Doğan Her Kız Çocuğu İçin 111 ve Ölen Her Kadın İçin 11 Ağaç

Her kültürün yeni doğan çocuklar için kendine özgü bir kutlama biçimi vardır. Bir kız çocuğunun doğumunun bir erkek çocuğun doğumundan daha az önemli görüldüğü toplumların aksine Hindistan’ın bir köyünde kız çocuğunun doğumu mutlulukla karşılanır.

Rajatshan’ın Piplantri köyünde, genç kızlara hak ettiği değeri vermek için olağanüstü çaba harcanır ve her kız çocuğunun doğumunda gezegene 111 tane ağaç dikilir. Şimdiye kadar 8 bin kişilik köy, doğan her kadın için 111 ve ölen her kadın için 11 ağaç dikerek bir milyondan fazla dikim sayısına ulaşmış. Eko feminizmin bu inanılmaz başarısı Hindistan ve dünyanın kalanı için ilham kaynağı olmalı.

Yeni doğan kız çocukları ve ölen kadınlar için ağaç dikimi Piplantri üzerinde hem ağaçların yarattığı ekonomik fırsat hem de kadınlara yönelik davranışların iyileşmesi yönünde büyük etkisi oldu. Köylüler birlikte ağaçları yetiştiriyor ve aloe vera bitkisinin çevreye eklenmesiyle termitlere karşı koruma sağlıyor.

1_India celebrates female life

Gehrilal Balai, 28 yaşında bir baba, geçen yıl 111 ağaç dikti, fidanlara bakarken sessizce uyuyan kızını izlerken olduğu gibi mutlu hissetti kendini.

Tarihsel olarak Hindistan köylerinin birçoğunda doğan  kız çocuğu bir yük olarak görülüyor. Kırsal bölgelerde yaygın olan çeyiz uygulaması, kız evlerine büyük bir maliyet getiriyor. Bu yüzden kızlar erkeklere göre daha düşük düzeyde bir eğitim görüyor ve 18 yaşına gelmeden evlendiriliyor. Bu gibi sebeplerden kaynaklanan kadına yönelik şiddet Hindistan’da hala çok ciddi bir sorun. Ancak Pipliantri bu gerici kuralların hepsini reddetmiş gibi görünüyor.

6_India celebrates female life

Köyün eski lideri Shyam Sunda Paliwal, genç yaşta ölen kızı için muazzam bir ritüel başlatır. On yılın ardından bu uygulama köyde kadınlara değer vermeyi teşvik ederken aynı zamanda çevreyi korumanın önemini de öğretti. Köylüler ağaçların bakımını birlikte yapmaya devam ediyor, elde edilen gelirle köylüler kızlar için bir fon oluşturuyor ve aileye “yük” olmak gibi bir durumu da ortadan kaldırıyor. Aileler yasal evlilik yaşına ulaşana kadar kızlarını evlendirmeyeceğine dair bir beyanname imzalıyor, beynanameye göre ayrıca okul ve kurslar tamamlanacak ve elbette ağaç bakımı yapılacak.

On yıl sonunda, bu güzel gelenek ve yarattığı değişim tüm dünya toplumlarının takip etmesi gereken bir iz bırakıyor. Doğan her yeni jenerasyon yeşil bir gelecek demek…

3_India celebrates female life

tr_TRTurkish