2023’ün Öne Çıkan Yerli Albümleri

Boğaç Gökmen

2023’ü geride bıraktığımız bu günlerde memleket müzik sahnesinde ses getiren birçok albüm vitrine çıktı. Farklı türlerde kulaklarımıza ulaşan albümler, çıkardıkları hit şarkılarla dillere dolanacak etkiyi yaratırken, müzikseverlere yıl boyunca leziz bir dinleme deneyimi yaşattı.

Boğaç Gökmen bu albümler arasından öne çıkanların yer aldığı bir seçkiyi sizler için derledi.

Deniz Tekin – Yüzyıllardır Aynı Dert

İlk albümü Kozakuluçka’yı 2017’de sunmuş geçen süre zarfında da yaptığı birçok müzikal iş birliği ile takip etmiştik Deniz Tekin’i. Geçen kasım ayında ise yeni albümü “Yüzyıllardır Aynı Dert” ile döndü Deniz. Elektrik gitarda kendisi ile Efe Demiral, bas gitarda Kunter Kınacı ve davulda Berkan Tilavel’in yer aldığı albüm, Hayyam Stüdyoları’nda kaydedilen “Uyumsuz” şarkısı dışında diğer şarkıların İTÜ MİAM’da kaydedildiği bir kayıt süreci sonunda buluşuyor dinleyiciyle, Miks Emre Malikler’e, mastering ise Nekropsi’den de tanıyabileceğiniz Cem Ömeroğlu’na ait.

İştah açıcı melodi akışları paralelinde zirve yapan beste yapıları ile duygulara dokunan ve sorgulayan sözel içeriğiyle de “Yüzyıllardır Aynı Dert” yılın göze çarpanlarından. Kesinlikle dinlenmeli.

Lalalar “En Kötü İyi Olur”

Lalalar albümü “En Kötü İyi Olur”, Dunganga Records ve İsviçre merkezli Bongo Joe Records ortaklığıyla eylül ayında buluşmuştu dinleyiciyle. Ali Güçlü Şimşek, Barlas Tan Özemek ve Alican İpek üçlüsünün kaldığı yerden devam etmekle birlikte üstüne koyduklarıyla da dinleyiciyi peşine takan albüm, dans ettirirken, eleştiri dozunu da kıvamında veriyor. Kendileriyle özdeşleşen imza niteliğindeki müzikal sentez ise coğrafyalar ötesi bir boyuttan sesleniyor adeta. “En Kötü İyi Olur” yılın en iyilerinden.

Emir Can İğrek “Parti İptal”

Emir Can İğrek’in üçüncü albümü “Parti İptal” yayımlandığı haziran ayından itibaren büyük ilgi çekti. Bilhassa “Ali Cabbar” şarkısının çok konuşulduğu albüm, içeriğindeki on iki şarkı ile birlikte liste başarısı yakaladı. Emir Can İğrek’in artık iyiden iyiye oturan kendine has tarzı ve birçok türe göz kırpan beste yapıları ile “Parti İptal” dinleyicinin beklentilerini karşılayacak etkiyi yarattı.

Köfn “Postar”

Salman Tin ve Bilge Kağan Etil’den kurulu KÖFN’ün “POPSTAR” albümü, Hypers Music etiketi ile haziran ayında dinleyiciyle buluştu. Son yılların en çok dikkat çekip pop sahnesinin zirvesine yerleşen ikilisi, “Bi’ Tek Ben Anlarım” şarkısının yarattığı rüzgarla yeni albümün yelkenlerini şişirip başarıyı kucaklayan bir rota belirlemeyi bildi.

Dokuz şarkının yer aldığı albüm, ikilinin geçmişten günümüze pop soundlarını kendi tornalarından geçirdikleri titiz bir işçilikle ulaşıyor kulaklarımıza. Melodik bakımdan dillere dolanma garantili beste yapılarıyla kendine sıkı bir yer edinen, tüm söz ve bestelerin Salman Tin’e ait olduğu prodüktör koltuğunda ise Bilge Kağan Etil’in oturduğu “POPSTAR”, yılın en çok dinlenenlerinden oldu.

Mabel Matiz “Fatih”

Mabel öyle bir albüm yayımladı ki onsuz bir ‘yılın en iyileri’ mevzusu açmak olacak gibi değil. Temmuz ayında yayına sürüldüğü andan itibaren çok konuşulan çok dinlenilen “Fatih”, daha birçok ‘en’ barındırıyor içinde. Melodi akışlarına eşlik eden sözel içeriğin birbirini sıkı sıkıya kucakladığı albüm dolu dolu bir pop müzik ziyafeti sunuyor kuşkusuz. Lübnanlı prodüktör Zeid Hamdan, ABD’de yaşayan Halepli müzisyen Hello Psychaleppo, İsrailli müzisyen Tomer Katz ve Türk müzisyen Artz’ın katkıları da albüme kültürel zenginlik kazandırıyor. Dahası Melike Şahin, Kalben, Bengü Beker, Kardelen ve Aşkın Nur Yengi ile yapılan düetler de tam bir lezzet patlaması yaşatıyor.

Mabel’in “En çıplak hâlim. En gür kahkaham, en âşık gözyaşım. En geniş aile fotoğrafım” sözleriyle tanımladığı albüm, kendi özüne uzandığı, iç sesine kulak verdiği, cesaret sınırlarını zorlayıp dinleyiciyle “Fatih”i tanıştırdığı albüm daha yıllarca üzerine konuşulacak bir bütün olarak yıla damgasını vuruyor.

Dolu Kadehi Ters Tut “Ölüm Dansı”

Dolu Kadehi Ters Tut’un on üç şarkıdan oluşan beşinci albümü “Ölüm Dansı”nın, ilk bölümü nisan tamamı ise ağustos ayının ilk günlerinde dinleyiciyle buluştu. “İlk kez bir albümümüzü sahnedeki ekibimizle birlikte tasarlayıp oluşturmuş olduk” diyen Uğurhan Özay ve Oğulcan Ava, kayıt sürecinin kendileri için ne kadar özel olduğunun altını çiziyor. Trompet, klavye ve geri vokalde Dilan Balkay; gitarda Bahadır Kartal; davulda Berke Köymen; bas gitarda Şener Engin ve geri vokalde Billur Battal ikiliye sahnede olduğu gibi kayıtlarda da katılan müzisyenler. Albümün mix aşamasında ise Red Hot Chili Peppers ve Smashing Pumpkins gibi gruplarla yaptığı çalışmalarla bilinen Ryan Hewitt ile çalışıldı.

İkilinin kendilerini içinde buldukları çağın olaylarını, 13. yüzyılın karanlık günlerinde ortaya çıkan “danse macabre” akımına atıfta bulunmak amacıyla ortaya çıkan albüm, yılın en iyi albümlerinden. Her geçen gün daha da ciddileşen yerel ve küresel sorunlara da parmak basan şarkıların yer aldığı “Ölüm Dansı”, kendi hikâye anlatıcısı kimlikleri üzerine kurulu sözel içerik ve her albüm üzerine koyduklarıyla olgunlaşan soundları ile yılın çokça konuşulan albümlerinden.

Dilhan Şeşen “Kumdan İnsa Putlarla”

Dilhan Şeşen’in “Kumdan İnşa Putlarla” albümü, Gülbaba Records etiketiyle nisan ayında buluştu dinleyiciyle. Ekipçe korunan canlılık hissinin kulaklara ayrı bir tadım seansı olarak ulaştığı albüm, yine tüm ekibin kendilerini bir zamansal olguya sıkıştırma zorunluluğu hissetmemelerinin yansıdığı bir kayıt sürecinin ürünü. Dilhan, albümü yer yer dalgalı yer yer çarşaf durgunluğunda bir okyanusa benzetiyor ki dinlerken girip çıkılan hissiyat çeşitliliği tam da bu tanımın hakkını veriyor doğrusu. Oluşturduğu atmosferik yapı ile de dinleyiciyi yakalayan Dilhan Şeşen’in “Kumdan İnsa Putlarla”sının yılın en iyilerinde yeri hazır.

Büyük Ev Ablukada “Defansif Dizayn”

Büyük Ev Ablukada’nın üç yıldır üzerinde çalıştığı albümü “Defansif Dizayn”, aralık ayının başında yayına sunuldu. Ekibin müzikal çeşitliliği ve tavrını ortaya koyan albüm geniş bir duygu yoğunluğu temeli üzerine kurulu. İçinde bulunduğumuz zamanın kişiye direttiklerine alışmamaya, karşı koymaya, başa çıkmaya dair şarkılar bunlar. Umuda en çok ihtiyaç duyulan zamanların şarkıları. Özgün bir tarzın, farklı estetik deneyim ve duygusal katmanların yolculuğuna davet ediyor dinleyiciyi. Herkesin kendi dansını kendi isyanını ortaya koyacağı “Defansif Dizayn”, yılın en iyileri listelerine de kuruluyor.

Barış Demirel “Bi Aralar İyiydim”

Besteci, yapımcı ve trompetçi Barış Demirel‘in ikinci stüdyo albümü Bi’ Aralar İyiydim, Universal Music Türkiye etiketiyle mart ayında müzikseverlerle buluştu. Da Poet, Kayra, Kamufle ve Islandman’ın Barış Demirel’e eşlik ettiği albüm, düzenlemelerdeki hassas ayarlar ve şarkı sözlerindeki ince detayları ile dinleyiciye neşe ve hüznün iç içe geçtiği yoğun bir atmosfer sunuyor.

Kum ve Bedeviler “Apartmanlar”

Kum ve Bedeviler’in “Apartmanlar” albümü nisan ayında dinleyiciyle buluştu. Tüm albümün söz ve müziği Burkut Kum imzası taşırken aranjör koltuğunda ise Kum ile Luca Fritz, Denzi, Orkun Tunç ve Alper Ekiz’den oluşan “Bedeviler” oturuyor. Kum’un tabiriyle Anadolu coğrafyasından da etkilenmiş bir yarı doğaçlama, canlı kaydedilmiş bir post punk albümü olan ‘Apartmanlar’ yılın dikkat çeken çalışmalarından biri oldu.

Soft Analog “Dans İlüzyon”

Sıra dışı tarzları ile büyük bir hayran kitlesi yaratan alternatif pop ikilisi Soft Analog, yoğun ve titiz bir kayıt sürecinin ardından ilk konsept albümleri ‘’Dans İllüzyon’’u ekim ayında paylaştı. Albümün tamamının söz ve müzikleri İdil Tavşanlı ve Ömer Çelik’in ortak imzasını taşıyor. Synthwave, disco, dream pop ve rock türlerini barındıran “Dans İlüzyon”, birbirinin devamı niteliğinde ancak farklı kesitlere dayalı toplam on bir şarkıdan oluşan bir dönüşüm hikayesi aktarıyor. Toplumsal yabancılaşma ve değişim ile kilit rol oynayan bir farkındalık evreni kurgulanan albümdeki bilim kurgu öğeleri ve metaforlar ise anlatımı güçlendiren temel bir ifade olarak dikkat çekiyor. “Dans İlüzyon” yılın en leziz müzik deneyimlerinden birini sunuyor.

The Ringo Jets “Radio Ringo”

Memleket rock’n’roll sahnesinin dikkat çekici ve fark yaratan gruplarında The Ringo Jets’in “Radio Ringo” albümü, Ferment Records aracılığıyla dinleyiciyle buluştu. Davul ve vokallerde Lale Kardeş, gitar ve vokallerde ise Tarkan Mertoğlu ile Deniz Ağan’dan oluşan ekip, rock’n’roll ana başlığı altında birçok renğin hâkim olduğu geniş bir frekans aralığı sunuyor dinleyiciye. Türkçe ve İngilizce şarkılardan oluşan “Radio Ringo”, 70’ler soul damarından Anadolu rock sofrasına, alternatif ve garage rock kulvarından, hard rock ve klasik rock semalarına dek birçok türü bu frekans aralığına sığdırıyor.

Kaptan Kadavra “Mental Yara”

Ankaralı groove, hardcore, death metal grubu Kaptan Kadavra‘nın ikinci albümü olan “Mental Yara” yılın hemen başlarında buluştu dinleyiciyle. Death metal ile Türkçe sözleri layığıyla buluşturan grup ses getiren önceki çalışmalarının ardından beklenen “Mental Yara” ile memleket metal sahnesindeki yerini sağlamlaştırıyor. Zekâ ürünü sözel içerik ile extreme metal kulvarının en sıkı tonlarını usta işi bir kıvamda harmanlayan grup, ders niteliğinde bir işe imza atıyor. Nitekim memleket metal sahnesinde yaşanan çeşitlilik “Mental Yara” ile de dinleyicinin yüzünü güldürüyor.

Teke “Beginning of the End

Memleket black metal sahnesinin önemli gruplarından Teke, “Beginning of the End” albümüyle nisan ayında ulaştı kulaklarımıza. Türün tutkunları için tam anlamıyla bir ziyafet niteliğindeki albüm, melodik zenginlik ve beste yapılarındaki ince dokunuşlar bakımından kalburüstü bir işçilik içeriyor. Endüstriyel unsurların da zaman zaman devreye girdiği, dinleyiciyi karanlık dehlizlerine doğru çeken “Beginning of the End” yılın gönüllere taht kuran metal albümlerinden biri kuşkusuz.

Hakan Kurşun “Regeneration”

Hakan Kurşun Türkiye’de uzamsal ses ile kaydedilen ve süresi en uzun çalışma olan “Regeneration”u eylül ayında dinleyiciyle buluşturdu. Yenilenme, odaklanma ve keşif temalarını müziğin evrensel diliyle harmanlayan Hakan Kurşun, “Regeneration” ile dinleyicilerini sıra dışı bir yolculuğa çıkarıyor. 44 dakika uzunluğundaki çalışma, yapay ses üreticileri, piyanolar, atmosferik sesler, telli ve vurmalı çalgılar ile zenginleştirilmiş bir ses dokusu olarak ulaşıyor kulaklarımıza. Gerçek doğa seslerinin sayısal dalgalarla bütünleştiği “Regeneration”, dinleyenleri hem bilinçaltının derinliklerine hem de bilincin ve benliğin katmanlarına doğru bir yolculuğa davet ediyor.

Lara di Lara “Eskisi Gibi Değil”

Lara Di Lara’nın dördüncü albümü olan “Eskisi Gibi Değil” ekim ayında geldi. 13 şarkının tümünün söz ve müziği Lara Di Lara’nın imzasını taşıdığı albümde, akustik öğeler synth dünyasıyla harmanlanıyor. Lara di Lara albümü “Annelik, doğurganlık, doğum, ölüm, doğa, birey olmak, güç, her şey ve hiçbir şey, protesto etmek, insan hakları, kadın hakları, çocuk hakları, politik erozyon, ayrımcılık, birlik ve beraberlik, aşk ve bırakabilmek üstüne bir albüm,” yorumunu yapıyor.

İstanbul ve Viyana’da kaydedilen “Eskisi Gibi Değil”in prodüktörlüğünü Levni ile birlikte üstlenen Lara Di Lara’ya müzisyenler Herbert Pirker, Willi Rosner, Markus W. Schneider, Christina Ruf, Burak Irmak ve Selen Gülün eşlik ediyor.

The Madcap “Beat the Destiny”

Müzisyen çift, gitarist Deniz Sayman ve şarkıcı İzgi Gültekin’in yıllardır emek verip bugünlere taşıdığı Ankara merkezli hard rock grubu The Madcap’in yeni albümü “Beat the Destiny”, kasım ayında ulaştı kulaklarımıza. Daha önce grubun müziğiyle tanışmış, ekibin enerjine aşina olanlar için bildiklerinin üzerine bir hayli seviye eklendiğini görecekleri albüm, yeni tanışacaklar için de yüreklerindeki hard rock ateşini iyiden iyiye körükleyecek sıkı ve titiz bir işçiliğin ürünü. İzgi’nin fark yaratan ve geniş aralıklarda gezinen vokal performansı ile Deniz’in kalburüstü gitar hakimiyeti, yarattıkları besteleri, etkilendikleri tüm türlerin süzgecinden geçirip etkileyici ve ateşi yüksek bir albüm bütünüyle sunmaktaki mühim faktörler oluyor. Bas gitarda Çağdaş Doğru ve davulda Efe Okay’ın ekibe kattığı taze enerji de grubun rengine renk katıyor.

Güneş “Pop”

Güneş’in “Pop” isimli albümü Sony Music Türkiye etiketiyle kasım ayında buluştu müzikseverlerle. Albümle pop dünyasına yeni bir soluk getirmeyi hedefleyen Güneş bu amacına dair koca bir adım atıyor. Zira, albümün yayın sürecinde paylaşılan tekliler ile yaratmak istediği etkinin meyvelerini topluyor. Disko toplarının, coşkun renklerin ve duygusal sözlerle dans eden hareketli tonların kol kola girdiği albümde Güneş hem duyusal hem de görsel bir şölen sunuyor dinleyiciye.

Çağrı Sinci, Farazi “Zaman Sinekleri”

Yıllardır Rap müzik sahnesinde önemli işlere imza atarak kendi kitlelerini oluşturan Çağrı Sinci ve Farazi’nin ilk ortak albümü “Zaman Sinekleri” 22 Aralık’ta buluştu dinleyiciyle. 12 parçadan oluşan albümde Rap camiasından birçok tanıdık isim ikiliye eşlik etti. Günümüz trendlerinin, yani gerçeklik sonrası dönemin kısa ömürlü kullan at çalışmalarının arasında; ait olduğumuz dönemin hâkim anlayış ve üslubunda, “zamansız” olarak nitelendirilebilecek albüm ismini Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Zaman Kırıntıları” adlı şiirinden alıyor. Şehir hayatı ekseninde, insanın çağlar boyu süren yalnızlığını temel alan albümde, “sürünün dışında yer almak” eski bir saatin tik-tak seslerinin arasından dinleyicilere aktarılıyor. Bunun yanında alışılagelmiş Rap parçalarında olduğu gibi camiaya meydan okumalar içeren satırlar da albümde mevcut.

Birsen Tezer “Kağıttan Kaptanlar”

Birsen Tezer’in “Kağıttan Kaptanlar” albümü nisan ayında Sony Music etiketiyle dinleyiciyle buluştu. Hayyam Stüdyoları’nda kaydedilen ve Adem Gülşen, Emre Tankal, Derin Bayhan, Orhan Deniz ile Tunç Öndemir imzalarının dikkat çektiği albüm, Tezer’in şarkıcılık hünerlerine bir kez daha şapka çıkarttığımız, müzikseverlerin beklentilerini karşılayan dokuz yeni şarkı içeriyor. Akustik enstrümanların tam kıvamında, etkileyici bir atmosfer yarattığı, sıcak beste yapıları ile şairane sözlerin kucaklaştığı “Kağıttan Kaptanlar”, aktardığı hikayeler ile de sinematik bir evrene dönüşüyor.

Motive “Romantik”

Rap sahnesinin giderek yıldızı parlayan isimlerinden Motive’nin yeni albümü “Romantik” haziran ayında dinleyiciyle buluştu ve yayınıyla birlikte büyük ses getirdi. Tüm şarkıların beat’lerinin Pango‘ya ait olduğu albümde Jefe ile yapılan iki de düet yer alıyor. Her geçen yıl çeşitli dallara ayrılarak genişleyen rap sahnesinde dinleyicinin yoğun ilgi gösterdiği albüm, ses getiren konserlerin de yolunu açıp Motive’yi yukarılara taşırken albüm de en çok dinlenilenler arasında kendine yer buldu.

Padme “Hâlâ!!”

Memleket punk rock sahnesinin parlayan ekiplerinden Padme’nin yeni albümü “Hâlâ!!”, kasım ayında Tamar Records etiketiyle buluştu dinleyiciyle. Hem şarkı sözleriyle kendi lisanını inşa edip kendine özel bir yer edinen hem de canlı performanslarıyla dinleyicilerin şapka çıkarttığı grup, yeni albümüyle de bu vaziyeti bir adım ileri götürüyor. Garage rock ve pop punk rüzgarlarının estiği, çılgın davulların ara sıra synthlerle buluştuğu, ele avuca sığmayan sözlerin havalarda uçuştuğu albüm tam bir punk ruhu koyuyor ortaya ve “İşte bu yüzden “Hâlâ!!” sesimiz ve sesiniz için titreşen bir albümdür” diyor Padme.

ROTKA TV YAYINLARINI YOUTUBE ÜZERİNDEN İZLEYEBİLİRSİNİZ

tr_TRTurkish