Haftanın Kitaplığı – 3 Eylül 2018

Okuyacak çok kitap var seçmek zor diyorsanız yeni çıkan kitaplar arasından yaptığımız derlemeye bir göz atabilirsiniz.

TUHAF VE KISA ÖYKÜLER-İSTANBUL – HALDUN HÜREL

Tuhaf ve Kısa Öyküler-İstanbul

İstanbul, geçmişinde ne kadar güzel, naif ve saftı!.. Sessiz ve kibardı!.. Saygılıydı, kanaatkârdı!.. İnsanları hazımlıydı, öteki dünya ağırlıklı, “madde”den elden geldiğince uzaklaşarak, tevekküle yönelik yaşam modelleri çerçevesinde sade ve “basit” bir ömür sürerler; ahiret yolculuğu için âdeta “suni dünyada” hazırlık yaparlardı. Yani, “manen doyuma” önem verirlerdi ve sanki İstanbul’da yaşayan herkesin dilinden, “hırslardan arınmış, basit, sade bir yaşamın” ne denli değerli olduğunu anlatan şu mısralar düşmez gibiydi:

Acep ne safa var sim ü zer’inde, insan bırakır hepsini hin-i seferinde!..

İşte, elinizdeki bu kitapla birlikte, İstanbul’un gizli kalmış kuytularında saklanan binbir türlü hatıranın izinde yürürken, vaktiyle bu eşsiz şehrimizin salt “kompozisyonal” değil, sosyal yaşam ölçütleriyle de ne denli değerli ve göz alıcı olduğunu, bir o kadar da “ilginç, sıradan ve de tuhaf” anıları bünyesinde muhafaza ettiğini hayretle okuyacaksınız.

Haydi o zaman… Dönün geçmişe, İstanbul’un kuytularında kaybolun… Evliya’nın deyimiyle “dillerin tabir, kalemlerin tasvir etmesi mümkün olmayan” İstanbul’un içinde yitip gidin… Ve soluksuz okumaya başlayın şimdi İstanbul’u!..

“Tuhaf ve kısa” öykülerde!..

DÖNÜŞ – ALBERTO MANGUEL

Alberto Manguel'in “Dönüş”ü İlk Defa Türkçede!

Alberto Manguel’in daha önce İspanyolca, İtalyanca, Fransızca, Almanca, Portekizce ve Arapça gibi dillere çevrilen novellası Dönüş, ilk kez Türkçede Kırmızı Kedi etiketiyle yayımlandı.

​Ülker İnce’nin çevirisiyle yayımlanan Dönüş, yıllar sonra ülkesine dönerek Arjantin Ulusal Kütüphanesi’nin başına geçen Manguel’in kendi geri dönülmez eşiğine de dönüş bir bakım.

21. YÜZYIL İÇİN 21 DERS – YUVAL NOAH HARARI

Yuval Noah Harari’den “21. Yüzyıl İçin 21 Ders”

Dünya çapında geniş bir okur kitlesine sahip Sapiens ve Homo Deus kitaplarının yazarı Yuval Noah Harari’nin yeni kitabı 21. Yüzyıl İçin 21 Ders, Kolektif Kitap etiketiyle 1 Eylül’de raflardaki yerini alacak.

Selin Siral’ın dilimize çevirdiği, İngiltere ve ABD’yle eşzamanlı olarak yayımlanacak kitapta Harari, yüzyılımızın eşi benzeri görülmemiş teknolojik ve ekonomik kırılmalarıyla ve yaşanan aralıksız değişimlerle başa çıkabilmek için elzem soruları tartışmaya açıyor.

Harari, ilk kitabı Sapiens’te insanın nasıl önemsiz bir hayvandan dünyanın efendisine dönüştüğünü, ikinci kitabı Homo Deus’ta çarpıcı öngörüleriyle insanlığın ölümsüzlük, mutluluk ve tanrısallık peşindeki yolculuğunu ele almıştı. 21. Yüzyıl İçin 21 Ders’te de şu soruların peşinden gidiyor:

-Tanrı geri mi dönüyor?
-Bilgisayarlar ve robotlar insan olmanın anlamını nasıl değiştirecek?
-Yalan haber salgını karşısında ne yapabiliriz?
-Büyük veri bizi sürekli izlerken, seçme özgürlüğümüzü nasıl geri kazanabiliriz?
-Dünyayı anlayamıyorsak doğruyla yanlışı, haklıyla haksızı nasıl ayırt edeceğiz?
-Ufkumuzu aşan, bütünüyle insan kontrolünün dışında dönen ve tüm tanrılarla ideolojilere gölge düşüren bir dünyada sağlam bir etik zemin bulmak mümkün mü?
-Homo sapiens yarattığı dünyayı anlamlandırma yetisine sahip mi? Gerçekliği kurmacadan ayıran belirgin bir sınır kaldı mı?
-Eşitsizlik ve iklim değişikliğinin açtığı dertlere milliyetçilik deva olabilir mi?
​-Eski anlatıların çöküp yerine yenilerinin gelmediği bir çağda ne tür becerilere ihtiyacımız var?

MAHCUBİYET VE HAYSİYET – DAG SOLSTAD

Dag Solstad ilk kez Türkçede

Kuzey Avrupa’nın yaşayan en büyük yazarları arasında gösterilen Dag Solstad’ın Mahcubiyet ve Haysiyet adlı kitabı Yapı Kredi Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Dilimizde ilk kez bir eseri yayımlanan Solstad’ın bu romanını dilimize Banu Gürsaler-Syvertsen çevirdi.

​Ellili yaşlarındaki edebiyat öğretmeni Elias Rukla için sıradan bir gündür: Yıllardır yaptığı gibi, sevdiği bir eseri (Henrik Ibsen’in “Yaban Ördeği”ni) bir sınıf dolusu ilgisiz lise öğrencisine heyecanla yorumlamaya başlar. Ne var ki görünüşte küçük bir olay hiç beklenmedik bir krizi tetikleyecek, Elias’ın hayatında derin izler bırakmış bir dostluğun hatırasına dönmesine, evliliğini, kendisini ve içinde yaşadığı toplumu sorgulamasına yol açacaktır.

HEP FAZLASIDIR ANNEM – ÖZGE BAHAR SUNAR/ÖZLEM ISIYEL

Küçük Bir Kızın Gözünden Annesi

Özge Bahar Sunar ve Özlem Isıyel’in anneler ve kızları arasındaki bağı anlattıkları öykü kitabı Hep Fazlasıdır Annem, Redhouse Kidz (SEV Yayıncılık) etiketiyle yayımlandı.

​Küçük bir kız okul sergisi için hazırlanmaktadır. Sabah olduğunda, boyayıp süslediği denizyıldızını heyecanla yanına alır ve annesiyle birlikte sergi alanına varırlar. Ama arkadaşı hızla koşup ona çarpınca denizyıldızı parçalara ayrılır. Neyse ki kahramanımızın aradığı çözüm, hemen yanı başındadır. Kitabın sonunda yer alan denizyıldızı etkinliği ile de çocuklar hamuru boyayıp süsleyerek denizyıldızları yapıyorlar. Bunun için de bir su bardağı un, yarım çay bardağı tuz, yarım çay bardağı sıcak su, biraz hayal gücü ve bir tutam da sabır yeterli oluyor.

tr_TRTurkish