Feneryolu’ndaki bir inşaat yapımında Kadıköy’ün arkeolojisi açısından önem taşıyan tarihi kalıntılar bulundu

Gazete Kadıköy’ün haberine göre; Feneryolu’ndaki bir inşaatın kazı çalışmaları sırasında Kadıköy’ün eski su şebekelerinden biri bulundu. Koruma Kurulu söz konusu alandaki her türlü inşaat çalışmasının durdurulmasına karar verdi. Kurul ayrıca su kanalının devam ettiği anlaşılan komşu parsellerde de her türlü kazı ve sondaj çalışmasının müze denetiminde yapılmasını kararlaştırdı.

Arkeoloji Müze Müdürlüğü, su şebekesinin hangi tarihlere ait olduğunu kesin olarak açıklamadı ancak tarihi kalıntının Roma İmparatoru döneminde yapıldığı tahmin ediliyor.“Eskiçağ’da Kadıköy” kitabının yazarı Dr. İnci Türkoğlu, bu tür su kanallarının belirli bir nehirden kemerle su taşınan  tedarik sisteminin bir parçası olduğu görüşünde. “Su kanalı Jüstinyen döneminde yapılmışsa 1500 yıllık olması lazım” diyen Türkoğlu, “ Israrla 1400 yıllık diyorlar Justinianus’un iktidarı 527-565 arasıdır, Ayasofya’yı da inşa ettiren odur. Justinianus’un Hiereia’da bir saray yaptırdığı biliniyor, Hiereia’nın tam yeri bilinmiyor ama Fenerbahçe tarafında olduğu düşünülüyordu. Şu an Erenköy, Bostancı vb. yerler nasıl asıl İstanbul’un banliyöleri idiyse, o zaman da öyleydi. Bu Nikomedeia (İzmit) yolu hattını izleyen bir su hattı bulunması çok doğaldır.” dedi.

Bulunan su hattının Kadıköy arkeolojisi açısından önemli olduğunu belirten Türkoğlu, “Kadıköy’ün arkeolojisi maalesef temel kazıları ile sınırlı ve bunlar da yayımlanmadı. Dolayısıyla benim monografik çalışmam sırasında ulaşabildiklerim ve yorumlama çabalarım haricinde doğru düzgün bir şey yayımlanmadı. Bir zamanlar Sanat Tarihi Derneği vardı ve Kadıköy arkeolojisi üzerine bir mini sempozyum düzenledi ama yayınlandığını duymadım; ya da Marmaray kazıları sırasında Üsküdar buluntuları kısmen yayınlarda yerini buldu ama Ayrılıkçeşmesi buluntularından hiç söz edilmedi.” dedi.

tr_TRTurkish