Avrupa’nın Taraftarı İzmir’de Buluşuyor

Avrupa Futbol Taraftarları Derneği – Football Supporters Europe (FSE) yaz iletişim ağı toplantısı bu yıl 14-17 Temmuz tarihlerinde İzmir’de yapılacak.

İlki 2008 yılında İngiltere taraftar örgütü FSF (Football Supporters Federation – Futbol Taraftarları Federasyonu) ev sahipliğinde Londra Emirates Stadyumu’nda gerçekleştirilen FSE kongresi bugüne kadar İstanbul, Bologna, Belfast/Dublin, Amsterdam gibi futbol şehirlerinde düzenlendi.

Çeşitli ülkelerden taraftar örgütlülükleri ve taraftar gruplarının yanı sıra yerel federasyonlar, UEFA ve FIFA’dan yetkililerinde katılım gösterdiği geçmiş kongrelerde; futbolda ırkçılık, taraftarlara uygulanan cezalar ve yaptırımlar, bilet fiyatlandırması ve futbolda ticarileştirme gibi konular öncelikli olarak yer buldu ve tartışıldı. Bu sene ise yine benzer şekilde taraftarların yaşadığı temel sorunların ön planda olması beklenirken geçen senelerden farklı olarak ev sahibi olmak için başvuran şehirler arasında bir eleme yapıldı. Madrid ve Paris gibi güçlü adayların arasından sıyrılan İzmir ev sahipliği yapmaya hak kazandı.

webhead3

Ev sahipliğini THD’nin (Taraftar Hakları Derneği) yapacağı ve Taraftar Hakları Dayanışma Derneği’nin (Taraf-Der) işbirliği ile gerçekleştirilecek olan organizasyonda, Avrupa ve Türkiye’nin taraftar grupları 14-17 Temmuz 2016 tarihleri arasında İzmir’de bir araya gelecek. Buna ek olarak organizasyon programı içerisindeki konu başlıklarına katkıda bulunmak üzere Ortadoğu ülkelerinden ve Güney Amerika’dan da temsili taraftar gruplarının katılım sağlaması beklenmekte.

Organizasyonda ele alınacak konular şu şekilde;

1 – eBilet: Plastik kart her derde deva olabilir mi?

Statlardaki şiddete, karaborsaya ve düzensizliğe şifa olarak sunulan elektronik geçiş ve kart sistemleri gerçekten vaad edildiği gibi futbolda her derde deva olabilir mi? Futbola ve taraftar kültürüne verdiği zararlar nelerdir? Statlarda elektronik geçiş sistemlerinin uygulandığı ya da denendiği ülkelerden taraftarlar bu sorunun cevabını arıyor. Danimarka, Türkiye, Yunanistan, İtalya ve Belçika’dan gelen katılımcılar taraftar gözü ile elektronik bilet uygulamalarını tartışacak

2 – Türkiye’de Taraftar Hakları Mücadelesi

Türkiye’de taraftar hakları mücadelesi çok yeni olmasına rağmen özellikle son dört yılda THD ve Taraf-Der gibi iki sivil toplum örgütünün özverili çabaları ile bu alanda ciddi bir mesafe kat edildi. Bu oturumda Türkiye’deki taraftarların hakları için verdiği mücadele örnekleri konuşulacak. 6222, toplu tribün cezaları, pankart, davul ve deplasman yasakları, Alsancak Stadı gibi stat yenileme projelerine karşı taraftarın duruşu konuşulacak ana maddeler arasında olacak.

3 – Bizim evimiz bizim stadımız

Özellikle son yıllarda gerek Türkiye’de gerekse Avrupa’da statların çeşitli nedenlerden ötürü yenilenmesi, yıkılıp yeniden yapılması ya da şehrin tamamıyla farklı semtlerine taşınması taraftarların en önemli gündem konularından biri. O eski statlar ile kurulan duygusal bağlar ve unutulmaz anılar bir kepçe darbesiyle yerle bir edilirken taraftarlar için en büyük sorun yeni projelerin kendilerine hiç danışılmaması, adeta dayatılmasıdır. Peki taraftarlar yeni stat projelerine kayıtsız şartsız mecbur mudur? Bu soruya hayır diyen taraftarlar ise farklı çözüm yolları aramakta, farklı pratikler geliştirmekte. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden taraftarların kendi gücü, emeği ile yaptığı, yapımında söz sahibi olduğu stat projelerinden örnekleri bizzat bu işi gerçekleştiren taraftarlar anlatacak.

4 – Olağan şüpheliler: Taraftarlar – Teröre karşı sıkılaştırılmış güvenlik önlemleri ile kendi kalemize mi gol atıyoruz?

Yıllardır statlarda uygulanan sıkı güvenlik önlemleri hep taraftarların gündemindedir. Taraftarlar her geçen yıl yeni uygulamalara maruz kalmakta ve önlemler günbegün sıkılaştırılmaktadır. Özellikle son bir yıl içerisinde Paris, Brüksel, İstanbul ve Ankara gibi Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde meydana gelen üzücü terör saldırıları sonrası ise güvenlik sorunu bambaşka bir boyuta taşınmıştır. Peki tüm bu sıkılaştırılmış güvenlik önlemleri yaşanan sorunlara çare midir? Futbolun bir eğlence unsuru olduğu gerçeği göz ardı mı edilmektedir? Taraftarlar bu konuda ne düşünüyor? Avrupa ve Türkiye’den taraftarlarla güvenlik sorununu tartışacak.

5 – Medya, Taraftar ve Futbol

Medya ile taraftar ilişkisi hiçbir zaman güllük gülistanlık olmamıştır. Fakat maalesef özellikle Türkiye’de bu durum kronik ve sağlıksız bir hal almıştır. Medya, taraftar ve futbol ilişkisini spor yazarları ile beraber tartışılacak.

6 – Taraftarlar futbolu yönetebilir mi?

Futbol kulüplerini yönetenler neden bizzat taraftarın kendisi olmasın? Kulüp yöneticiliği taraftarlıktan ayrı bir zümre midir? Kulüp ve taraftar iletişimi neden genelde sağlıklı şekilde yürütülemez? Aslında hem Avrupa’da hem de Türkiye’de taraftarların kulüp yönetimine dahil oldukları, bizzat yönetimi devraldıkları doğrudan demokrasi deneyimleri var ve gitgide çoğalmaktadır. Belki futbolun geleceği taraftarların futbol yönetimlerinde daha çok söz sahibi olmasında yatmaktadır. Futbol yönetiminde dair taraftar alternatifini bu deneyimleri yaşayan, yürüten taraftarlar deneyimlerimizi paylaşacak.

7 – Futbolun Önündeki Engelleri Kaldıralım

Birçok kişi için futbol izlemek, hafta sonları evden stada ulaşıp tribünde yerini almak kadar basit. Fakat bazı taraftarlar için bu basit aktivite son derece çileli bir yolculuğa dönüşebiliyor. Engelli taraftarların da futbolu izleme ondan sonuna kadar zevk alma hakkı en temel insan haklarından biridir. Halbuki bir çok stat ve spor merkezi bu hak gözetilmeden inşa edilmektedir. Engelli taraftarların yaşadığı sıkıntılar nelerdir ve nelere dikkat edilmelidir. CAFE’nin katılımı ve Türkiye’den engelli taraftarlar ile beraber futbolun önündeki engelleri yıkmak için tartışılacak.

8 – Toplumsal Amaçlar İçin Taraftar Girişimleri

Çoğu için taraftarlık sadece maçlara gidip gelmekten ya da futboldaki gelişmeleri takip etmekten ibaret değil elbette. Desteklediği takıma katkı sunmanın yanı sıra, yaşadığı şehre, aynı havayı soluduğu insanlara, tribündeki arkadaşlarına da ihtiyaçları olduğu anda destek vermek taraftar için bir o kadar önemli. Taraftarlık taraf olmanın yanı sıra taraftarlar için sosyal sorumlulukları da yerine getirebileceği önemli bir dayanışma ağı. İşte bu fikirden yola çıkan FC St Pauli taraftarları (Sankt Depri) dayanışmayı örgütlemek ve özellikle de psikolojik anlamda sıkıntı çeken arkadaşlarına yardımcı olmak için Sankt Depri adlı bir girişim başlatmışlardı. Hikayelerini bizzat kendileri anlatacak.

9 –  Türkiye Futbol Fanzileri Sergisi

Son yıllarda sosyal medyanın gelişimi ile artış gösterse de aslında taraftarın kendi sesini özgürce duyurabileceği, kendi sözünü söyleyebileceği alan çok kısıtlıdır. Bu kısıtlı alanların en başında da şüphesiz taraftar işi fanzinler gelir. Sadece alın teri ile basılan fanzinlerin renk sevdası ve futbol sevgisi dışında başka hiçbir karşılığı yoktur. Çoğu maç günleri stat kapılarında ya da tribünlerde bedavaya dağıtılır. Bizler de Barış Karacasu’nun kişisel arşivinin yardımıyla Türkiye Futbol Fanzinleri Sergisi hazırladındı. Sergiyi etkinliklerin gerçekleştirileceği Tepekule kongre merkezinde ziyaret edebilirsiniz.

10 – Yasaklı Pankart Sergisi

Ülkemizde güvenlik birimlerinin keyfiyetine göre uygulanan yasaklardan biri de şüphesiz pankart yasakları. Taraftarın, gününü gecesine katıp duygu ve düşüncelerini ifade ettiği el emeği göz nuru pankartların spor güvenlik birimlerinin anlık kararlarıyla asılmasına izin verilmiyor. Sergide birçok farklı taraftarın çeşitli nedenlerle yasaklanan pankartları sergilenecek.

11 – Göçmenler ve Futbol – Bütün Renkler Güzeldir

Göçmenler özellikle İzmir’ in konumu itibariyle düşünüldüğünde Avrupa ülkeleri için oldukça önemli bir konumda, bu noktada ‘’Refugees Welcome’’ (Mülteciler Hoşgeldiniz) hareketine dair İzmir’ de düzenlenecek olan bir etkinlikte, taraftarlarda farkındalık yaratmak adına tarihi bir sorumluluk alacak. Organizasyon programı içerisinde göçmenlerden kurulacak bir takım ile bir dostluk maçı gerçekleştirmeyi amaçlayan taraftarlar, bu maçı saha dışında gerçekleştirilecek etkinliklerle desteklemeyi hedefliyor.

tr_TRTurkish