Dünya Sağlık Endeksi’nin Zirvesinde İtalyanlar Var

Bloomberg tarafından hazırlanan Küresel Sağlık Endeksi’ne göre, İtalyanlar dünyanın en sağlıklı insanları. Bugün İtalya’da doğan bir çocuk, bolca makarna, ekmek, peynir, et ve şarap içeren bir diyetle yetiştirilerek, seksenli yaşlara kadar yaşamını sürdürmeyi rahatlıkla düşünebilir.

İtalyan ekonomisinin yıllardır yerinde sayması bu durumu daha da ilginç kılıyor. Aralık 2016’da işsizlik oranı yüzde 12’ye ulaştı ve gençlerin yaklaşık yüzde 40’ı işsiz. Bloomberg’e göre, İtalya ekonomik büyüklüğüne göre dünyanın en yüklü borçlarından birine sahip. Dolayısıyla İtalyanların baskı altında olması için bunca sebep varken sağlık ve uzun yaşam konusundaki liste başı durumları ilgi çekici.

Küresel Sağlık Endeksi 163 ülkeyi kapsıyor. Endekste, hastalık ya da yaralanma ile ölme ihtimali, çeşitli yaştaki yaşam süresi ve kilit durumlarda sağ kalma olasılığına dayanan bir “sağlık derecesi” hesaplandı. Zarar verici davranışsal faktörler (yani sigara, obezite ve çocukluktaki yetersiz beslenme) ve çevresel faktörler (yani kirlilik ve temiz içme suyu eksikliği) ölçülerek “sağlık riski handikapları” bu puandan çıkarıldı.

Nihai sonuç sağlık derecesidir.

İlk beş ülke ve sağlık puanları:

  1. İtalya, 93.11
    2. İzlanda, 91.21
    3. İsviçre, 90.75
    4. Singapur, 90.23
    5. Avustralya, 89.24

En düşük 50’nin zirvesi:

  1. Slovakya, 65.10
    47. Barbados, 64.14
    48. Umman, 62.89
    49. Panama, 62.39
    50. Arnavutluk, 62.01

Açıkçası İtalyanlardan alınması gereken dersler var. Öncelikle beslenme diyetleri konusunda. İşin sırrı, günlük olarak tüketilen taze sebze ve meyvelerin çokluğu, katkısız etler ve kalp sağlığına destek zeytinyağının mutfağın an unsurları olması. Bir başka faktör de İtalyanların gıda yaklaşımları olabilir. Karın doyurmaktan ziyade zevk için yemek yiyorlar. Hafta içi olsa bile, yemekleri sıfırdan hazırlamak, tadını çıkarmak ve sindirmek için zaman ayırıyorlar. Elbette bu yavaş süreçlerin faydaları var.

İlginç şekilde, İtalyanlar Birleşmiş Milletler ‘in 2017 Dünya Mutluluk Raporu’nda 155 ülke içinde 48’inci sırada yer alıyor.

kapak fotoğrafı: K Martinko

kaynak: treehugger

tr_TRTurkish