Dünya’ya getirilen ilk Ay taşı örnekleri Çin’den ödünç alınarak İngiltere’ye ulaştı. Küçük toz taneleri artık Milton Keynes’teki yüksek güvenlikli bir tesiste bulunan kasada kilitli. BBC ekibi buna yakından bakan ilk medya mensupları oldu.
Profesör Mahesh Anand, İngiltere’de bu son derece nadir materyali ödünç alan tek bilim insanı ve bu materyali “altın tozundan daha değerli” olarak tanımlıyor. “Dünyada hiç kimse Çin’in örneklerine erişemedi, bu yüzden bu büyük bir onur ve büyük bir ayrıcalık.”
Profesör Anand’ın ekibi tozu lazerlerle öğütüp yaktıktan sonra Ay’ın nasıl oluştuğu ve Dünyamızın ilk yılları hakkında temel soruları yanıtlamayı umuyor. Toz taneciklerinin içinde bilim insanlarının Ay’ın 4,5 milyar yıl önce Dünya’nın Mars büyüklüğünde bir gezegene çarpmasıyla kopan parçadan oluştuğu teorisini destekleyen kanıtlar olabilir.
Çin, 2020’de Change 5 uzay görevinde Mons Rümker adlı volkanik bir alana indiğinde robotik bir kolla delerek kayaları topladı. Bu malzeme Moğolistan’a inen bir kapsülle Dünya’ya geri getirildi.
Bu, 1976’daki bir Sovyet görevinden bu yana ilk başarılı ay örneklemesiydi ve Çin’i yeni uzay yarışında lider konuma taşıdı. Uzay bilimciler arasındaki iş birliği geleneğine uyan Çin ilk kez yedi uluslararası araştırmacıya yeni keşifler yapmalarına olanak sağlamak için örneklere erişim izni verdi.
Küçük şişeler geçen hafta Pekin’de düzenlenen görkemli bir törenle Prof. Anand’a teslim edildi. Anand burada Rusya, Japonya, Pakistan ve Avrupa’dan meslektaşlarıyla bir araya geldi.
Anand “Bu neredeyse paralel bir evren gibiydi ve Çin uzay programlarına yaptığı yatırımlar açısından bizden çok önde” dedi.
Değerli kargoyu aklına gelebilecek en güvenli yere, el bagajına koyarak İngiltere’ye döndü. Başka bir maddeyle temas etmemesi için üzerinde çok dikkatle çalışılması gereken materyal üzerinde çalışmak için 60 mg’dan fazlasına ihtiyaç yok.
Anand “Burada, küçük olan güçlüdür. İnanın bana, mikro üzerinde çalışmakta uzmanlaştığımız için önümüzdeki yıllarda bizi meşgul etmeye yeter,” diye ekliyor.
BBC