5R – Nobel Edebiyat Ödülü Kazananı Kazuo Ishiguro Hakkında Beş Bilgi

Kazuo Ishiguro büyük bir yazar. O bir Nobel ve Booker kazananı ve edebi bir süperstar. Pek tabii çoğumuz onu Nobel’den sonra tanıdık, meraklandık ve kitaplarını sipariş etmeye başladık.

Bütün bunları yaparken Ishiguro’nun hayatına daha yakından temas edebilmek üzere küçük bir araştırma yaptık ve aşağıdaki beş bilgiyi derledik.

1.Av sırasında köpeklerle ilgilenmek üzere Kraliçe’nin maiyetinde çalıştı

Öğrencilik günlerinde, yazar ve Aberdeen ve St Andrews’tan arkadaşları, av esnasında köpeklerine eşlik ederek kazandıkları parayla bir yılı İskoçya’da geçirdiler. Ishiguro, iş dışında bu deneyimin ormanları görebilmek için iyi bir alternatif olduğu söylüyor. Av içinse durumu, ‘Düzeninizde kalmanız gerekiyordu, böylece dağ tavuğu kurtulamayacaktır, dolayısıyla bir çalılığa gelirsen, bunu aşmak zorundaydın,” şeklinde ifade ediyor.

  1. Kazuo Ishiguro, caz şarkıları için söz yazdı

Ishiguro, 2002 yılında BBC Radyo’da Desert Island Discs’e katıldı ve sekiz favori şarkısını seçti. Bunlardan biri caz şarkıcısı Stacey Kent’in ‘They Can’t Take That Away from Me’ şarkısıydı. Ishiguro ve Kent daha sonra bir araya geldi ve yaratıcı bir zeminde ortaklık kurdular; Ishiguro Kent’in birçok şarkısının sözlerini yazdı

3.Tür onun için sorun değil

Önceki kitaplarında suç ve bilimkurgu ögeleri vardı ve sonrasında fantezi türünü de biraz katarak insan yiyen canavarlar, periler ve ejderhaları konu edinmekten de kaçınmadı. Edebi kurguda türlerin karıştırılması fikri, öyküye uyması halinde onun için gayet normal. Hatta türleri karıştırma konusundaki eleştirilerden karşılık olarak, fantastik karakterleri adına biraz rahatsız hissettiğini ve tepesinde bir hayal gücü polisinin varlığını hissetmekten hoşlanmadığını belirtti.

4.Bellek ve unutma onun için önemli

Önceki kitaplarında ayrıntılı biçimde inceledikten sonra, etik ya da bellek ve bireysel olarak unutarak işe koyulmaya karar verdi. The Buried Giant’da bütün bir ulusun yüzleşmek yerine unutmayı seçmesi ve bunun gerçekleşmesi halinde nasıl bir sonucun ortaya çıkabileceği fikrini ele alıyor. Bu konseptin hikâye için seçtiği mekândan daha fazla ilgi gördüğünü söyledi.

5.İlk taslakları berbattı

Bu yazmaya yeni başlayanlar için bir umut olabilir. Ishiguro, ilk taslaklarının berbat olduğunu ve hiç kimseye göstermediğini söylüyor. Yazıya ilk başladığında taslaklarının “doğru yazmak” için fazla kurallar içinde kaldığını, ancak geliştikçe kurallardan arındığını, çoğunlukla fikirleri ortaya çıkarmaya yöneldiğini, hikâyeler anlatılınca sonra geri dönülüp gerekli düzeltmelerin yapılabileceğini söylüyor.

tr_TRTurkish