5R – Evde yetiştirmek için en iyi 5 bitki

Kapalı bir mekânda bitki yetiştirmeye başlamak istiyorsanız dikkate almanız gereken birkaç ayrıntı var. Örneğin; bitkilere yeterli ışık sağlamak zor olabilir, bu nedenle doğal ışığı floresan ampuller gibi yapay bir kaynakla desteklemeniz gerekebilir. Ancak endişelenmeyin, iç mekânlarda yetişmeniz için en iyi 5 bitkiyi size göstereceğiz, böylece her bitkinin ışık, su ve toprak ihtiyacı söz konusu olduğunda ne gerekeceğini bilirsiniz.

NANE

redhumv / Getty Images

Nane, tüm yıl boyunca yetiştirilebildiği için iç mekanlarda yetişen en iyi bitkiler arasındadır. Köklerin yayılabilmesi için geniş ve sığ bir saksı seçin. Ayrıca iyi drene edilmiş saksı toprağına ve dolaylı ışık alan bir pencereye ihtiyacınız olacak. Sulama yaparken toprağı eşit derecede nemli tutmaya çalışın, ama aşırıya da kaçmayın. Solan veya kahverengiye dönen nane bitkileri muhtemelen yetersiz sulamadan mustariptir.

Nane yaprakları herhangi bir boyutta koparılabilir, ancak bitkinin çiçeklenme aşamasını beklerseniz bu tüm bitkiyi birinci veya ikinci yaprak kümesine geri döndürür, böylece siz de en iyi hasadı yaparsınız. Alternatif olarak, üstteki iki veya dört yaprağı düzenli olarak kopararak ürün elde edebilirsiniz.

Bitki Bakım İpuçları
Işık: Dolaylı ışığı tercih eder.
Su: Eşit derecede nemli tutun, ancak aşırı ıslak değil; üst toprak dokunulduğunda kuru ise su verin.
Toprak: İyi drene edilmiş saksı toprağı veya eşit miktarda kum, turba ve perlit ile harmanlayın.

BİBERİYE

Merethe Svarstad Eeg / Getty Images 

Akdeniz’e özgü biberiye, iyi drene edilmiş toprak, sıcak ve nemli hava ister. Bu güzel, aromatik bitki, tariflere güçlü bir lezzet katar ve göstereceğiniz ilgiye değer.

İç mekanda biberiye yetiştirirken, drenaj deliği olan ve bitkinin sığabileceği büyüklükte bir saksı seçin; Bitkinin tabanına bir kat çakıl eklemek de köklerinin kuru kalmasını sağlar. Genel bir kural olarak, saksının biberiye bitkisinin kendisinden daha yüksek olması gerekir ve aynı kapta kalmasını istiyorsanız ara sıra köklerini budamanız gerekir.

Bitki Bakım İpuçları
Işık: Tam güneş; Tüm gün güneş alan aydınlık bir pencere kenarını hedefleyin.
Su: Toprağın üstü kuruyken sulayın, ancak fazla su vermeyin; sulamalar arasında spey kullanın.
Toprak: Killi ve asidik pH ile nötralize edilerek iyi drene edilmiş.

FESLEĞEN

Johner Images / Getty Images

Her zaman büyük bir zevk olan fesleğen bitkileri, genellikle gelişen bir mutfak bahçesinin en önemli parçasıdır. Fesleğen sadece pizzadan tatlıya kadar her şey kullanılan çok yönlü bir bitki değildir, aynı zamanda hızlı çimlenmesi ve az bakım gerektiren doğası sayesinde iç mekanda yetiştirilmesi en kolay bitkilerden biridir.

İç mekanda fesleğen yetiştirirken hatırlanması gereken en önemli şey, bitkinin güneşi sevmesi ve günde en az dört saat ışığa ihtiyaç duymasıdır. Kışın yeterli güneşi sağlamakta zorlanıyorsanız, fesleğen bitkileri normal floresan ampuller altında bile gelişebilir.

Bitki Bakım İpuçları
Işık: Her gün en az dört saat tam güneş.
Su: Bitki solmaya başlar başlamaz toprağı nemli ve ıslak tutun; sulamalar arasında spey.
Toprak: Gevşek ve iyi drene edilmiş saksı toprağı.

MAYDANOZ

Kristin Oldenburg / Getty Images

Maydanoz, iç mekanlarda kolayca büyüyen esnek bir bitkidir. Toprağın yüzeyine birkaç tohum ekin ve yaklaşık 1,5 santimetre toprakla örtün. Bir kez filizlendikten sonra tam veya kısmi güneşte iyi iş görür ve bitkiler sulanmalıdır, böylece toprak nemli olur. Ancak suyu abartmayın.

Maydanozun uzun kökleri büyük bir saksıya ihtiyacı olsa da, aynı saksı da başka otlar yetiştirebilirsiniz. Özellikle fesleğen, kekik, kekik ve frenk soğanı. Bitkiniz güneşe doğru eğilmeye başlarsa, bitkiyi güçlü ve dik tutmak için saksıyı birkaç günde bir döndürün.

Bitki Bakım İpuçları
Işık: Her gün altı – sekiz saat doğrudan güneş ışığı; eğilmeyi önlemek için düzenli olarak döndürün.
Su: Toprağı hafifçe nemli tutun; nemi artırmak için periyodik olarak spreyleyin.
Toprak: Nötr pH (6.0 – 7.0) organik olarak zengin toprağı tercih eder; iki haftada bir yarı güçlü sıvı gübreyle gübreleyin.

KEKİK

Diğer bazı bitkilerden farklı olarak, kekik büyük bir saksıya ihtiyaç duymaz – bunun yerine, onu on beş santimlik daha küçük bir saksıya dikmek, bitkinin rahat etmesini sağlar. Kekik kuraklığa dayanıklı olduğu için toprak kurusa da bitkiye zarar vermez ancak düzenli olarak sulanması gerekir. Bununla birlikte, kekik sıcak ve güneşli iklimleri sever ve gelişmek için ışık alan bir pencereye ya da flüoresan ışıkların altına yerleştirilmesi gerekir.

Kekiğinizle yemek pişirmeye hazır olduğunuzda, yaprakları koparın. Düzenli olarak bunu yapmak, bitkinin daha gür olmasına yardımcı olur ve ihtiyaç duyduğunuzda bol hasat sağlar.

Bitki Bakım İpuçları
Işık: Sabah güneşiyle parlayacak bir pencereye yerleştirin; floresan ışıklar da etkilidir.
Su: Toprağın sulamalar arasında hafifçe kurumasına izin verin; aşırı sulamayın.
Toprak: Hafif ve hızlı kuruyan.

kapak fotoğrafı: Karl Tapales / Getty Images 

treehugger.com

tr_TRTurkish