5R- Dünyadaki En Büyük Çiçeklerden 5 Tanesi

Milyonlarca yıldır çiçekler dünya manzarasının parçası oldu. Böcekleri ve diğer hayvanları etkilemek için renk ve kokuyu kullanan basit, manipülatif evrimsel yeniliklerle varlıklarını sürdürdüler. Günümüzde çiçekli bitkiler, gezegendeki en çok çeşide sahip canlılar arasındadır. Bahçe çeşitlerinden farklı olarak bazı devasa çiçekler, adaptasyonların ne kadar ileri gidebildiğini gösteriyor.

Rafflesia arnoldii

Large Rafflesia arnoldii blossom on the forest floor
Karl Lehmann / Getty Images 

Tüm büyük çiçekler arasında, Rafflesia arnoldi (ceset çiçeği de denir) en büyük tek çiçeği açar. Endonezya ve Malezya’nın yağmur ormanlarına özgü çiçeğin çapı 90 santimetreye kadar çıkabiliyor.

Rafflesia’nin sahip olduğu çürüyen et kokusu, tozlaşmasına yardımcı olan sinekleri çekmek için geliştirdiği bir adaptasyon. Olağandışı çiçek sadece Tetrastigma asmasının dalları üzerinde büyüyor ve bu da sadece bozulmamış yağmur ormanlarında gerçekleşiyor. – yani Rafflesia arnoldii’nin yaşam alanı hızla yok oluyor.

Amorphophallus titanum

Large bloom of the amorphophallus titanum in a greenhouse garden
Mangiwau / Getty Images

Amorphophallus titanum veya Ceset Çiçeği, Dünya’nın en kötü kokusuna sahip olan bitkidir. Kötü kokulu olması nedeniyle Leş çiçeği de denir. Ortalama olarak iki metreye kadar bir yüksekliğe erişebilir ve çiçek açtığında yarım mil (yaklaşık 800 metre) uzaktan kokusu hissedilebilen, çürümüş et benzeri aşırı derecede iğrenç bir koku salar. Aynı zamanda, “Şeytan’ın dili” olarak bilinen bu pis kokulu çiçek, Batı Endonezya’da bulunan Sumatra yağmur ormanlarında İtalyan bitki bilimci ve gezgin Dr. Oroardo Beccari tarafından 1878 yılında keşfedildi.

Corypha umbraculifera

Flowering tops of the palm Talipot
Brunomartinsimagens / Getty Images

Talipot palmiyesi Corypha umbraculifera, doğu ve güney Hindistan ve Sri Lanka’ya özgü bir palmiye türüdür. Ayrıca Kamboçya, Myanmar, Çin, Tayland ve Andaman Adaları’nda yetiştirilmektedir. Dünyanın en büyük çiçeklenmesine sahip çiçekli bir bitkidir. Meyve ve çiçek taşımadan önce 60 yıla kadar yaşıyor.

Posidonia

Seabed with Posidonia oceanica and a school of fish swimming near the surface
Damocean / Getty Images

Deniz eriştesi (Posidonia oceanica), karadan denize dönüş yapmış olan Akdeniz’e endemik çiçekli bir bitkidir. Tek çenekliler grubundan bir deniz otudur. Deniz tabanında 30 metre derinliğe kadar inen ve kıyı ekosisteminde çok önemli yer tutan çayırlar oluşturur. Evrimsel geçmişinde tıpkı balinalar gibi karadan denize dönüş yaptığı için kara bitkisi özelliklerini korumaktadır. Su altında çiçek açtığı belgelenmiştir. Lifli yapıdaki egagropili adı verilen meyveleri sahile vurur. Rizomlu gövde yapısı iki degişik hal alır. Bir grup rizom yatay doğrultuda büyürken diğeri dikey olarak büyür. Dikey rizomlar 6 veya 7’li tutamsı şeritler halinde 1,5 metre uzunluğa kadar erişen yapraklar içerir. Yaprakların ortalama genişliği 10 mm’dir ve üzerinde sayısı 13 ila 17 arasında değişen paralel uzanan damarlar bulunur. Yatay rizomlar ise zamanla canlı kütlenin birikimiyle yükselen kalın bir organik tabaka oluşturur.

Helianthus annuus

Sunflower field with focus on three sunflowers that are taller than the others
Ewen Charlton / Getty Images

Dünyanın en büyük çiçekleri genellikle uzak yağmur ormanları ve ara sıra botanik bahçeleriyle sınırlı olsa da, daha yaygın olan ayçiçeği – inkar edilemez biçimde kocaman bir çiçektir. Yer, güneş ve bol su verildiğinde, ayçiçekleri yaklaşık dört metre yüksekliğinde ve altmış santimetreden fazla çapta büyüyebilirler.

tr_TRTurkish