Fizikçiler, bilgisayar çipleri arasındaki ilk kuantum ışınlanmasını gerçekleştirdiler

2019 sona erdiğinde, kuantum ışınlama işlemine doğru yolculuk devam ediyordu ve fizikçiler ilk kez, iki bilgisayar çipi arasında kuantum ışınlanmayı gerçekleştirebildiler.

Basitçe söylemek gerekirse, bu atılım, bilginin çipler arasında fiziksel elektronik bağlantılar tarafından değil, kuantum dolaştırması yoluyla – kuantum fiziği prensiplerini kullanarak bir boşluğa iki parçacığı bağlayabilmesiyle gerçekleşebildi.

Kuantum dolaşıklığı hakkında henüz her şeyi bilmesek de (Albert Einstein “ürkütücü eylem” olarak adlandırır), bilgisayar kasaları arasında bilgi göndermek için kullanabilmek çok önemli bir adım olarak görülüyor.

İngiltere’deki Bristol Üniversitesi’nden kuantum fizikçisi Dan Llewellyn: “Laboratuardaki iki çip arasında yüksek kalitede bir dolaşma bağlantısı kurabildik, burada her iki çipteki fotonlar tek bir kuantum durumunu paylaştı.”

“Her çip daha sonra dolaşıklığı kullanan bir dizi gösteri gerçekleştirmek üzere tamamen programlandı.”

Bu çalışmadan önce de bağlantı olmadan veri aktarımı yapılmıştı fakat bu çalışmayı farklı kılan şey, iki farklı çip üzerinden “kuantum ışınlanmanın” başarılı bir şekilde uygulanmasıdır.

nature.com

tr_TRTurkish