Kuzey Amerika’da yaşayan en büyük memelilerden biri olan Elklerde, erkekler kış üreme mevsiminde kilo verseler bile 300 kilodan fazla ağırlığa sahip olabilirler. Dişiler genelde daha hafiftir ve ortalama 200 kilo civarındadır. Elkler koyu kahverengi renkli vücutlarındaki açık bej tüy parçasından dolayı Shawnee halkı tarafından “beyaz popo” anlamına gelen “wapiti” adıyla da bilinirler.

Aşağıdaki 10 gerçek, ikonik “borazan” bağırışından devasa boyutlarına kadar, geyiklerin neden bu kadar görkemli ve büyüleyici olduğunu gösteriyor.

Elkler sıklıkla muslarla karıştırılır

Bir elki bir mustan ayırmanın birkaç yolu vardır. Boyutları ve boynuzlarının şekli iki ana fiziksel ayrımdır. Geyik, toynaktan omuza kadar 2 metre yüksekliğe kadar büyüyebildiğinden daha iridir, oysa geyik genellikle 1 ila 1,5 metre arasındadır. Erkek geyik ayrıca daha geniş, düz boynuzlara sahipken, elk boynuzları büyük kirişlerden çıkan uzantılarla uzun bir şekle sahiptir. Ancak, onları ayırmanın en bariz yolu sosyal yapılarıdır. Muslar çok daha yalnızdır ve yalnız takılmaktan zevk alır; Öte yandan elk, büyük sürülerde seyahat eder.

Onlar Geyik Ailesinin En Gürültülü Üyeleri

Erkek elk, çiftleşme mevsimlerinde eşlerini çekmek için borazan adı verilen yüksek perdeli kükremelerini kullanır. Bu yüksek sesli bağırış aynı zamanda kışın yerlerini belli etmek için de kullanılır ve temel frekansı 2 kilohertz ve daha üstündedir. Büyüklüğüne kıyasla aynı yeteneklere sahip ses çıkaran bir hayvan yoktur.

Sadece Erkeklerin Boynuzları Vardır

Ren geyiği gibi diğer bazı geyik türlerinin aksine, sadece erkek elklerin boynuzları vardır. İlkbaharda imzaları olan boynuzlarını büyütmeye başlarlar ve her kış onları dökerler. Geyik boynuzları büyürken, yazın havalar ısındığında dökülen yumuşak bir deri tabakası olan “kadife” ile kaplanır. Erkek geyikler, çiftleşme mevsimi boyunca boynuzlarını birbirleriyle rekabet etmek için kullanır; başlarını aşağı indirir ve diğer erkeklerle onları hem güç kazanmak hem de dişilerin dikkatini çekmek için toslarlar.

Soğuğu Tercih Ediyorlar

Hangi bölgede yaşarlarsa yaşasın bir elk daha soğuk olduğu zamanlarda daha aktiftir. Onları kışın ve sonbaharda (çiftleşme mevsimi boyunca) ve ilkbaharın başlarında görme olasılığınız daha yüksektir.

Elkler inek gibi geviş getirir

Kanada geyiği, yazın çimler, sazlar ve otsu çiçekli bitkilerle, kışın ise sedir, kriko çamı ve kırmızı akçaağaç gibi odunsu bitkilerle beslenir. Tıpkı inekler gibi geviş getiren hayvanlardır, yani yiyeceklerini kusar, sonra da sindirime yardımcı olmak için yeniden çiğnemeye devam ederler. Rocky Dağları’nda 2006 yılında yapılan bir araştırma, elklerin tipik olarak ilkbaharda sığırların yaptığı gibi aynı yerlerin çoğunda yaz ve sonbaharda yiyecek aradığını ve birbirlerinin bölgelerinin % 60’ından fazlasını örtüştüğünü ortaya çıkardı.