144
Views

Jude Law 15 yaşındayken “My Beautiful Laundrette”i izlediği ve sinemaya tutkusu böyle başladı. Film, aynı onun gibi güneydoğu Londra’da yaşayan insanlara benzeyen karakterler hakkındaydı.

Law, Deadline’la yaptığı röportajında “Tanıdığım ve gördüğüm insanlarla ilgili bir filmdi. O kadar inandırıcıydı ki… Sinematik hikâye anlatıcılığının hayallerinizin ötesinde, kapınızın hemen önünde bir şey olabileceğini aniden fark ettim ve işte bu bana bana göreydi” dedi.

O zamana kadar annesi onu sanat filmlerine; babası aksiyon veya gişe rekorları kıran filmlere götürüyordu. “My Beatiful Laundrette” bu iki farklı dünyayı birleştirdi. Film gerçek hayatı, renkleri, Londra’daki sınıf, kimlik, kültür ve aile ilişkilerinin tuhaflığını resmediyordu.

Law, filmde Daniel Day-Lewis, Gary Oldman ve Sean Penn’in performanslarının içindeki ateşi nasıl körüklediğinden sık sık bahseder. Özellikle Day-Lewis’in çamaşırhanede sadakat konusunda karmaşık, kimliği ikilemde olan genç bir adamı canlandırmasına hayran kalmıştı.

Böylece kendine bir pusula edinen Law rol seçimlerimde belli bir yol takip etti. Kimlik, aidiyet ve farklılığın bedelinin ön planda olduğu hikâyelere yöneldi. Talented Mr. Ripley‘de, cezbedici ahlaki belirsizlik duygusu uyandıran bir başrolü üstlendi. Gattaca ve Cold Mountain‘da ise riskler farklıydı: sınıf, toplum, sadakat üçgeninde zorlu hikayelere daldı.

My Beautiful Laundrette’i izlerken filizlenen bu vizyon sadece rol aldığı kişileri etkilemekle kalmayıp performansta değer verdiği şeyleri de şekillendirdi. Laundrette’i izlerken bir “olasılık eşiği” hissettiğini, bir filmin kişisel ve politik, mizahi ama insani, marjinal ama evrensel olabileceğini söyledi ve bu his onu sadece ekrana değil, kendi gerçekliğini yansıtan hikâyelere ait olmak istemeye yöneltti.

Onu son olarak Netflix’te yayınlanan Black Rabbit dizisinde yine aynı türden bir rolde izledik. Law, Black Rabbit’te onunda şehrin en gözde yemek mekanlarından biri olma yolunda ilerleyen New York’taki bir restoranın işgüzar sahibi Jake Friedkin karakterini canlandırıyor. Uzun zamandır görmediği, eski uyuşturucu bağımlısı kardeşi Vince’in (Jason Bateman) geri dönüşü, Jake’in planlarını ve hayatını altüst ediyor. Vince’in tekrar ortaya çıkışı, asla geri ödemediği borcu yüzünden bir tefeci ailesinin dikkatini çekiyor.

görsel: Jason Bateman ve Jude Law “Black Rabbit” Bölüm 8 (Kredi: Netflix)

far out magazine, the wrap

Makale Etiketleri:
· ·
Makale Kategorileri:
FİLM/DİZİ · MANŞET