Geçen hafta patlayan Raikoke Volkanının uzaydan görünüşü

Geçtiğimiz hafta sonu, Rusya’nın Kuril Adaları’ndaki volkanik patlama o kadar büyüktü ki kelimenin tam anlamıyla uzaydan görülebiliyordu. Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) Expedition 59 aracının mürettebatındaki bir astronot, göğe doğru 8 km mesafeye ulaşan Raikoke Volkanının yarattığı duman bulutlarını belgeliyordu. ISS dünyanın 400 kilometre yukarısında.

NASA açıkladı:

“Astronotlar, 22 Haziran sabahı dar bir sütun şeklinde yükselen volkanik bulutun bir fotoğrafını çektiler ve daha sonra bulutun şemsiye bölgesi olarak bilinen kısmına yayıldı. Bu, bulutun ve çevresindeki havanın yoğunluğunun eşitlendiği ve bulutun daha fazla yükselmesinin durduğu alandır. Gaz sütununun dibindeki bulutların halkası su buharı gibi görünüyor.”

Püskürmenin yüksekliği nedeniyle kül ve gaz uçaklar için uçuş riski oluşturuyor. Tokyo’daki Volkanik Kül Danışma Merkezleri ve Anchorage püskürmenin hareketlerini izliyor. Raikoke Volkanı nadiren patlayan bir volkan ve en son patlaması 1924’de gerçekleşmişti; ondan önce de 1778’de. NASA’nın Dünya Gözlemevi blogunda meydana gelen patlamanın daha bilimsel belgelerini bulabilirsiniz.

thisiscolossal.com

tr_TRTurkish