Haftanın Kitaplığı – 4 ARALIK 2017

Okuyacak çok kitap var seçmek zor diyorsanız yeni çıkan kitaplar arasından yaptığımız derlemeye bir göz atabilirsiniz.

YEDİ TAŞ – VENUS KHOURY-GHATA

Lübnan asıllı Fransız şair ve yazar Vénus Khoury-Ghata’nın kaleme aldığı kadınlara bir ağıt niteliğindeki Yedi Taş, Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Çölün kıyısında, hamsin rüzgârının estiği unutulmuş bir köyde cezasını çekmeyi bekler Noor. Zinadan suçlu bulunmuştur, recm edilecektir. Kaçmayı ya da isyan etmeyi düşünmez, tek arzusu kaderine boyun eğip günahının bedelini ödemektir. Tek düşüncesi, babalarının alıp gittiği üç çocuğudur. Ne özgürlüğe özlem duyar ne de olası bir başka hayata. Ama bir kadın, yabancı bir kadın giriverir hayatına.

“Noor kendisini ayakkabısının tabanına yapışan solmuş yapraklar kadar, bahçesindeki kör kuyu kadar kuru hissediyordu. Mümkün olduğunca az besleniyordu, derisine işleyen soğuğu kırmak için ateş yakmıyordu artık, etrafındaki hiçbir şeyi değiştirmemeye, yerini değiştirirken sandalyeyi gıcırdatmamaya ve dağın yuttuğu güneşin bir ceviz kadar küçüldüğü saatte onu meydana götürürlerken kendisini yalnız hissetmemek için seccadesinin yerini aklında tutmaya dikkat ediyordu. Önceden planlanan geleneksel yemek için gerekli olan keçisini yakalayacak hain çocuklar ve köpekler eşliğinde geleceklerdi. Kurtuluş taşları adı verilen ilk yedi taşı attıktan sonra yemek yiyeceklerdi. Parmaklarıyla sayarak yedi diye tekrar etti. Haftanın günleri gibi, ardiyenin çatısını tutan taşlar gibi yedi. Kafasını, yaz güneşinde olgunlaşmış bir nar misali kırmak için yedi taş.”

Kadınlara Bir Ağıt: Yedi Taş

RESİMLİ ADAM – RAY BRADBURY

“Bradbury’nin öyküleri öylesine içinize işliyor ki bir daha unutamıyorsunuz.”

–Margaret Atwood

Ulusal Kitap Ödülü, Pulitzer Onur Ödülü, Ulusal Sanat Madalyası

“BU RESİMLER GELECEĞİ GÖSTERİR.”

Ray Bradbury sadece bilimkurgunun değil fantastik edebiyatın ve korkunun da yirminci yüzyıldaki ustalarından biri. Bilimkurgunun “iyi edebiyat” da olabileceğini kanıtlayan belki de ilk yazar. Tüm yeteneklerini sergilediği ve çerçeve öykü formatında yazdığı Resimli Adam ise modern bireyin psikolojisine ve teknolojik ilerlemenin karanlık yanına ışık tutan eşsiz bir öykü derlemesi.

Tüm vücudu, hareket eden dövmelerle kaplı Resimli Adam bu durumundan dolayı neredeyse kırk yıldır kalıcı bir iş bulamamıştır hatta karnavallarda bile çalışamıyordur artık. Çünkü lanetli bedeninin üzerindeki dövmeler geleceği göstermektedir. Yanında belli bir süre geçiren kişinin kaderi Resimli Adam’ın bedeninde görünüverir. Dövmeleri üzerinden hikâyeler bir bir ortaya dökülür. Bir çocuğun hayalleri kadar naif, bir bilim insanının gerçekleri kadar kuvvetli toplam on yedi öykü Resimli Adam’ın vücudunda hayat bulur.

Ölümden inançlara, nükleer savaştan ırkçılığa, dünyanın sonundan uzaydaki yalnızlığımıza kadar insanlığa dair birçok konuya değinen Bradbury, hayallerimizle hakikati karşı karşıya getirip eleştiren, düşündüren ve dehşete düşüren bir bilimkurgu klasiği ortaya çıkarıyor. Resimli Adam, bilimkurgunun kaleydoskopu.

DÜNYANIN EN YÜKSEK KİTAP DAĞI – ROCİO BONİLLA

Öpücük Ne Renktir? adlı resimli kitabıyla tanınan sanatçı Rocio Bonilla’nın resimli öykü kitabı Dünyanın En Yüksek Kitap Dağı, Günışığı Kitaplığı etiketiyle yayımlandı.

Halil Türkden’in dilimize kazandırdığı eserde sanatçı, 3-8 yaş grubu çocuklara hayal gücünün sınırsızlığını rengârenk bir macerayla anlatıyor. Tek isteği uçmak olan ve bu sevdasından asla vazgeçmeyen bir çocuğun kitaplarla tanışmasına eşlik eden okurlar, Lukas’ın okuma serüveninin peşine takılıyor. Şiirsel anlatımı kadar, eşsiz desenleriyle de dikkati çeken kitap, dünyayı keşfetmeye meraklı her yaştan okuru etkileyecek nitelikte.

“Lukas’ın tek hayali uçmaktır. Büyük, küçük, kuştüyünden, kâğıttan, kartondan… bir sürü kanat yapmayı dener. Uçmanın başka yolları olduğunu söyleyen annesi, ona doğum gününde bir kitap armağan edince, Lukas’ın yaşamı değişmeye başlar. Bahçedeki kitap dağı yükseldikçe yükselir. Lukas, annesinin ne demek istediğini bir gün anlayacak mıdır?..”

Dünyanın En Yüksek Kitap Dağı

ÖBÜRKÜLER – MAHİR ÜNSAL ERİŞ

Öbürküler, gecenin olur olmaz saatlerinde uykuları kaçıran, basamakları gıcırdata gıcırdata tırmanan, tel dolapları karıştıran misafirlerin romanı. Mahir Ünsal Eriş, 57 Numero’da gerçekleşen ürkütücü olayları anlatırken, bizi Menderes’in makadam yollarda sarsıla sarsıla giden otobüsünden indirip, asfaltta yaylanan damalı Impala’ya bindiriyor. Hasan Dağı’nı solumuza aldırıp, Haydarpaşa’da denizin laciverdiyle tanıştırıyor.

Öbürküler, bize 60’lı yılları, komşuluğu, darbeleri, göçleri, hevesleri, yolları; daha da çok, bir daha asla dönemeyen Ötekileri geri getiren, hem hüzünlü hem de gülümseten bir roman.

YEDİ ULAK – DİNO BUZATTİ

İtalyan yazar Dino Buzzati’nin 1942 yılında yayımlandığında okurlar ve edebiyat eleştirmenleri tarafından beğeniyle karşılanan, yalın ve sembollerle örülü Yedi Ulak isimli kendi öykülerinden derlediği ilk seçkisi Deli Dolu Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Sıradanı olağanüstüne çevirmekte usta olan yazar Yedi Ulak’ta edebiyatının en tipik unsurlarını açığa çıkarırken, sıradan insanların dünyasını, onların kurnazlıkları ve kırılganlıklarını, yabancılaşmayı, melankoliyi ve bürokrasiyi ele alıyor, bu motifler üzerine söylenmiş her şeyi başka türlü dile getiriyor. Her öyküde yarattığı fantastik atmosferle zamandan bağımsız bir gerçekçiliğe ulaşan Buzzati, kendine özgü mizah anlayışıyla insanın çağlar boyu süregelen ahmaklığına dikkat çekerken, yaşamı yeniden sorgulama gereği uyandırıyor.

“Gelecek kuşaklar tarafından asla unutulmayacak isimler vardır. Ve bu isimlerden biri elbette Dino Buzzati’dir.” Jorge Luis Borges

Dino Buzzati’den Bir Seçki: Yedi Ulak

ANTİ KAHRAMANLAR SERİSİ – NOTABENE

Çocuklara yönelik alternatif kitaplardan oluşan “Anti Kahramanlar” serisinde, “kahramanlık” kavramını sorgulayan NotaBene Yayınları, serinin üçüncü kitabı olarak Che Guevara’nın hikâyesini yayımladı.

Gerçek hayatta sihirli güçleri olan süper kahramanların değil, karşısına çıkan zorluklarla baş edip, hayallerini gerçekleştirmiş birçok anti kahramanın var olduğu gerçeğinden yola çıkan seri, yaşadığı zamanın çok ötesinde düşünen, sadece konuşmakla yetinmeyip düşüncelerini eyleme de döken, öğrenmenin bir sonu olmadığını bilen gerçek bir kahramanın, Ernesto Che Guevara’nın hikâyesini çocuklarla buluşturdu.

​Nadia Fink tarafından yazılan, Nergis Turan tarafından Türkçeleştirilen ve illüstrasyonları Pitu Saâ tarafından hazırlanan kitap, hayallerini gerçekleştiren “normal” insanlarla, çocukların kendi hayallerini gerçekleştirebilmek için aradığı ilham kaynağını bulmalarına yardım etmeyi hedefliyor.

 

Anti Kahramanlar Serisi’nde Che Guevara

 

 

 

 

tr_TRTurkish