23. Gezici Festival’in ‘Türkiye 2017’ seçkisi açıklandı

23. Gezici Festival’in Türkiye 2017 bölümünde ‘Daha’, ‘İşe Yarar Bir Şey’, ‘Körfez’ ve ‘Sarı Sıcak’ filmleri gösterilecek.

ürkiye sinemasının en yeni filmlerini ekipleriyle birlikte kent kent dolaştıracak 23’üncü Gezici Festival’in Türkiye 2017 bölümünde gösterilecek filmleri belli oldu. Yolu Ankara’dan sonra Sinop ve Kastamonu’ya uğrayacak festivalin, Türkiye 2017 bölümü, ulusal ve uluslararası festivallerde gösterilen ve pek çok ödül toplayan dört filmi içeriyor: Daha, İşe Yarar Bir Şey, Körfez ve Sarı Sıcak.

23’üncü Gezici Festival 1-14 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek.

DAHA

Festivalde gösterilecek, Hakan Günday’ın aynı adlı romanından uyarlanan Onur Saylak’ın ilk uzun metrajlı filmi Daha, ulusal festivallerden dokuz ödül aldı. Yönetmen, ilk uzun metrajlı filminde, Ege’nin bir kıyı kasabasında baskıcı babasının etkisi altındaki 14 yaşındaki bir gencin, kendi kimliğini bulma çabasını anlatırken, arka planda göçmen kaçakçılığı, Suriyeli göçmenler ve insani değerler hakkında sorular soruyor.

İŞE YARAR BİR ŞEY

İşe Yarar Bir Şey filmi, Gözetleme Kulesi ve 11’e 10 Kala filmleriyle tanınan Pelin Esmer’in en son çalışması. Yazar Barış Bıçakçı’nın, filmlerini izledikten sonra, Pelin Esmer’i arayarak “birlikte şair bir kadınla ilgili bir senaryo yazalım mı” teklifinin ürünü olan film, “ölmek isteyen bir adamla onun gönülsüz celladının arasına bir de şair katılınca neler olacağına” ve hayatın şiiri ölüme galebe çalabilir mi sorusuna verilen şiirsel bir yanıt. İstanbul Film Festivali’nde Fipresci ödülünü alan film, Adana ve Malatya festivallerinden dört ödül aldı.

KÖRFEZ

Venedik Film Festivali Eleştirmenler Haftası’nda ilk gösterimi yapılan Emre Yeksan’ın ilk filmi Körfez, alegorik anlatımıyla eleştirmenlerin ilgisini çekmişti. Orta yaşlarında bir adamın boşandıktan sonra İzmir’deki aile evine dönüşünü takip eden film, bireyin bunalımından, toplumun bunalımına uzanıyor. İzmir Körfez’inden yayılan koku, korunaklı hayatlarının ardına çekilen orta sınıfın çürümüşlüğünden mi kaynaklanmaktadır? Kaza sonrası her yeri kaplayan kokunun ıssızlaştırdığı şehirde, Selim kokunun ulaşmadığı tepelerde bambaşka insanlarla yepyeni bir dünyayı keşfedecektir. Gerçekçi bir toplumsal eleştiriye, gerçeküstü durumların eşlik ettiği Körfez, bütün sertliğine rağmen, ufukta beliren umuda bakmaktan geri durmayan bir film. Adana Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü alan film Ulusal Yarışma’da  da En İyi Senaryo Ödülü’nü kazandı.

SARI SICAK

Türkiye 2017 başlığı altında, seyircilerin izleyeceği son film yine bir ilk uzun metrajlı film çalışması. Fikret Reyhan’ın yönettiği Sarı Sıcak, son dönemlerde sinemada pek işlenmeyen bir konuyu, tarımsal dönüşümü konu ediniyor. Film, geleneksel tarımla geçimlerini sağlamaya çalışan bir aile ve ailenin sıkıldığı hayattan kurtulma çabası içindeki küçük oğlu İbrahim üzerinden Türkiye’de radikal bir dönüşüm geçiren tarımsal üretim ilişkilerini anlatıyor.  İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü dahil dört ödül alan Sarı Sıcak, Moskova Film Festivali’nde Fikret Reyhan’a En İyi Yönetmen Ödülü’nü getirdi.

Filmlerin gösterimleri sonrasında filmlerin yönetmenleri ve bazı oyuncuların katılımlarıyla gerçekleştirilecek söyleşilerin zenginleştireceği Türkiye 2017 bölümü, Gezici Festival’in vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.

SİNEMA PANDOMİMLE CANLANIYOR

Bir “canlı sinema” performansı olan Hollymood, Holly’nin beyazperdedeki maceralarını video ve canlı performans aracılığıyla aktarıyor. Amerika Büyükelçiliği’nin katkılarıyla düzenlenecek, Sandra Latanauskaite’nin yönettiği gösteride başrolü pandomim sanatçısı Evelina Brédikyté üstleniyor. Chaplin’in Modern Zamanlar’ından Hitchcock’un Arka Pencere’sine kadar birçok Amerikan sinema klasiğinden sahneler içeren gösteride, Evelina Brédikyté’nin yaratıcı performansıyla perdedeki görüntüler gözlerimizin önünde canlanacak. Hollymood, sinemanın zamanla unuttuğu yoğun fiziksel beceriye dayalı ve stilize tarzdaki bu oyunculuğu, mim tiyatrosu aracılığıyla bize yeniden hatırlatacak.

evrensel.net

tr_TRTurkish