Agung Dağı’ndaki Olası Volkanik Patlama Dünya’nın Sıcaklığını Azaltabilir

Bali’deki Agung Dağı’nın yakın gelecekte patlaması bekleniyor. İklim bilimciler bu olayın ardından yerkürenin baş belası küresel sıcaklık artışında hafif bir fark bulabilirler. Patlama olayından sonra küresel sıcaklık düşecek. Bu iyi haber gibi görünse de ancak geçici bir soğuma yaratacak.

Agung Dağı’nın en yakın tarihli patlaması 1963 yılında oldu. O dönem sıcaklık düşüşü, yaklaşık 0,1-0,4 derece civarındaydı.

Bu çok fazla görünmese de, küresel sıcaklıktaki küçük bir değişiklik bile iklim üzerinde önemli bir fark yaratabilir. Örneğin, en yakın Buz Devri sırasında, gezegenin genel sıcaklığı, bugünkü sıcaklıktan sadece 5 derece daha soğuktu.

Agung’un patlamasını takip etmesi beklene soğuma, kül ve kükürt dioksitin havaya dökülmesinin bir sonucudur. Kükürt dioksit atmosferdeki su buharı ile reaksiyona girdiğinde sülfürik asit olur. Bu damlacıkların birikmesi atmosferik bir pus yaratır ve Güneş’in ultraviyole ışınlarının Dünya’ya ulaşmasını engelleyerek soğuma sağlar. Pus yıllarca atmosferde kalabilmesine rağmen etkileri kısa ömürlüdür.

Avustralya Ulusal Üniversitesi Jeoloji Uzmanı Profesör Richard Arculus bu konuda şunları söylüyor:  “Bir süre orada kalabilecek kadar küçükler … ama sonunda yağmurla yağarlar. Bunlar kısa vadeli etkilerdir, fosil yakıtları yakarak karbondioksit enjeksiyonunun yıllarca devam ettirilmesi gibi değildir.”

Soğumanın etkileri önemli ve kısa olabilir ama yeryüzünde büyük bir sıcaklık değişikliği fark edilmesi pek olası değildir. Bununla birlikte, volkanik patlamaların gezegenin iklimi üzerinde yıkıcı değişiklikler yarattığı da olmuştur. Örneğin; 1815, Endonezya’da bulunan Tambora Dağı’nın patlaması sebebiyle Yaz Olmayan Yıl olarak bilinir olmuştur; bu dönemde, Avrupa ve Kuzeydoğu Amerika’da, mevsimsiz don olayları gerçekleşmiş ve bitkiler için yeterli güneş ışığının bulunmaması nedeniyle büyük ürün kayıpları yaşanmıştır.

inhabitat.com

tr_TRTurkish