi Yayınları‘nın internet adresinden 1 Eylül 2020 ve 16 Ekim 2020 tarihleri arasında dizi şeklinde yayımlanacak olan Ickabog’a 23 Ekim 2020 tarihine kadar http://www.ykykultur.com.tr/ickaboghikaye adresinden ulaşılabilecek. Dizi şeklinde ve ücretsiz olarak yayımlanacak olan Ickabog, J.K. Rowling’in bundan on yıl kadar önce, kendi çocuklarına uykudan önce anlatmak için kaleme aldığı özgün bir masal.

İlk üç bölümü resmî internet sitesinden (www.ickabog.com) ve İngilizce olarak yayımlanan hikâye, ilk kez 26 Mayıs 2020’de okurlarıyla buluştu. Daha sonra ise siteye 10 Temmuz 2020’ye kadar hafta içi her gün yeni bölümler eklendi.

Hayali bir ülkede geçen ve J.K. Rowling’in diğer çalışmalarıyla hiçbir bağı olmayan Ickabog, yazarın metinlerinde sık sık işlenen temaları da içeren tek bir hikâyeden oluşuyor.

Çocuklarının çok sevdiği bu hikayeyi Covid-19 salgını döneminde yaşanan sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında paylaşmaya karar veren Rowling, bunu çocukları, anne – babaları ve çocuklarla ilgilenenleri eğlendirmesi için yapmış.

J.K. Rowling, basılı ve e-kitap versiyonları da Aralık ayında yayımlanacak olan Ickabog’un satışından elde edilecek olan teliflerin tamamını İngiltere ve dünyada pandemiden zarar gören kişilere yardım eden projelere bağışlayacak.

YENİ KARANLIK ÇAĞ TEKNOLOJİ VE GELECEĞİN SONU – JAMES BRIDLE

Neyi, nasıl bildiğimiz ve bilemediğimiz hakkında Yeni Karanlık Çağ.

Teknolojinin geçtiğimiz yüzyılda yakaladığı ivme gezegenimizi, yaşadığımız toplumları ve bizleri hızla dönüştürdü, ama bunlara dair kavrayışımızı dönüştüremedi. Bugün teknolojik sistemlere öylesine gömülmüş haldeyiz ki pratiğimizi de düşünce tarzımızı da onlar şekillendiriyor artık. Ne bu sistemlerin dışında durabiliyoruz, ne de onlarsız düşünebiliyoruz.

Karşı karşıya olduğumuz en büyük sorunların bir sorumlusu da sahip olduğumuz teknolojilerdir: İnsanların çoğunu yoksullaştırıp zenginle fakir arasındaki uçurumu her gün biraz daha genişleten zıvanadan çıkmış bir ekonomik sistem; siyasal ve toplumsal mutabakatlardaki çöküş ve bunun sonucu olarak milliyetçiliğin, toplumsal ayrışmaların, etnik çatışmaların ve gölge savaşların tüm dünyada artması; hepimiz için varoluşsal bir tehdit oluşturan küresel ısınma.

Teknolojinin bizi götürdüğü yerde deliye mi döneceğiz, yoksa huzur mu bulacağız; bu sorunun cevabını dünyadaki yerimizi, birbirimizle ve makinelerle ilişkimizi düşünme, kavrama biçimimiz verecek. Benim sözünü ettiğim “karanlık”, bir nihilizmin sonucu değil. Mevcut krizin beraberinde getirdiği fırsatla alakalı daha ziyade; önümüzü net biçimde görüp dünyada anlamlı, sorumlu, adaletli bir tavır geliştirmekte yaşadığımız o bariz sıkıntıyla alakalı.,

ÖZGÜRLÜĞE SEYAHAT – ESI EDUGYAN

“‘Nasıl bir his, Kit? Özgür olmak?’

‘Ah çocuğum, başka hiçbir şeye benzemez. Özgürsen ne istersen yaparsın.'”

Köle Washington Black, efendisinin kardeşi Titch tarafından bilimsel çalışmalar için asistan olarak seçilip Bulut-yaran adlı balona bindiğinde kuşkusuz ki özgürlüğe seyahat ettiğini bilmiyordu. Siyah bir çocuğun yıllar süren devr-i âlemi, bitimsiz trajediler, ilk aşklar, annenin tekrar tekrar yitirilen cenneti, özgürlüğün o tekinsiz başıboşluğuyla geçmişti.

Batı Hint Adaları’ndan Amerika’ya, kölelikten bilim ressamlığına uzanan bu yolun sonunda Washington Black’in, kendisini hayatın ortasına fırlatıp giden ustası Titch’in ardından bakarken cevaplaması gereken bir soru vardı:

Ne istersen yapabileceğin bir özgürlük mü yoksa bir insana duyulan sevgi mi? Hangisi özgürleştirir bizi?

AYNI RÜYANIN İÇİNDE ARA GÜLER AHMET HAMDİ TANPINAR – AHMET HAMDİ TANPINAR

Dergâh Yayınları ve Ara Güler Müzesi Yayınları, Ahmet Hamdi Tanpınar ile Ara Güler’i, bir tarihin entelektüel hafızası ile bu tarihin görsel kayıt ustasını ‘Aynı Rüyanın İçinde’ birleştiren yeni kitabını gururla sunuyor.

Aynı Rüyanın İçinde bu rüyanın izleyicisi olmayı hayal edenler için, gerçekle kurgunun iç içe geçtiği bir İstanbul hikâyesi anlatıyor. Rüya, bir İstanbul rüyası.

Kitabımızın konseptini, iki ustanın rüyasını ortak kılan birinin dilsel ötekininse görsel rüya simgelerinin ardına düşmek belirledi. ‘Aynı Rüyanın İçinde’de okuyucu, Yahya Kemal’in ‘Hayal Şehir’ini, Tanpınar’ın Ara Güler’le birlikte bir ‘Rüya Şehri’ne nasıl dönüştürdüklerine tanıklık edecek.

tr_TRTurkish