Contemporary Istanbul ile bu Eylül herkes sanat konuşacak

Bölgenin uluslararası çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul 14. edisyonu için gün sayıyor.

13 yıldır Akbank’ın ana sponsorluğunda gerçekleşen Contemporary Istanbul, 12‐15 Eylül tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Rumeli Salonu’nda sanatseverlere ev sahipliği yapacak. Bu yıl fuarda, 22 ülkeden 75 çağdaş sanat galerisi, 510 sanatçı ve 1400’ün üzerinde eser yer alacak. Fuarın artistik direktörlüğünü Fransız sanat araştırmacısı ve küratör Anissa Touati üstleniyor.

Contemporary Istanbul Y.K.Bşk. Ali Güreli 14. Edisyona dair detayları açıkladı.

Contemporary Istanbul çağdaş sanatı geniş kitlelerle buluşturmayı hedefleyen misyonu ile 14. edisyonu için yoğun bir hazırlık dönemi geçirdi.


Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, “Bölgenin önde gelen sanat fuarı Contemporary Istanbul, 14. yaşında yine kendisini farklı kılacak, dünyadaki hızlı değişim içinde yer almasını sağlayacak ve tüm dünyaya yeni mesajlar verecek yeniliklerle hazırlıklarını tamamladı. 2019’un başında artistik direktörlük görevini devralan Anissa Touati yurtdışında yoğun olarak farklı niteliklerde galeri ve sanatçıya ulaşmakla kalmadı, yurtiçindeki galerilerle de birebir ilişki içinde olarak bu seneki fuarın temellerini hazırladı. Anissa Touati ile çıktığımız bu yolda önümüzdeki yıllarda Contemporary Istanbul büyüyerek yoluna devam edecek.

Contemporary Istanbul, Türkiye’de ve bölgemizde farklılaşmada önemli bir etken, her yıl etkinliği artarak, hedeflerini yenileyerek ivme kazanarak yoluna devam ediyor. Contemporary Istanbul, şehrimizin Eylül ayında yaşamaya hazırlandığı son derece çoşkulu çağdaş sanat dolu günlerin odak noktası olacaktır. Ülkemizin ve İstanbul’un bu Eylül ayı ile başlayan ve önümüzdeki üç yıl boyunca devam edecek sanat ve kültür alt yapısı ve ortamının dünyaya tanıtılmasına çok önem veriyoruz; bunu misyonumuz olarak görüyoruz; kentteki kültürel programı geliştirmek için aktif olarak çalışıyoruz. 2019’dan başlayarak birçok yeni müzenin açılması ile yeni bir dönem başlıyor. Çağdaş sanat, sergileri, fuarlar, yeni açılan ve açılacak müzeler, kültür merkezleri İstanbul’u olması gerektiği yere taşıyacaktır. Contemporary Istanbul bölgenin önde gelen sanat fuarı olarak bu etkinin oluşmasında ve dönüşümünde, önemli bir etkendir. İstanbul’un dünyada beş kültür başkenti arasına girme süreci başlamıştır. Bu yakalanan pozitif etki bizim geleceğe umutla bakmamıza neden oluyor. Çünkü değişim sadece ticari yatırımla değil, kültür ve sanata yapılan yatırımla ivme kazanır ve bizi yukarılara taşır.” sözleriyle anlattı.

“Bu yıl fuarla beraber gerçekleşecek özel projelerin başında Recent Acquistions/Son Edinimler sergisi geliyor. Recent Acquistions’da 41 yerli ve 1 yabancı davetli koleksiyoncunun son iki yılda koleksiyonlarına kattıkları eserler, Hasan Bülent Kahraman’ın küratörlüğünde sergilenecek. 2 yıl önce başlayan Galeri Destek Programı bu yıl da devam ediyor. Galeri Destek Programı sayesinde dünyanın dört bir yanından birçok galeri Contemporary Istanbul’a katılma imkanı buluyor. Program Rusya, Azerbaycan, Gürcistan, Romanya, Portekiz, ABD ve Güney Afrika’dan galerileri destekleyecek şekilde büyüdü. Contemporary Istanbul’un vazgeçilmez bir parçası haline gelen yeni medya bölümü Plugin’in 7. senesinde dijital sanatlar alanında üretimler yapan sanatçıların eserleri Esra Özkan küratörlüğünde ve Siemens Ev Aletleri sponsorluğunda fuardaki yerini alıyor. Bunun yanı sıra Anissa Touati tarafından 9 sanatçının katılımı ile “Garden of Eden” adlı açık hava heykel parkı, sanatçı Waseem Ahmed ile küratör Alexandra Pace’nin katılacağı Misafir Sanatçı Programı, İstanbul’un kültür ve sanat dünyasını yabancı kurum ve sanat dünyası ile bir araya getirme amacıyla oluşturulmuş Istanbul Connection Program’ı ve bağımsız küratörler ve sanat platformlarını ağırlayan Sanat Platformları Bölümü bu yıl Contemporary Istanbul’un bu seneki oluşumunun yapı taşlarını oluşturmuştur.

Contemporary Istanbul artistik direktörü Anissa Touati’nin küratöryel bakış açısı ve katılımcı galerilerle bire bir iletişimi neticesinde ilk kez katılacak 20 yeni galeri ile toplam 68 çağdaş sanat galerisi ve 7 sanat platformu CI 2019’da yer alıyor. Contemporary Istanbul’un giriş binası Lütfi Kırdar’da yer alan teras alanı Anissa Touati’nin küratörlüğünde 9 sanatçının katılımıyla “Garden of Eden” isimli bir heykel parkına dönüşecek. CIF Dialogues konferans programında “Akdeniz Ufukları” teması işlenecek. Güney Fransa’daki ilk uluslararası sanat fuarı olan Art‐O‐Rama ile yapılan işbirliği kapsamında “Akdenizlilik Kavramı” konuşulacak. Konferans programı bu sene Delfina Foundation direktör yardımcısı Salma Tuqan tarafından belirlendi ve yönetildi.

Katılımcı Galeriler

AB GALLERY, Seul; Anna Laudel Contemporary, İstanbul; Art Agency, Sofya; Art On İstanbul, İstanbul; Azerbaijan Art Platform, Bakü; BARRO, Buenos Aires; Berman Contemporary, Johannesburg; Borderline Art Space, Iasi; Bozlu Art Project, İstanbul; C24, New York; C.A.M. Galeri, İstanbul; Clearing, New York, Brüksel; CODE South Way, Marsilya; Crèvecoeur, Paris, Marsilya; Double V Gallery, Marsilya; E. A. Shared Space, Tiflis; Extramentale, Paris; Ferda Art Platform, İstanbul; Galeri 77, İstanbul; Galeri Binyıl, İstanbul; Galeri Diani, İstanbul; Galeri MCRD, İstanbul; Galeri MİZ, İstanbul; Galeri Nev İstanbul, İstanbul; Galeri Siyah Beyaz, Ankara; Galeria Foco, Lizbon; Galeria Joan Gaspar, Barselona; Galeria Victor Lope Arte Contemporaneo, Barselona; Galerie Krinzinger, Viyana; Galerie Lisa Kandlhofer, Viyana; Georg Karl, Viyana; Galerie Tore Suessbier, Berlin; Galerist, İstanbul; Gowen Contemporary, Cenova; HIGH ART, Paris; Isabel Croxatto Galeria, Santiago; JD Malat Gallery, Londra; Khak Gallery, Tahran; LC Queisser, Tiflis; LOVAAS Projects, Münih; Marina Gisich Gallery, St Petersburg; Mark Hachem, New York, Paris, Beyrut; Marlborough Gallery, New York, Barselona, Madrid, Londra; Martch Art Project, İstanbul; Merkur Gallery, İstanbul; Michael Schultz, Berlin; Mobius Gallery, Bükreş; Mohsen Gallery, Tahran; Olcay Art, İstanbul; Öktem & Aykut, İstanbul; P.E.T. Projects, Atina; Perve Galeria, Lizbon; Pg Art Gallery, İstanbul; Pi Artworks, İstanbul, Londra; Pigment Gallery, Barselona; Pilot Galeri, İstanbul; Piramid Sanat, İstanbul; Project ArtBeat, Tiflis; Ramapano, Paris; Red Art İstanbul, İstanbul; Rem Art Space, İstanbul; Sanatorium, İstanbul; Sevil Dolmacı Art Gallery, İstanbul; SPAGHETTO, Atina; Studiocur/art, Paris; Ta(r)dino 6, Bakü; The Pill, İstanbul; Blitz, Valetta; THK Gallery, Cape Town; Versus Art Project, İstanbul; Villa del Arte Galleries, Barselona; X‐Ist, İstanbul; Zawyeh Gallery, Ramallah; Zilberman Gallery, İstanbul, Berlin

ANA BAŞLIKLARI İLE FUARA BAKIŞ

Recent Acquistions / Son Edinimler Hakkında Kuratör: Hasan Bülent Kahraman

Türkiye’nin yakın dönem koleksiyonculuk tarihi aynı zamanda yakın dönem kültür tarihi niteliğinde. Son yirmi yılda Türkiye’de görsel sanatlar alanında meydana gelen koleksiyon birikimi daha önceki hiçbir dönemle mukayese edilemeyecek zenginlik ve derinliğe ulaşmış durumda. Bu koleksiyonların zenginliği öncelikle yöneldikleri sanatsal alanın genişliğinden kaynaklanıyor. Bu koleksiyonlarda hem Türkiye sanatında üretilen yapıtlar mevcut; hem de dünyanın hemen her yerinde üretilen eserler mevcut. Ayrıca sanatsal üretim tekniklerinin hemen hepsi bu koleksiyonlarda temsil ediliyor.

Son yıllarda Türk koleksiyoncuların koleksiyonlarına kattığı eserlere yer veren sergi Türkiye’deki koleksiyoncuların eğilimleri, yönelimleri, tercihleri ve arayışları konusunda ipucu veriyor. Öte yandan bu arayışların ve yönelimlerin bir tür dökümünü görebilmek mümkün. Birbirinden bağımsız bu yapıtların bir sergi bütünlüğü oluşturması için sergi küratörü, serginin iç mantığı şeyler, sözcükler, imler: o ve öteki üzerine temellendiriyor.

Recent Acquistions’ta çarpıcı, etkileyici bir sergi sanatseverleri bekliyor, yapıtların kamusal alanda gösterilmesi ile önemli bir sorumluluk yerine getiriliyor.

Galeri Destek Programı Sayesinde Katılım Artıyor

2017 yılında başlatılan Galeri Destek Programı ile dünyanın dört bir yanından galerilerin daha geniş bir katılımına olanak sağlanırken çağdaş sanat eserlerini hem yerel hem de uluslararası izleyicilere sunmak konusunda önemli bir rol oynuyor. 2018’de Hollanda, Portekiz, Romanya, Fransa ve ABD galeri destek programında yer alırken; 2019 yılında program, Rusya, Azerbaycan, Gürcistan, Romanya, Portekiz, ABD, Güney Afrika galerilerini destekleyecek şekilde büyüdü.

Plugin 7. Senesinde

2017 yılından beri Siemens Ev Aletleri sponsorluğunda gerçekleşen Plugin bu yıl Esra Özkan küratörlüğünde gerçekleşiyor. Fuarın yeni medya bölümü bu sene RW. [material] teması üzerinde duruyor.
Sanatçının laboratuvarında ürettiği ve her biri başlı başına bir deneyim sunma hedefiyle ortaya çıkan tüm yeni form anlayışlarını; izleyicinin beden etkileşimini, deneyimlediği yeni bilinç biçimlerinden aldığı etkiyi RW. [material]’ın nereden geldiğini ve nasıl algılandığını, çevresindekilerle nasıl iletişime geçtiğini Plugin süresince ele alacak olan sergi, bir ham maddenin mekân içerisinde özne, zaman içerisinde ise nesne olma durumunu veya bu durumların izleyicinin tepkisine göre yer değiştirmesini inceleyecek.

Makinelerin Gözünden Şehirler

2015 yılında NASA’nın düzenlediği Mars Kolonisi adlı yarışmada 3’üncü olan ünlü Türk sanatçı ve mimar Güvenç Özel’in “Derin Şehir” adlı dijital eseri ilk kez Contemporary Istanbul’da sergilenecek. Özel’in, içinde yaşadığımız şehirlerde sürekli olarak insan faaliyetlerini ve kent formunu belgeleyip denetleyen makinelerin bu şehirleri nasıl gördüğü düşüncesinden yola çıkarak tasarladığı ve izleyicinin makinelerin zihni ile gövdesi arasındaki mekânı deneyimlemesine olanak tanıyan “Derin Şehir” adlı eseri, Contemporary Istanbul süresince Vodafone Red standında görülebilecek.

CIF Dialogues – Akdeniz Ufukları

Art‐O‐Rama ile Contemporary Istanbul’un CIF Dialogues kapsamında ilk defa yaptığı iş birliği ile “Akdeniz Ufukları” temalı konuşma serileri düzenliyor.“Akdeniz Ufukları” geçmişten geleceğe Akdenizlilik kavramını ele alıyor. Moderatörlüğünü Delfina Foundation direktör yardımcısı Salma Tuqan’ın yapacağı etkinliklere koleksiyoncular, sanatçılar ve paydaşlar davet edilecek. Bu kapsamda, Contemporary Istanbul’un ağırlayacağı galeriler Galerie Crève‐Coeur, Paris&Marsilya; Duble V, Marsilya iken; Art‐O‐Rama ise The Pill, Istanbul ve Oktem Aykut, Istanbul’u ağırlayacak.

Garden of Eden

Contemporary Istanbul bu yıl ikinci kez bir açık hava heykel parkına ev sahipliği yapacak, “Garden Of Eden”. Anissa Touati tarafından düzenlenen açık hava heykel parkında katılımcı galerilerden 9 yerli ve yabancı sanatçının eserleri yer alacak. Sanatçılar: Ebru Dösekçi, Türkiye, Sinem Tekin, Türkiye, Elsa Sahal, Fransa, Mikayel Okanjanyan, Ermenistan, Guido Casaretto, Italya, Emirhan Eren, Türkiye, Burcu Erden, Türkiye, Ugo Schiavi, Fransa, Osman Dinç, Türkiye

Misafir Sanatçı Programı

Contemporary Istanbul bu yıl ilkini gerçekleştireceği misafir sanatçı programında Pakistan’lı sanatçı Waseem Ahmed ile küratör Alexandra Pace’i ağırlayacak. Waseem Ahmed’in Gorbon seramik ürünleri desteği ile bir ay süreyle İstanbul’da üreteceği işler Gowen Contemporary – Geneva ile fuarda sergilenecek. Alexandra Pace tarafından kurulmuş Malta’nın önde gelen çağdaş sanat platformlarından bu sene ilk defa fuara katılacak olan This is Blitz’in standının kürasyonunu bu süreçte İstanbul’da yapacak.

Istanbul Connection Program

Istanbul Connection Program’ı yıl boyunca her ay düzenlenen ziyaretlerle uluslararası sanat alanından temel kurumları, sanatçı stüdyolarını ve özel koleksiyonları İstanbul’un kültür ve sanat dünyası ile tanıştırdı. Ekim ayında program tekrar başlayacak ve tüm yıl sürecek.

Sanat Platformları Bölümü

Sanat Platformu Bölümü, sanat girişimlerini, cesur sanatçı çalışma alanlarını, proje alanlarını veya kurum dışında çalışan bağımsız küratörleri vurgulamaktadır. Bazı olağan dışı veya ayrı alanlarda yenilikçi projeler geliştiren yeni yaklaşımlar bu platformda yer alacaktır.
EXTERAMENTALE, Paris; MOTTO, Berlin; P.E.T PROJECTS, Atina; SPAGHETTO, Atina; STUDIOCUR/ART, Paris; TARDINO 6, Bakü; THIS IS BLITZ, Valetta.

Anissa Touati / Artistik Direktör

Contemporary Istanbul Artistik Direktörü Anissa Touati, Chalet Society’nin yardımcı yönetmeni sıfatıyla Meksika ile Fransa arasında mekik dokuyor. Touati, çağdaş Meksika sanatının Meksika ve Meksika dışında bilinirlik kazanarak gelişmesine yaptığı katkılarla tanınıyor. Anissa Touati bugüne kadar pek çok uluslararası serginin küratörlüğünü veya eş‐küratörlüğünü yaptı. Bunlardan bazıları şöyle: BEMA müzesi ve Studiocurart iş birliğiyle Rashid Karami Uluslararası Fuarı kapsamında gerçekleştirilen Cycles sergisinin Meksika bölümü (Trablusşam, Lübnan); ¿Cómo te voy a olvidar? ‐ Galerie Perrotin (Paris, Fransa); Le sud bébé at musée J1 (Marsilya, Fransa); “Coordenadas” Jesper Just‐Anahuacalli Museum (Meksika); Made by 4 hands ‐ OMR Gallery (Meksika); “Romance Atomico” Matias Duville ‐ Galeria Barro (Buenos Aires) ve “A Tall Action is not a height at the Chimney” (New York, ABD).

Esra Özkan / Plugin Küratör

bang. Art Innovation Prix by ArtBizTech’in yöneticiliğini ve küratörlüğünü yürütmekte olan Esra Özkan 2011 yılından bu yana sanat sektöründe galeriler ve müzelerin farklı birimlerinde aktif rol alarak yurt içi ve yurtdışı birçok sergide küratör ve direktör olarak yer almıştır. Güncel olarak dijital sanatlar alanındaki araştırma ve çalışmalarında, teknoloji, sanat ve bilimi bir araya getiren çalışmalara yönelmekle birlikte felsefeyi temel alarak teknoloji, bilim ve sanat arasındaki bağı kuruyor.

Akbank, çağdaş sanatın ülkemizdeki gelişimine büyük katkı sağlayan Contemporary İstanbul’u 14 yıldır aralıksız destekliyor.

Topluma değer katan ve fayda sağlayan her alanda gelişimi, değişimi ve yeniliği önceliklendiren Akbank, kültür ve sanat alanında da yıllardır pek çok önemli proje sürdürüyor. Akbank sürdürdüğü kültür ve sanat projelerinde yerel ve evrensel mirasın korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasını ve binlerce sanatsevere ulaşmasını hedefliyor.

Akbank, çağdaş sanatın ülkemizdeki gelişimine büyük katkı sağlayan Contemporary İstanbul’u 14 yıldır aralıksız destekliyor. Türkiye’de çağdaş sanatı geniş kitlelerle tanıştıran ve kültür sanat gündeminin üst sıralarına taşıyan Contemporary İstanbul, Akbank’ın ana sponsorluğunda, global düzeyde bir çağdaş sanat etkinliğine dönüştü. Akbank, dünya çağdaş sanat çevrelerinde yakından izlenen Contemporary İstanbul’u destekleme

tr_TRTurkish