Borneo’da 40 bin yaşında bir mağara resmi bulundu

Avustralya’daki Griffith Üniversitesi’nden araştırmacılar, sanat tarihi ve ilk insanın gelişimi hakkında düşündüklerimizi değiştiren çarpıcı keşiflere imza attılar. Nature’da yayımlanan, Borneo’daki Paleolitik mağara sanatı üzerine yaptıkları kapsamlı araştırmalar, dünyanın en eski figüratif resminin tarihlendirilmesini içeriyor. 40 bin yıl öncesine dayanan bu resimler, insanın dünyadaki izini nasıl bıraktığını anlamak için bir buluş.

Borneo’nun uzak bir bölgesinde birkaç mevsim geçiren araştırmacılar, sonunda bulgularını tarihlendirebildiler ve sonuçlara hayli şaşırtıcı oldu.

Doğu Kalimantan dağlarındaki alan, 1990’lardan beri mağara sanatıyla biliniyor. Bölgede, insan eliyle yazılmış binlerce stensil, hayvan tasvirleri, soyut işaretler ve semboller var.

Bu sanat eserleri, üslup değişimlerini ve zaman içinde gerçekleşen değişimleri gösterecek şekilde birbirinin üzerine yerleştirilmiş. Ekip, ilk güvenilir tahminlerini, kalsiyum karbonat numuneleri elde etmek ve uranyum seviyelerini test etmek suretiyle elde etti.

Cave Paintings in Borneo

40 bin yaşındaki çizim, fotoğraf: Luc-Henri Fage

Araştırmayı yöneten Doçent Maxime Aubert, tarihlendirdikleri en eski mağara resim imgesinin tanımlanamayan bir hayvanın büyük bir tablosu olduğunu, bunun büyük olasılıkla Borneo ormanlarında bulunan bir yabani sığır türü olduğunu ve asgari 40 bin yıl yaşında olup şu anda bilinen en eski figüratif sanat eser olduğunu belirtiyor.

Earliest Figurative Paintings in the World

İnsan el kalıpları. (Fotoğraf: Kinez Rıza

Rock Art in Southeast Asia

Bir mağara duvarındaki insan figürleri. (Fotoğraf: Pindi Setiawan

kapak fotoğrafı: Pindi Setiawan

mymodernmet.com

tr_TRTurkish