Avusturya’ya Hayran Bırakan 7 Film

Avusturya’da çekilen bu filmler görüntüleriyle başınızı döndürebilir. Salzburg’un görkemli dağlık bölgelerinin güzelliğiyle bezeli sahneleriyle The Sound of Music (1965) ve Viyana romantizmini doruklara çıkaran Before Sunrise’a  (1995) kendinizi bırakın.

 

The Third Man (1949)

Üçüncü Adam

1949 Birleşik Krallık yapımı kara filmdir. Özgün adı The Third Man olan film ABD’de The 3rd Man alternatif adıyla da gösterime sunulmuştu. Senaryosunu casus romanlarının babası olarak da anılan İngiliz yazar Graham Greene’in yine 1949’da yazdığı aynı adlı kendi kısa romanından uyarlayarak yazdığı bu soğuk savaş klasiğini Carol Reed yönetmiştir. Graham Greene, senaryosuna bir ön hazırlık olarak yazdığı kısa romanını ertesi yıl, 1950’de kitap halinde de yayımlamıştır. Filmin senaryosunun yazılmasına yönetmen Carol Reed, Orson Welles ve Alexander Korda’nın da gayrıresmi katkıları olmuştur. Carol Reed aynı zamanda filmin yapımcılığını da üstlenmiştir. Başlıca rollerinde Joseph Cotten, Alida Valli, Trevor Howard ve Orson Welles’in oynadıkları filmin Oscar ödülü kazanan siyah beyaz görüntüleri Robert Krasker’e aittir. Filmin karamsar ve melankolik havasına katkısı olan en önemli etmenlerden biri de Anton Karas’ın film için bestelediği ve zither’i (kanuna benzer bir çalgı) ile seslendirdiği filmin unutulmaz tema müziğidir. Film ekibi, sanatını kafe ve lokantalarda icra ederek hayatını kazanan bu zither virtüözünü çekimler sırasında tesadüfen bir birahanede yemek yerlerken keşfetmişlerdir.

Museum Hours (2012)

Ziyaret Saatleri

Filmin başkarakterlerinden biri olan Anna, kuzeninin hastalığı nedeniyle Montreal’den Viyana’ya gelir ve bu şehirden büyülenir. Diğer bir karakter Johann ise Viyana’daki Sanat Tarihi Müzesinde çalışan bir güvenlik görevlisidir sadece. Bu ikili müzenin ziyaret saatleri sırasında tesadüfen bir araya gelir ve arkadaş olurlar. Sanatın, hayatın ve şehrin üzerine ettikleri sohbetlerle birlikte hem kendilerini hem bulundukları şehri keşfedişlerinin öyküsünü anlatıyor film. Patti Smith ile Guy Picciotto’nun yapımcılığında Jem Cohen’in imzasıyla Sanat Tarihi Müzesinin sponsorluğunda gerçekleştirilmiş film.

The Piano Teacher (2001)

Piyano Öğretmeni

Elfriede Jelinek’in Piyano Öğretmeni adlı romanından uyarlanan film, Viyana Müzik Konservatuarı’nda öğretim görevlisi olarak çalışan orta yaşlı bir kadın üzerine kurulu. Annesiyle aralarında sevgi ve nefret karışımı bir ilişki bulunan Erika Kohut adlı bu kadın, bir yandan saygı duyulan ve otoriter bir öğretmen görüntüsü çizerken diğer yandan karanlık arzuları ve müzik arasında ikilem yaşamaktadır. Viyana’nın kenar mahallelerindeki erotik şovlara ve porno film gösteren sinemalara gidip gelen Erika, anlam katamadığı hayatında bir tür kendi kendini tüketme sürecine girmiştir. Kendine o denli yabancıdır ki, bir sevgili edinememekte, geceleri parkta sevişen çiftleri gizlice seyretmekle tatmin bulmaktadır. Kendisine karşı garip bir hayranlık ve tutku duyan erkek öğrencisiyle iletişim kurmasının ardından, görünüşteki hayatı ve bastırılmış arzuları arasındaki duvar yıkılmaya başlar…

Sissi (1955)

16 yaşındaki prenses Elisabeth, Sissi, kız kardeşi Helene’in genç imparator Franz Josef ile nişanının yapılacağı Ischi’deki Avusturya sarayına kardeşi ve annesi ile birlikte gider. Ancak imparator Sissi ile balık avlamaya çıktığı sırada tanışır ve ona âşık olur. Sissi Franz Josef’i sevmektedir ancak onunla yapılacak bir evlilik beraberinde küstah ve dik kafalı annesini de getirecektir.

Before Sunrise (1995)

Genç bir adam ve kadın Budapeşte’den kalkan bir trende karşılaşırlar. Jesse kendisini Amerika’ya götürecek olan uçağa binmek için Viyana’ya gitmektedir. Celine ise okuduğu üniversitenin kenti olan Paris’e. Jesse ve Celine trenden indikten sonra Viyana’nın sokaklarında bir gece geçireceklerdir.. Güneş doğana dek…

The Sound of Music (1965)

Neşeli Günler

1965 ABD yapımı müzikal filmdir. Özgün adı The Sound of Music’tir. 1959 tarihli aynı adlı Broadway müzikalinden uyarlanmıştır. Müzikalde olduğu gibi bu film de Howard Lindsay ve Russel Crouse’un kitabına dayanmaktadır. Filmin senaryosunu Ernest Lehman yazmıştır. Robert Wise filmin hem yapımcılığını hem de yönetmenliğini üstlenmiştir. Önemli rollerinde Julie Andrews, Christopher Plummer, Eleanor Parker, Peggy Wood ve Richard Haydn oynamışlardır. Filmin müzikleri Richard Rodgers ve Oscar Hammerstein II’a aittir.

“Neşeli Günler”, 1966 yılında 10 dalda aday olduğu Akademi Ödülleri’nden “en iyi film”, “yönetmen”, “müzik”, “ses” ve “kurgu” dallarında 5 tanesini kazanmıştı. Ayrıca ABD’de “kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli” filmler arasına seçilmiş ve Kongre Kütüphanesi’nin Ulusal Film Arşivi’nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.

Amadeus (1984)

Dünya müzikal tarihine yön veren deha Mozart, gündelik yaşamında gerçek bir arıza karakter olarak yaşamdan bir hayli kopuk bir hayat tarzı sürdürmektedir. Yeteneğini dışa vurmak için ilginç bir yol seçen sanatçı tutarsız davranışlarda bulunmayı bir alışkanlık edinmiştir. Yaşamı ile müziği zıt kutuplarda ilerleyen Mozart, yeteneğini sergilemek için mantıksız hareketlerde bulunur. Adeta bir “tutunamayan” profili çizen Mozart, bu sağlıksız yaşamı yüzünden Antonio Salieri’yi endişelendirmektedir. Diğerine göre çok daha disiplinli ve müzik konusunda hırslı olan Antonio, müziğin tanrısı kadar başarılı olamamaktadır. Bu düşünceler zamanla farklı bir ilişki kurmalarına neden olur… Müzik konusunda yüce bir yeteneğe sahip olan Amadeus Mozart ile Antonio Salieri’nin ilişkisine odaklı bir başyapıt. Sanat ile sanatçının kişiliği arasındaki ilişkiye odaklanan ve usta müzisyenin yaşamını, Salieri üzerinden anlatan bir klasik.

içeriğin hazırlanmasında vikipedia, sinemalar.com, beyazperde.com’dan faydalanılmıştır.
tr_TRTurkish