Düşbaz Kitaplar’ın yerli ve yabancı kısa metinleri Türkçeye kazandırmak amacıyla yola çıkan Düşbaz Kısa dizisi, ödüllü yazar Anıl Çetinelli Örselli’nin yeni öykü kitabı Bizi Yalan Bil’i okurlarla buluşturdu! Örselli’nin öyküleri farklı yazar ve eserlere göndermeleri, metinler arası güçlü referansları, kurmacadaki özgün buluşları ve yaratıcı üslubuyla dikkat çekiyor. Yalana, suskunluğa ve direnişe dair sarsıcı sorularla örülü öykülerden oluşan Bizi Yalan Bil, gerçekle yalanın kırılgan sınırında gezinen karakterler aracılığıyla hem bireysel yüzleşmeleri hem toplumsal baskıları incelikli ve özgün bir dille sorguluyor.
Ayrıntı Yayınları’nın edebiyatta yeni keşiflerin izini süren markası Düşbaz Kitaplar’ın yeni dizisi Düşbaz Kısa, “Kısa’nın uzun, az’ın çok olduğuna inananlara” sloganıyla,yerli ve yabancı yazarların öykü kitaplarını, novellalarını ve kurmaca dışı kısa metinlerini okurlara ulaştırmak için Ocak 2025’te yola çıktı. Düşbaz Kısa dizisi, Aslı E. Şeran’ın Öte Yaka Fırtına ve Yasemin Olur’un Golgota Sanayi Sitesi adlı öykü kitaplarının ardından Anıl Çetinelli Örselli’nin öykülerinden oluşan Bizi Yalan Bilile devam ediyor.
“Öykü yarışmasına gelen ve jüriye rumuzla ulaştırılan öyküsünü okurken, Anıl’ınadını bilmiyordum. O günden sonra yazdığı öyküleri, söyleşilerini takip ettim.İlk kitabını sevdim. Düzenlediği etkinlikleri ve yürüttüğü çalışmaları,edebiyatımızdaki güzel gelişmeler arasında gördüm. Yayına hazırlanan ikinci öykü dosyasını okurken de bir edebiyat tadı almanın sevincini yaşadım. Bu öykülerinde, öncesindeki onca ödüle ve okurdan gördüğü onaya rağmen, öncekinden farklı bir dil geliştirmiş Anıl Çetinel Örselli. Deneyseldenebilecek bir tarz da kullanmış, ince işçiliğini daha da yoğunlaştırmış. Kutluyorum.”
Zülfü Livaneli
“Yalanlar, gerçeğin gölgesinde saklanan birerpusuya dönüşürse… Anıl Çetinel Örselli,Bizi Yalan Bil’de insanın en kadimikilemini, ‘yalan’ ve ‘gerçek’ arasındaki o kırılgan çizgiyi sorguluyor. Birklinikte bedenine çentik atarak direnen bir hemşireden sokakların sessiz tanığıNoel Baba kılığındaki bir mahkûma; lojman grisi bir kasabada geçmişle hesaplaşanbir mimardan karanlık koridorlarda şiirle direnen bir tutukluya kadar, her birikendi uçurumlarına bakan karakterlerle dolu bu öyküler, insanın içindeki savaşıve toplumun görünmez prangalarını anlatıyor. Özdemir Asaf’tan Nâzım Hikmet’euzanan şiirsel dokunuşlarla bezeli bu metinler, okuru bir yandan sarsıyor, biryandan da suskunluğun kutsandığı dünyalarda gezdiriyor. Mücadelenin, baskının,yalnızlığın ve direnişin izlerini taşıyan bu hikâyeler, gerçekliğin sınırlarınızorlayan sorular bırakıyor zihne. Yazar, metinler arasılık ve disiplinlerarasılık konularında o kadar çevik ki yoğun ama anlaşılır okuma deneyimiylesarsılıyorsunuz. Üslubun farkını içten içe hissederek son satıra kadarsürükleniyorsunuz.”
Hakan Akdoğan
“Günlük hayatın içindeki insanların yaşadıklarınıkonu ediyor Anıl Çetinel Örselli.Bunları aynı zamanda insanlığın kadim meseleleri olarak ele alıyor. Kuşaklarboyunca değişmeyen temaları, kahramanlarının içinde yaşadıkları koşullara veçağımızın hızlı iletişimler niteliğine uygun bir dil geliştirerek işliyor. İlkkitabındaki edebiyat tavrını, Bizi Yalan Bil’de dil işçiliğiniyoğunlaştırarak sürdürüyor.”
Zafer Köse
Bizi Yalan Bil, raflarda ve internetsatış sitelerinde!
EDİTÖRDEN
“Türler arası hiyerarşiden uzak bir bakışlasarılıyoruz öykülere; karmaşık bir mevzuyu dallandırıp budaklandırmadananlatmanın zorluğunun farkında olarak karşılıyoruz öyküleri ve diğer kısametinleri. Uzun uzun anlatılabilecek bir şeyin kısaca kâğıda dökülmesiningüçlüğünü biliyoruz. Kolay gibi görünmesine rağmen aslında zor olduğunugörüyoruz. Burada bilerek ‘daha’ kelimesini kullanmıyoruz; daha zor, dahakolay, daha iyi, daha kötü gibi kıyaslara girmeden kucaklıyoruz kısa olanları.Biz, az’ın aslında çok, kısa’nın aslında uzun, kolay’ın aslında zor olduğunainanıyoruz. Başta öyküleri ve diğer bütün kısa metinleri heyecanla bekliyor,şevkle okuyor, okurlarla buluşturuyoruz.”
Cansu Canseven
ANIL ÇETİNEL ÖRSELLİ HAKKINDA
1980 yılında Ankara’da doğdu.Hacettepe Üniversitesi İstatistik lisans programını ve Çankaya Üniversitesiİşletme yüksek lisans programını bitirdi. Sosyoloji bölümünde öğrenciliğinedevam eden Çetinel Örselli, yazdığı öykülerle çeşitli ulusal yarışmalardafinalistler arasına girmeyi başardı, birçok ödüle layık görüldü. Uğur MumcuAraştırmacılık Gazetecilik Vakfı ve 17. İstanbul Bienali ortaklığında yürütülen“Dünyadan Saklı Hikâyeler” projesi kapsamındaki yazıları GazetecilerPlatformu’nda, deneme ve öykü türündeki yazıları da çeşitli mecralardayayımlandı.
Ah Bu Şarkıların adlı ilk öykü kitabını 2023yılında okurlarla buluşturan yazar, kısa süreliğine Satır Dergisi’ninGenel Yayın Yönetmenliği görevini yürüttü. Halen Uluslararası Öykü GünleriDerneği’nde Genel Sekreterlik görevine devam etmekte, Karnaval Dergi’deRAHAT-SIZ isimli köşede düzenli olarak deneme türünde yazılar yazmaktadır.
Aldığı Ödüller:
2023 Seyhan Livaneli ÖyküYarışması (Birincilik)
Teoman Öztürk – 4.Mekân ÖyküleriYarışması (Birincilik)
İMO Ankara tarafından düzenlenenAnkara’ya Dair Öykü Yarışması (Birincilik)
FGK Yayınları – Ayşe Şengöz ÖyküYarışması (Birincilik)
Alanya Güncel Sanat Dergisi-Akdeniz (Birincilik)
Kütahya Belediyesi – UlusalSenaryo Yarışması (Birincilik)
Muzaffer İlhan Erdost ÖyküYarışması (İkincilik)
Çarşamba Belediyesi GelenektenÖykü’ye Yarışması (İkincilik)
2. Tomris Uyar Öykü Yarışması(Üçüncülük)
Luna Yayınları 3. Öykü Yarışması(Üçüncülük)
Dorlion Yayınları – EskişehirSanat Derneği Öykü Yarışması (Jüri Özel Ödülü)
Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması(Mansiyon)
Kırmızı Kalem Edebiyat ÖyküYarışması (Mansiyon)
Çağdaş Yaşamı Destekleme DerneğiÇağdaş Kalemler Öykü Yarışması (Mansiyon)
Nilüfer Belediyesi Gülten AkınMektup Yarışması (Mansiyon)
Bilgi için: ayrintiyayingrubu.com/dusbaz