36
Views

Hiromita: Kalbin Çağrısına Yolculuk, 21-25 Mayıs 2025 tarihlerinde, 5. ArtContact İstanbul Çağdaş Sanat Fuarı’nda

Uzakdoğu kültüründen ilham alan popüler kedi karakteri Hiromita ile tanınan Türk-Tayvan kökenli çağdaş sanatçı ANQI, şimdiye kadar gerçekleştirdiği en kapsamlı interaktif sanat enstalasyonu Hiromita: Kalbin Çağrısına Yolculuk’un İstanbul edisyonu ile 5. ArtContact İstanbul Çağdaş Sanat Fuarı’nda! Bu yıl, 21-25 Mayıs 2025 tarihleri arasında Yenikapı Avrasya Sanat ve Gösteri Merkezi’nde gerçekleşecek fuarda, Hiromita Project ve Tilki Sanat işbirliğiyle ANQI’nin Hiromita: Kalbin Çağrısına Yolculuk adlı enstalasyonu, Dr. Çağatay Olgun’un küratörlüğünde İstanbullu izleyicilerle ilk kez buluşuyor. İstanbul’un çok katmanlı kültürel dokusunu yansıtan enstalasyon, katılımcılarını içsel keşif ve bireysel dönüşüm sürecine dahil ederek şehri keşfetmeye davet ediyor.

    Çocukluğu Tayvan’da ve Türkiye’de geçen, yüksek lisansını ABD’nin Yale Üniversitesi’nde tamamlayan ANQI’nin yarattığı Hiromita karakteri, Çin’de çatılara konulan, kötülükleri yediğine ve evlere şans getirdiğine inanılan “kiremit kedisi/wamao” heykellerinden ve çocukluğunda Tayvan’da Çince öğrendiği çizgi romanlardan ilham alıyor. Çin’deki bu inanışı yorumlayan sanatçı, ürkütücü dişleriyle modern hayatımızın oluşturduğu içsel boşluğu yiyip bitiren, sevgiyi ve bağ kurmayı geri veren kaplan ruhlu bir kedi resmediyor. Hiromita karakteri aracılığıyla izleyicileri, başkalarının kabulüne boyun eğmeden kendi bireyliklerini benimsemeye ve kendi benzersizliklerini kutlamaya teşvik eden ANQI’nin eserleri, her birimizi eşsiz ve güzel yapan şeyin farklılıklarımız olduğunu vurguluyor.

    2024 yılında ANQI tarafından kurulan uluslararası sanat platformu Hiromita Project ve Dr. Çağatay Olgun tarafından kurulan Tilki Sanat işbirliğiyle, sanatçının Hiromita: Kalbin Çağrısına Yolculuk adlı enstalasyonu 5. ArtContact İstanbul Çağdaş Sanat Fuarı’nda izleyicilerle buluşuyor. Türkiye’de ilk kez Şubat 2025’te 11. ArtAnkara Çağdaş Sanat Fuarı’nda sergilenen ve büyük beğeni toplayan Hiromita: Kalbin Çağrısına Yolculuk, Dr. Çağatay Olgun küratörlüğünde İstanbul’un çok katmanlı kültürel dokusuna uyarlanarak zenginleştirilmiş yeni bir edisyonla izleyici karşısına çıkıyor. Heykel, resim, ritüel ve katılımcı deneyimlerini iç içe geçiren enstalasyon, izleyicileri hem bireysel hem de kolektif bir yolculuğa davet ediyor.

    ANQI, Hiromita:Kalbin Çağrısına Yolculuk adlı enstalasyonunda, İstanbul’a özgü renklerle şekillendirdiği İçsel Ev ve Dilek Nehri gibi etkileşimli unsurlarla izleyicilerin kişisel arzularını fiziksel bir forma dönüştürmelerine olanak sağlıyor. Dilek Nehri, İstanbul’da Dilek Denizi’ne dönüşüyor ve katılımcıların hedef ve niyetlerini görselleştiren seçtikleri kumaşları ağlara bağlayarak kolektif hafızaya dönüştürmelerine olanak tanıyor. Eserin kalbinde, İstanbul Boğazı’nı simgeleyen geçit ve balıkçı ağı biçiminde tasarlanan unsurlar yer alıyor. Bu unsurlar, her katılımcının kendi yolculuğunu yaratmasına olanak tanırken, aynı zamanda İstanbul’un çok katmanlı kimliğini keşfetmelerini sağlıyor. Sanatçı ANQI, İstanbul’a özel olarak oluşturduğu enstalasyonunda, çocukluk yıllarından beri etkisinde kaldığı Billur Köşk Masalları’ndaki prensesin İstanbul’u ilk gördüğü sahne ile şehrin renklerini harmanladığını belirtiyor. Ziyaretçiler, sanatçı tarafından dikilen büyük bir çadır etrafında şekillenen interaktif ve çok kültürlü bu deneyimde, kendi içsel yolculuklarına çıkma fırsatı bulacak ve İstanbul’u sadece bir şehir değil, bir masal olarak görerek, şehrin renkleri ve tarihiyle bağ kurup kendi masallarını yaratma imkânı elde edecekler.

    1. ArtContact İstanbul Çağdaş Sanat Fuarı kapsamında B-21 numaralı standında sanatseverlerle buluşacak. Hiromita Project’in 2025’teki ilk projesi ArtAnkara Fuarı’nda sergilendikten sonra, bu yıl ArtContact İstanbul Çağdaş Sanat Fuarı ve Çin’in Suzhou şehri’nde BFM Art Center’da gerçekleşecek sergilerle, özgünlükleri kucaklamaya ve anlamlı bağlar kurmaya ilham vermeyi hedefleyen sergiler, işbirlikleri ve sürükleyici deneyimlerle yolculuğuna devam ediyor.

    Bilgi için:

    instagram.com/anqiartworks

    instagram.com/hiromitaproject

    instagram.com/tilkisanat

    ANQI ve Hiromita ProjectHakkında

    ANQI, Türk-Tayvan kökenli bir çağdaş sanatçı olup, disiplinler arası sanat pratiği resim, heykel ve interaktif enstalasyonları kapsamaktadır. Yüksek lisansını Amerika’da Yale Üniversitesi’nde tamamlayan sanatçı, çalışmalarında Asya ve Batı kültürünü sentezler, kendine ait olma ve özgünlük temalarını işler.

    Hiromita Project, sanatın dönüştürücü gücünü keşfetmeye odaklanan ve ANQI’nin yarattığı eğlenceli Hiromita karakteri etrafında şekillenen disiplinlerarası bir sanat platformudur. Çocuksu bir kedi formuna sahip, aynı zamanda bir kaplan ruhunu taşıyan Hiromita, bireyin özgün sesini bulma ve sahici bağlar kurma yolculuğunu temsil eder. Çin’deki evleri koruyan kiremit kedisi heykellerinden, Asya çizgi romanlarından ve Antik Yunan felsefesinden ilham alan Hiromita, bireylerin içsel rehberlerini keşfetmelerine ve hayatlarının gerçek çağrısını bulmalarına destek olan bir figürdür.

    Dijital bir resim ve NFT olarak başlayıp fiziksel resimler, heykeller ve nihayetinde etkileşimli bir enstalasyona dönüşen Hiromita, ANQI’nin sanatı içsel keşif, bağ kurma ve dönüşüm için bir katalizör olarak görme vizyonunu yansıtıyor. 2024yılında, Hiromita Project, Çin’in Suzhou şehrinde BFM Art Center ile iş birliği yaparak Suzhou Bay Spor Parkı’nda büyük bir interaktif açık hava enstalasyonu ve Suzhou Metro sisteminde Hiromita temalı bir sanat sergi alanı gerçekleştirmiştir. Hiromita Project’in 2025’teki ilk projesi, ArtAnkara’da hayata geçirilerek özgünlükleri kucaklamaya ve diğerleriyle anlamlı bağlar kurmaya ilham vermeyi hedefleyen sergiler, iş birlikleri ve sürükleyici deneyimler yaratan yolculuğuna devam ediyor.

    Makale Etiketleri:
    · · · ·
    Makale Kategorileri:
    MANŞET · VE DİĞER