Haftanın Kitaplığı – 21 Mayıs 2023

Okuyacak çok kitap var seçmek zor diyorsanız yeni çıkan kitaplar arasından yaptığımız derlemeye göz atabilirsiniz

ÂDEM’DEN ÖNCEKİ YAŞAM – MARGARET ATWOOD

Damızlık Kızın Öyküsü’nün yazarı Margaret Atwood, 1979 tarihli Âdem’den Önceki Yaşam’da Elizabeth, Nate ve Lesje aracılığıyla “açık ilişki” kavramını sorguluyor. Nefessiz kalınan aile salonlarından, seks oyunlarıyla şenlenmeyen sıkıcı yatak odalarından kurtulmanın yolu açık ilişkiden mi geçiyor? Yoksa açık ilişki oyunun bütün taraflarını, özellikle de kadınları, yalnızlıkla, görünmezlikle, incinmişlikle, tamamlanmamışlıkla baş başa bırakan bir yanılsamadan mı ibaret? Atwood, o ince ironisiyle, ahlak bekçiliğine soyunmadan, kahramanlarının ve okurlarının kulağına bütün zamanların, Âdem’den bu yana bütün hikâyelerin en cevapsız sorusunu fısıldıyor: “Bağlanmadan özgürlük mümkün mü?”

EĞLENCENİN İYİSİ – BYUNG-CHUL HAN

Güney Koreli yazar ve kültür kuramcısı Byung-Chul Han’ın eğlencenin yeni bir paradigmaya dönüşmesini, pasyon ile örtük yakınlaşmalarını ele aldığı kitabı Eğlencenin İyisi – Batı Sanatında Ciddi / Eğlenceli İkiliği, Haluk Barışcan’ın çevirisiyle Metis Yayınları’ndan çıktı.

Byung-Chul Han: “Eğlence yaygınlaşıyor, yeni bir paradigma, yeni bir dünya ve varlık formülü olarak yükseliyor. Var olabilmek için, dünyaya ait olabilmek için eğlendirici olmak gerekiyor. Artık sadece eğlendirici olan hakiki ya da gerçek kabul ediliyor. Gerçek gerçeklik ile kurgusal gerçeklik arasındaki fark artık geçerli değil. Bizzat gerçeklik eğlencenin bir etkisi olarak görülüyor.

​Eğlencenin totaliterleşmesi pasyon ruhu için bir düşüş olarak görünebilir. Ancak pasyon ve eğlence temelde kardeştir. Bu kitapta ikisinin pek çok kez örtük yakınlaşmalarına işaret ediyorum. Kafka’nın öyküsünde bir pasyon karakteri olan açlık sanatçısı ile hedonist hayvanın varlık ve özgürlük konusunda farklı anlayışlara sahip olmalarına rağmen aynı kafese konmaları tesadüf değildir. Bu ikisi sirkte sürekli birbirlerinin yerini alacak iki karakterdir.”

NEHİR GİBİ KONUŞURUM – SYDNEY SMITH & JORDAN SCOTT

Konuşmaya başlarken sözcükleri bulmakta zorlanırız bazen ya da hiçbir şey söylemek istemeyiz. Bazen sözcüklerin akması için bakış açısını değiştirmek gerekir. Bazen bir imge yepyeni bir dil yaratır. Kanadalı şair Jordan Scott, kendi kekemelik deneyiminden yola çıkarak iyileştirici bir hikâye anlatırken bir çocuğun yalnızlığına ve iletişim kurmaktaki güçlüğüne şefkatle yaklaşıyor. Kitap; Hans Christian Andersen adayı, ödüllü çizer Sydney Smith’in ustalıklı desenleriyle güçleniyor.

VAHŞİ KADINLAR – AOKO MATSUDA

Tekinsiz öykülerle dolu kitapta Japon halk masallarını feminist bakış açısıyla yeniden yorumluyor. Matsuda binlerce yıllık anlatıları alıp günümüz Japonya’sına taşıyarak hayalet hikâyelerini toplumumuzla ilgili daha büyük hakikatleri göz önüne sermek için ustalıkla kullanıyor. Kapı kapı dolaşıp el feneri satan iki kadın, her gece konforlu bir banyo yapmak için ziyarete gelen neşeli bir âşık, bekâr bir anne işteyken eve gelerek bebek bakıcılığı yapan sessiz bir ziyaretçi… Bu öykü kitabında temizlikten şatoları korumaya, seyyar satıcılıktan suçla savaşmaya kadar birçok yararlı hizmet sunan ruhlar ile insanlar yan yana geliyor, öte âlem ile günlük hayat iç içe geçiyor.

GEÇMİŞİN İZLERİ / ALTMIŞLI VE YETMİŞLİ YILLARIN KOLEKTİF BELLEĞİ

Özge Özdemir’in Türkiye’nin canlı olduğu kadar çalkantılı, değişken olduğu kadar da acı tatlı bir dolu anıyla hatırlanan altmışlı ve yetmişli yıllarına dair çalışması Geçmişin İzleri – Altmışlı ve Yetmişli Yılların Kolektif Belleği, İletişim Yayınları tarafından yayımlandı.

Geçmişin İzleri’nde dönemin tanıklarının gözünden hayatın ritmi paylaşılıyor. Kitapta mini etekler, İspanyol paçalar, gür bıyıklar ve kulaklara dolan türlü müzikler de var, Yassıada yargılamaları, sokak çatışmaları ve kavgalı yılların okul anıları da… Sağcılar ve solcular da var, siyaseti hiç hayatına sokmamış olanlar da… Kadınlar da var, erkekler de… Geçmişin İzleri sadece nostaljik bir bellek anlatısı olmanın ötesine geçen, altmışları ve yetmişleri kültürün, siyasetin, sosyal yaşamın birçok alanını kuşatarak anlatan özgün bir çalışma olarak öne çıkıyor.

“Türkiye’nin altmışlı yılları ile bu yılların rüzgârıyla alev alan yetmişlerinin, önceki ve sonraki yıllarla kıyaslandığında önemli bir değişim anına karşılık geldiğini söyleyebiliriz. Bu yirmi yıllık dönem, kerameti kendinden menkul bir değişim olmanın ötesinde siyasal, toplumsal ve kültürel alanların hepsinde birden Türkiye’nin bugününü kuran gelişmelerin zamansal sahasıydı.”

YARIN YOK – AYŞE KULİN

Ayşe Kulin’in okurunu kendi iç dünyasında sorular sorduracağı, düşündüreceği başka bir zamana götürdüğü yeni romanı Yarın Yok, Everest Yayınları’ndan çıktı.

Kulin, bugün hafife aldığımız sorunların olası sonuçlarına işaret eden, aynı zamanda kıymetini bilmediğimiz zenginliklerin altını çizen ve umudu asla bırakmamaya çağıran bir roman sunuyor okuruna.

“Günümüzden yüzlerce yıl sonra, Dünya’dayız. Aradan geçen zamanda gezegenimiz bütün doğal kaynaklarını tüketmiş, takvimi sıfırlayan felaket bir savaş yaşamış, hayatta kalan bir avuç insanın özverisiyle nihayet kalıcı bir barışa kavuşmuştur; ancak şimdi yine bir tehlikeyle karşı karşıyadır. Merkez Şehir Devleti’nin en genç bilim kadınlarından biri olan Mira, uzun zaman önce biyolojik bir silah olarak üretilen Tayro virüsünün formülünün peşinde zamanları aşan büyük bir serüvene atılacak, bu sırada hem aşkı ve dayanışmayı hem de soyağacında yer alan cesur kadınları tanıyacaktır…”

NÂZIM HİKMET’İN YOLCULUĞU – HALUK ORAL

Nâzım Hikmet hakkında pek çok dilde pek çok da kitap yazıldı. Nâzım Hikmet’in Yolculuğu da onlardan biri ama hepsinden farklı. Haluk Oral’ın, koleksiyonunda yer alan belge, yayın, fotoğraf ve resimler ışığında hazırladığı bu kitap, yazarının sözleriyle, elbette bir “Nâzım Hikmet Ansiklopedisi” ya da “Nâzım Hikmet Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey” kitabı değil. Ama Nâzım Hikmet’in hayat ve sanat yolculuğu hakkında bildiklerimizi çoğaltan, başka bir yerde bulamayacağımız pek çok önemli ayrıntıyı getiriyor önümüze. 2019’da yayımlandığında büyük ilgi gören, kısa sürede ikinci baskısı yapılan Nâzım Hikmet’in Yolculuğu, bu yeni baskısında yeni belgeler, yeni bilgiler, yeni bölümlerle zenginleştirildi.

ÜÇ PARÇALI TABLO – SEAMUS HEANEY

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Seamus Heaney’nin ilk kez dilimizde yayımlanacak Saha ÇalışmasıHayal Görmek ve Su Terazisi kitaplarının yer aldığı Üç Parçalı Tablo, şair Tamer Gülbek’in çevirisiyle Ketebe Yayınları’ndan çıktı.

William Butler Yeats’ten sonra gelen en büyük İrlandalı şair olarak kabul edilen Heaney, 74 yıllık yaşamı boyunca toplam 12 şiir kitabı yayımladı.

​1995’te Nobel Edebiyat Ödülü’nü, ayrıca iki kez de The Spirit Level (1996) ve Beowulf (1999) çevirisi ile Whitbread Yılın Kitabı ödülünü kazanmıştır.

tr_TRTurkish