Aynur Kulak yazdı: Kendini Ciddiye Almayan Absürt Bir Polisiye

Aynur Kulak

Polisiyeden ve ilk defa bu derece tutarsız, absürt ve biçimsiz olan bir polisiyeden fakat tüm bunlara rağmen merakınızı cezbeden, sizi içine çeken, okuma isteğinizi gıdıklayabilen, gülme komanıza aldırmaksızın gıdıklamanın derecesini arttırdıkça arttıran bir kitaptan bahsedeceğim. İlk defa bir polisiyede yoğurt yapımının nasıl olduğunu okuyacağız mesela. Hikaye Fransa’da geçmesine rağmen Orta Anadolu’nun Çorum yöresinden bozlak havası dinleyeceğiz. Bir polisiye romanın içinde tüm bunlara inanamayıp o kadar afallayacağız ki; katil kim, cinayeti nasıl işlemiş, ölen kişi öldükten sonra dedektifi arayıp malikanede bir cinayet işlendiğini ihbar etmişmiş… Daha da, daha da afallayacağız evet. Sonuç itibariyle şunu söylerken bulacağız kendimizi: Bence katil öldürdü!

İçinde bulunduğumu 2019 yılı itibariyle yayın dünyamıza yeni bir yayınevi katıldı. Mundi Yayınları. Can Yayınları bünyesine kurulan Mundi, Nisan ayında dünyada satış rekorları kıran Michelle Obama’nın Benim Hikayem kitabıyla yayın dünyamıza ilk adımını attı. Romandan yaşamöyküsüne, psikolojiden bilime, her alanda ufuk açan, hayata anlam katan nitelikli kitapları okuyucuyla buluşturmayı hedefleyen Mundi’nin ikinci çıkardığı kitap Kurtcebe Turgul imzalı bir polisiye. Bu yazının da konusu olacak olan Bence Katil Öldürdü polisiye türünde yola çıkılmasına rağmen absürt diyebileceğimiz türün (İnsanlığın evrende bir anlam bulmasına yönelik uğraşlarının nafileliğinin yarattığı garip olaylar silsilesi) tüm özelliklerini barındırıyor.      

Kurtcebe Turgul’un Bir Hercule De Potasse polisiyesi olarak tanımladığı Bence Katil Öldürdü ilk sayfalarından itibaren sürprizlerle dolu bir polisiye olduğunun sinyallerini okuyucuya vermeye başlıyor. Kahramanımız Antoine Hercule De Potasse bir özel dedektif. Sosyal yönü gelişmemiş buna rağmen ilgi çekici, zekası ortalama birinin zekasından çok farklı çalışan, şüpheciliği sevimli, konuyu çözme yöntemleri zaman zaman (Çoğu zaman aslında)  akıl dışılık düzeyine ulaşan De Potasse’nin bırakın cinayeti çözme süresince geliştirdiği yöntemlerin absürtlüğünü nerdeyse her kurduğu cümleyle bizleri şaşkınlık okyanuslarına atıyor. Tüm bunlar umurunda mı; hayır. Dedektifliğin o macera içerikli tarafını seviyor kendisi. Mösyö Potasse bir Fransız beyefendisi. Paris’in müstesna bir semtinde bulunan Lamortier Malikenisi’nde işlenen cinayeti çözmek için yola çıkıyor.

“Aldığım telefon ve gördüğüm lüzum üzerine geldiğim Paris’in müstesna bir semtindeki devasa duvarlar ardına gizlenmiş bu görkemli malikanenin kapsında dikilmek heyecan verici olmakla birlikte durumun tüm planlarımı altüst ettiğini itiraf etmem lazım.” diye düşündü özel dedektif Antoine Hercule De Potasse. Eli zile gitmeden önce tuhaf ve tehlikeli bir maceraya yelken açmak üzere olduğunu hissetti ve kendi kendine mırıldandı. “Tuhaf ve tehlikeli bir maceraya doğru yelken açmak üzere olduğumu düşünüyorum.”    

Bence Katil Öldürdü normal yazılması gereken yerlerin italik, italik yazılması gereken yerlerin normal yazılmasıyla bile dikkat çekici. Kendine ve dehasına hayran biri olan Mösyö Potasse ilk olarak malikanenin sahibi Madam Lamortier ile tanışır. Bir polisiye romanda olmazsa olmaz evin kahyası Sebastian’ı da önemli bir karakter olarak tanırız. Öldürülen Mösyö Lamortier’dir ve öldükten sonra dedektifimizi arayarak Lamortier Malikanesi’nde bir cinayet işlendiğini ihbar etmiştir. Evet yanlış duymadınız; öldükten sonra. Karakterler arasına Mösyö Lamortier’in öz, Madam Lamortier’in üvey oğlu Abdullah Şevki Lomortier de katılınca ev yapımı yoğurttan Çorum bozlak havasına romanımız bayağı bir renklenir.

Tutarlı ve tutarsız saçmalıkları ile; aptallığın dahiyane olay çözme yöntemlerine dönüştüğü Bence Katil Öldürdü aynı zamanda bir çizgi roman. Kendi kendini ciddiye almayan böyle absürt bir polisiyenin çizgilerle vücut bulması ayrıca güzel ve ilgi çekici. Roman boyunca hikayeye eşlik eden çizgiler ve kitap kapağının tasarımı Bora Başkan’a ait. Antoine Hercule De Potasse tam da kafamızda hayal ettiğimiz gibi. Sanki modern zaman Don Kişot’u kendisi.  Biraz da Sherlock Holmes.

Kurtcebe Turgul’un Bence Katil Öldürdü romanının polisiyeyi ti’ye alan yapısını, kendi kendisiyle dalga geçiş şeklini bir okuyucu olarak çok sevdim. Turgul’un bunu çok safça bir tonla ve umursamaz bir edayla yapışı hoşuma gitti.  2015 yılında bir radyo tiyatrosu formunda yazılan Bence Katil Öldürdü’yü kitaplaştırma yönünde cesaretlendiren Murat Menteş’e, Erdem Köksal’a, Tanıl Bora’ya, Cem Akaş’a ve kitabın editörü Özlem Alkan Karakuş’a Kurtcebe Turgut teşekkür ediyor. Bir okuyucu olarak  kendi yöntemleri olan, aptallığa kaçacak derecede saf ve sevmekte imtina etmeyeceğimiz Dedektif De Potasse ile tanışmama vesile olmuş bu kişilere ben de teşekkür etmek isterim.. Dileğim devam kitaplarının da gelmesi yönünde.

Mundi kitaplarının da devamı gelecek. Hatta sinema ve televizyon ekranlarından tanıdığımız oyuncu Nejat İşler’in kitabı Ben Hep Senin Yanındayım  raflardaki yerini Mayıs ayında aldı. Geçtiğimiz hafta da Oyinkan Braitwaite’nin kitabı tüm dünyada ses getiren, 2018 Los Angeles Times Kitap Ödülü sahibi, Women’s Prize 2019 kısa liste adayı Kız Kardeşim Seri Katil kitapçı raflarında. Sırada Haziran ayında çıkacak olan Wednesday Martin’in Aldatmaca kitabı var.

Okumanız dileğiyle

Bence Katil Öldürdü

Yazar: Kurtcebe Turgul

Yayınevi: Mundi Yayınları

Türü: Polisiye

Yayın Tarihi: Nisan 2019

Sayfa: 143

tr_TRTurkish