Genetiğiyle oynanmadan önce karpuzun tadı nasıldı?

Yabani karpuz tatlı değildir ama inanılmaz derecede faydalıdır

Bugünkü tatlı yaz ikramı haline gelmeden önce karpuz, sevilmeyen ama kullanışlı bir meyveydi. Aslına bakılırsa, eski zamanların yabani karpuzlarını günümüzün en deneyimli Citrullus uzmanları bile zorlukla tanıyabilir. İçleri sert, tohumlu, soluk yeşil, yumuşak ya da acı tatlarıyla bilinirlerdi. Yabani karpuz oldukça nahoş lezzetine rağmen yüzlerce yıl boyunca yetiştirildi.

Anavatanı Afrika olan karpuz, eski çağlardan beri kıtanın her yerinde görülür. Güneybatı Libya’da 5.000 yıllık tohumlar ve M.Ö. 1500’den kalma karpuz kalıntıları ortaya çıkarıldı. Sudan’daki bir tapınağın duvarlarının altındaki temel birikintilerinde keşfedildi. Arkeologlar ayrıca eski Mısır mezarlarında 4000 yıl öncesine ait çeşitli karpuz türlerinin tohumları ve resimlerini buldular.

Bu eski türler yabani karpuzların yanı sıra tatlı karpuzun dikdörtgen öncüllerini de içerir. Peki lezzetli bir meyve değilse bu karpuz ne işe yarardı? Bahçecilik uzmanı Harry S. Paris’in çalışmasına göre, eski Mısırlılar karpuzu muhtemelen suyu için hasat ediyorlardı. Paris, yabani veya kendiliğinden oluşan bitkilerin uzun, kurak mevsim boyunca temiz su kaynağı olabileceğini ve çiftlik hayvanları ve hayvanlar için yiyecek sağlayabileceğini yazıyor. Bu, Paris’in National Geographic’e söylediği gibi, Kral Tut’unki gibi firavun mezarlarında neden karpuz bulunduğunu açıklayabilir. Firavunların öbür dünyaya yaptıkları uzun yolculukta susuz kalmamaları gerekecek ve karpuzlar su sağlamanın en iyi yolu olabilir. Yaşayan gezginlerin de kendilerini sürdürebilmeleri için güvenilir su kaynaklarına ihtiyaçları vardı.

Paris ticaretin yanı sıra, karpuzun taşınabilir bir tatlı su kaynağı olma rolünün de meyvenin yeni bölgelere yolunu bulmasına yardımcı olduğunu yazıyor. Yunanlılar M.Ö. 400 civarında pepo’yu (kendi adlarıyla) ele geçirdikten sonra onlar da karpuz kullanmaya başladılar. Bazı çeşitleri yenilirken (ve diğerlerinin haşlanması, kızartılması veya hiç yenmemesi gerekiyordu), karpuz tıp dünyasında bir sıçrama yaptı. Yaşlı Pliny, peponların inanılmaz derecede canlandırıcı ve aynı zamanda müshil etkili olduğunu buldu. Birinci yüzyıl hekimi Dioscorides ayrıca peponun serinletici, ıslak ve idrar söktürücü olduğunu da kaydetti.

Ayrıca karpuzun insanların serin kalmasına yardımcı olduğu iddia edildi. Yunan doktorlara göre küçük bir çocuğun kafasının üstüne konulan karpuz kabukları sıcak çarpmasını tedavi edebilirdi. Ancak Paris’in iddiasına göre M.S. ilk birkaç yüzyılda karpuz muhtemelen tatlandırılmıştı. İkinci yüzyılın sonlarına ve altıncı yüzyıla ait bazı metinlerde karpuz, nar, incir ve üzüm gibi diğer tatlı meyvelerle birlikte gruplandırıldığı görüldü. Her ne kadar günümüz karpuzuna hala benzemese de, daha tatlı bir şey olma yolunda ilerliyordu.

görsel: Seeds and Bulbs/Internet Archive/Public Domain

tr_TRTurkish