FOTOİSTANBUL’da Bizi Neler Bekliyor?

OZAN SAĞDIÇ -Kültür Dünyamızdan Kayan Yıldızlar – Departed Stars from Our World of Cultur

1950’li yıllardan bu yana Türkiye’nin farklı köşelerinden tarihi belgeleyen ve estetik değeri yüksek fotoğraflar çeken büyük fotoğrafçı Ozan Sağdıç “Benim arabam çift atlı; biri belgecilik öbürü sanat’ diyor ve sunu ekliyor: ‘Bu söz bence çağdas fotojurnalizmin özeti gibi algılanmalıdır. Evet, temelde bir foto muhabiriyim, ama sanata sırtımı dönemem. İletişim adına belge üretirken iki ana hedef var. Toplumları, olan bitenden haberdar etmek ve bir olguyu tarih içinde kalıcı kılmak. Dolayısıyla insanlığın genel belleğinde bir yer edinmek. İçerik elbette mutlak gerçek olmalıdır. Ancak gerçeğin yansıtılmasında türlü yollar vardır. Hos bir üslup, güzel bir yorum. İste bu da isin püf noktası, sihri, sanat tarafı. Hiç kuskusuz, isinize estetik katarsanız, mesajınız daha etkili olacaktır.”

Ozan Sağdıç’ın bu sergisinde, yazın dünyasının bugün artık aramızda olmayan değerli sanatçılarının portrelerinden küçük bir seçki yer alacak. Abdülhak Sinasi Hisar’dan, Sevgi Soysal’a, Rusen Esref Ünaydın’dan geçen sene kaybettiğimiz Halil İnalcık’a kadar 30 değerli yazar, sair ve gazetecinin fotoğrafları sergilenecek.

YOUNGHO KANG / 99 Varyasyon – 99 Variations
Güney Kore’de oldukça tanınan bir reklam fotoğrafçısı olan Youngho Kang; adeta bir orkestra sefi gibi, modelleriyle arka planda müzikle dansederek iletisim kurduğu, kendine has çekim tarzından ötürü ‘Danseden Fotoğrafçı’ lakabıyla tanınıyor. Kuvvetli bir planlama ve yönetim becerisine sahip olması, sanatçının çarpıcı öyküleri fotoğraflarında görünür kılmasına, essiz iletisim yeteneği ise çalıstığı kisilerin iç dünyalarındaki gizemi ortaya çıkarmasına olanak tanıyor.



Youngho Kang – Dancing Photographer from Youngho Kang on Vimeo.

 

ZSOFIA PALYI/ Transit Bölge – Transit Zone

Zsófia Pályi‘nin son iki yıl içerisinde Afrika, Orta Doğu ve savasın parçaladığı Suriye’den gelen mültecilerin Batı Avrupa rotasındaki bir transit bölge olan Macaristan’dan, engellemelere rağmen asıl hedefleri olan Batı Avrupa’ya göç edişlerini konu alan Transit Bölge adlı çalışması, bu zorunlu göçün ardında kalan objeler üzerinden bu hikayeyi anlatıyor.

MEERI KOUTANIEMI / İzinsiz – Taken

 

27 yasındaki Finlandiyalı fotoğrafçı ve gazeteci Meeri Koutaiemi‘nin, yaklasık 200 milyon kadının maruz kaldığı tahmin edilen kadın sünnetini konu alan İzinsiz serisi ile 2012 ve 2013 yıllarında Finlandiya’da ‘Yılın Fotoğrafçısı Ödülü’nü kazandı. Fotoğrafları dünya çapında kırkı askın sergide yer alan Koutaniemi’nin ilk kitabı Oasis ise 2013 yılında Finlandiya’da yayınlandı. 2014 yılında Perpignan’daki ‘Visa d’Or’ ödülü ile Hanover Lunix Festivali’ndeki ‘FreeLens’ ödülünün de sahibi olan Koutaiemi, 2014 yılında Joop Swart ve VII Masterclass’a seçildi.

OMAR VICTOR DIOP – Project Diaspora
27 Senegalli fotoğrafçı Omar Victor Diop‘un fotoğrafları geleneksel Afrika tarzı ve çağdas yaklasımın bir karısımı. Project Diapora, 15. ve 19. yüzyıllar arası yapılmıs Afrikalı bazı tarihi figürlerin portrelerinden yola çıkan ve Afrika futbolunun Avrupa’daki algılanıs biçimine de gönderme yapan bir çalısma.

“İhtisam, taparcasına hayranlık duyma ve dıslamanın çok ilginç bir karısımı var. Sıklıkla, ırkçı tezahüratlar ya da sahaya atılan muz kabuklarıyla bütün bu yanılsama en acımasız sekilde paramparça ediliyor. Projede  sorguladığım paradoks bu.”

LUISA DÖRR / Maysa
1988 yılında Brezilya’nın Lajeado kentinde dünyaya gelen Luisa Dörr Maysa adlı projesinde 2015 yılında Brezilya ‘Genç Siyahi Güzel’i seçilen Maysa ve hayallerinin izinde, beyaz güzelliği kutsayan bir toplumda siyah olmayı belgeliyor. 2016 yılında ‘World Press Photo Joop Masterclass’a seçilen Dörr, 2017 yılında ise TIME dergisinin ‘takip edilmesi gerekilen 34 kadın fotomuhabir listesi’nde yer aldı.
YONCA KARAKAŞ / Şeylerin Anatomisi – Anatomy of Things
Eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi, Sanat Tasarım Fakültesi’nde Fotoğraf ve Video Bölümü’nde  tamamlayan Yonca Karakas, izleyicinin ”gerçeklik” algısını kullandığı objeler, mekan, durum ve karakterler ile değistirerek çalısmalarında yepyeni bir evren yaratıyor. Çerçeve içinde etler, sekerden haçlar, dev ıstakozlar, donut’tan kolyeler, kusursuz tenler, göz temasıdan kaçınan android ve soğuk karakterler ve klonlama.
MURATHAN ÖZBEK / İn ve An – In and Once
Sanatçının ‘In’ ve ‘An’ serileri birbirlerinin devamı hatta bir nevi tamamlayıcısı niteliğinde. ‘In’ serisinden iki yıl sonra fotoğraflanan ‘An’, ilk seride fazlaca göze çarpan zaman geçisi konusunu iyice genisletirken, Özbek’in kendi anıları ve geçmisi üzerinden güçlü bir içe dönüsü yansıtıyor, baska insanlarda irdelediği görülerini bu kez kendi hikayesinde fotoğraflıyor.
ALEX TIMMERMANS / Hikaye Anlatıcılığı – Storytelling
Alex Timmermans 160 yılı askın süre önce Archer’ın icat ettiği fotoğraf tekniğinin, kendi fotoğraf tutkusunu böylesine etkileyebileceğini hiç düsünmemisti. Dijitallesmenin hızlıca yaygınlastığı, kusursuz kareyi yaratmanın Photoshop yardımıyla mümkün olduğu bir dönemde, Timmermans mevcut dijital fotoğrafçılıkla taban tabana zıt bir yöntemi tercih ediyor. Timmermans, zamanda 160 yıl kadar geri giderek, Daguerre’den sonra gelmis en sihirli fotoğraf tekniği olan ‘ıslak levha’ yöntemini günümüze tasıyan özel bir isim.
MICHAEL KENNA / Japonya’nın Halleri – Forms of Japan
Son 50 yılın en popüler ve etkileyici doğa fotoğrafçılarından biri olan İngiliz fotoğrafçı Michael Kenna, manzaranın doğal hali içindeki enteresan bileşim ve düzenlemeleri arayan bir fotoğrafçı. Açık bir gökyüzü ve güneş ışığı kendisine ilham vermediği için gece ve gündüzün belirli zamanlarında, sis, yağmur ve kar olduğunda fotoğraf çekmeyi tercih eden Kenna sadece siyah-beyaz çalışıyor.
ALBERTO SANCHEZ / Kentsel Manzaralar – Urban Panoramas
İspanyol ve Avustralya asıllı fotoğrafçı ve multimedya sanatçısı Alberto Sanchez, kendine has elle renklendirme tekniğiyle kendi fotoğraflarını dönüştürüyor ve yeniden icat ediyor, fiziksel ve hayali dünyalar arasında melez bir gerçeklik kurarak kendi yaratımı olan büyülü bir gerçeklik içerisinde belgesel fotoğraf ile imkansız manzaraları buluşturuyor.
SERGE NAJJAR / Olağana Daha Yakın Bir Bakıs – A Closer Look at the Ordinary
Serge Najjar, altı yıl önce, memleketi Beyrut’taki insanların mimari ile olan etkileşimini fotoğraflamaya basladı. Kazimir Malevich, Josef Albers, Ellsworth Kelly, Frank Stella ve Aleksandr Rodchenko’nun yapıtlarından esinlenen Najjar, sokaklara çıkarak merceğini gündelik rutinlere ve güzelle çirkin, olağanla olağan dışı arasındaki ince çizgiye yöneltti. 2011 yılında fotoğrafçılığa baslayan Najjar, hemen akabinde pek çok galeriden teklif aldı, Münih ve Beyrut’taki Tanit Gallery ile Chicago’daki Edelman Gallery’de sergiler açtı. 2014 yılında ‘Photomed Ödülü’nü kazanan sanatçının yapıtları, geniş kapsamlı uluslarası fuarlarda sergilenmeye devam ediyor.
ALİ ALIŞIR / Sanal Mekanlar – Virtual Places
Elektronik devreler (cep telefonları, internet) yoluyla birbirimize bağlandığımız ve sınırsız bilgi ağını kullanarak seyahat ettiğimiz mekanlar artık yerçekimsiz ve ölçü kurallarına bağlı kalmayan etkileşimli alanlara dönüşmüşlerdir. Sanal Mekanlar projesi sürekli yer değiştiren bu bilgi ve imgelerin, fiziki mekanından zihnen uzaklaşan bireylerin üzerindeki sonsuz sayıdaki çoğaltmaya ve müdahaleye imkan veren teknolojik etkisinin, sanatsal bir eleştirisidir.
İSA ÖZDEMİR / Güzelleme – Beautifying
Canlı renklerle boyanmış, çürüyen, dökülen duvarlar, ahşaplar; biri diğerine benzemeyen doğramalarıyla pencere ve kapıların özenli, süslü demir korkulukları; pencere kenarlarına yerleştirilmiş canlı – cansız çiçekler, ütüler, tüpler, ilaçlar, biblolar ve insanları ile daha niceleri… Sanatçı sokak sakinlerinin tanıklık ettiği bu güzelleştirme çabasını bir tür direniş, daha çok da yasama tutunma arzusu olarak yorumluyor; değerli ve naif bir yaklaşım olarak görüyor. Güzelleme, bu çabaya adanmış bir övgüdür.
FESTİVALDE SERGİLERİYLE YER ALACAK TÜM SANATÇILAR (Alfabetik)
Ahmet Elhan, Alberto Sanchez, Alejandro Chaskielberg, Alex Timmermans, Ali Alısır, Annabel Oosteeweghl, Aslı Çelikel, Banu Kaplancalı, Burcu Böcekler, Can Dağarslanı, Can Görkem Halıcıoğlu, Can Sarıçoban, Chris Rain, Çerkes Karadağ, Dinçer Dökümcü, Eddo Hartmann, Eitan Witkon, Emel Karakozak, Engin Güneysu, Erdal İnci, Erhan Sermet, Francesco Pergolesi, Funda Zeynep Aygüler, Gyula Sopronyi, Hina Barlas, Hubert Blanz, İsa Özdemir, Kerimcan Gören, Krista Wortendyke, Luisa Dörr, M. Cevahir Akbas, Maria Svarbova, Marieke van der Velden, Meeri Koutaniemi, Mehmet Arslan Güven, Michael Kenna, Murathan Özbek, Muriel Bordier, Myoung Ho Lee, Naomi Harris, Nazlı Tuhera Moral, Omar Victor Diop, Ozan Sağdıç, Peter Edel, Sabit Kalfagil, Sadegh Tirafkan, Saygun Dura, Serge Najjar, Slevin Aaron, Seref Artagan, Viola Fatyol, Yasayan Kadınlar Fotoğraf Grubu (Gülbin Özdamar Akarçay, Hülya Avdan, Melis Batır, Aysegül Çıkıncı, Esra Çolak, Zübeyde Ekmekçi, Sevgi Kösem, Solmaz Mercan, Sema Omurtak, Özlem Kanat Örneksoy, Sükran Tunç), Yonca Karakas, Youngho Kang, Zsofia Palyi
tr_TRTurkish