2021 Dünya Basın Fotoğraf Yarışması’nın Kazanan Muhteşem Görüntüleri

Dünya Basın Fotoğrafı Vakfı, bağımsız bir jüri tarafından seçilen 2021 Dünya Basın Fotoğrafı Yarışmalarının kategori kazananlarını açıkladı. Her yıl düzenlenen Dünya Basın Fotoğraf Yarışması, sekiz kategoride gir önceki yılın en iyi görsel gazeteciliğini ödüllendiriyor: Güncel Konular, Çevre, Genel Haberler, Uzun Vadeli Projeler, Doğa, Portreler, Spor ve Spot Haberler.

Spot Haber Hikayeleri kategorisinde üçüncülük ödülünü kazanan “Minneapolis Unrest: The George Floyd Aftermath” adlı serinin parçası olan, Associated Press’ten John Minchillo tarafından 15 Nisan 2021 Perşembe günü çekilip World Press Photo tarafından yayınlanan bu görüntüde Protestocular, Floyd’u Minneapolis, Minnesota, ABD’de 29 Mayıs 2020’de tutuklayan memurların karakol istasyonunun yakınında yanan bir fast-food restoranının önünde protesto ediyor. (Fotoğraf: John Minchillo, Associated Press, AP Fotoğrafıyla Dünya Basın Fotoğrafı)
Genel Haber Hikayeleri kategorisinde üçüncülük ödülünü kazanan Fransa’da Pandemi başlıklı serinin parçası olan Laurence Geai’nin 15 Nisan 2021 Perşembe tarihli World Press Photo tarafından yayınlanan bu fotoğrafında, bir morg çalışanının bir tabut taşıdığını görülüyor. 23 Nisan 2020’de Paris’in Pantin banliyösünde bir apartman katı (Fotorğaf: Laurence Geai, World Press Photo via AP Photo)
Doğa Hikayeleri kategorisinde ikincilik ödülü kazanan Taal Volcano Eruption adlı serinin bir parçası olan Getty Images için Ezra Acayan’ın çektiği 15 Nisan 2021 Perşembe günü World Press Photo tarafından yayınlanan bu fotoğrafında Batangas’ta Talisay sakini, Taal Volkanı, Batangas, Filipinler’de patlarken yağmurla karıştırılmış volkanik külle kaplı bir arabayı yıkıyor 12 Ocak 2020. (Getty Images için Ezra Acayan Fotoğrafı, AP Fotoğrafıyla Dünya Basın Fotoğrafı)
Spot Haber Hikayeleri kategorisinde üçüncülük ödülünü kazanan Minneapolis Unrest: The George Floyd Aftermath adlı serinin bir parçası olan, Associated Press’ten John Minchillo tarafından çekilen 15 Nisan 2021 Perşembe günü World Press Photo tarafından yayınlanan bu görüntüde polis gaz bombası atmaya hazırlanıyor. George Floyd’u tutuklayan memurların karakol istasyonu yakınlarında 29 Mayıs 2020’de ABD, Minnesota, St Paul’daki East Lake Caddesi ile Hiawatha Caddesi’nin kesiştiği noktada göstericilere gaz atıldı. (Fotoğraf: John Minchillo, Associated Press, AP Fotoğrafıyla Dünya Basın Fotoğrafı)
15 Nisan 2021 Perşembe günü, World Press Photo tarafından yayınlanan ve Adam Pretty tarafından çekilen Spor kategorisinde birincilik ödülünü kazanan Getty Images fotoğrafı. Georg’un Kochel’de bouldering için antrenman yaparken bir kütük yığınına tırmandığını gösteriyor. Bavyera, Almanya, 15 Eylül 2020. (Fotoğraf: Adam Pretty, Getty Images, AP Photo aracılığıyla World Press Photo)
Doğa Hikayeleri kategorisinde birincilik ödülünü kazanan Pandemide Güvercinler – Bir Aşk Hikayesi başlıklı serinin parçası olan ve 15 Nisan 2021 Perşembe günü, Dünya Basın Fotoğrafı tarafından yayınlanan bu görselde, Ollie’nin oturma odasın da uçuşunu gösteriyor. 30 Nisan 2020’de Hollanda’nın Vlaardingen kentinde oyuncakların devrilmesi. (Fotoğraf, Jasper Doest, AP Fotoğrafıyla Dünya Basın Fotoğrafı)
Dünya Basın Fotoğrafı tarafından 15 Nisan 2021 Perşembe günü yayınlanan Fereshteh Eslahi tarafından çekilen bu fotoğraf, Spor Hikayeleri kategorisinde üçüncülük ödülünü kazandı. Bir serinin parçası olan “Thoughts of Flight” profesyonel bir izci olan Saeed Ramin’i gösteriyor. 9 Eylül 2020’de İran, Gachsaran yakınlarındaki Kosar Baraj Gölü’nde arkadaşlarla vakit geçirmekten keyif alıyor. (Fotoğraf: Fereshteh Eslahi, Podyum Fotoğrafları, AP Fotoğrafıyla Dünya Basın Fotoğrafı)
15 Nisan 2021, Spor kategorisinde üçüncülük ödülünü kazanan Tour of Poland Cycling Crash başlıklı Tomasz Markowski tarafından çekilen bu fotoğrafta Hollandalı bisikletçi Dylan Groenewegen (solda), bitiş çizgisinde. 5 Ağustos 2020’de Polonya’nın Katowice kentinde düzenlenen Polonya Turu’nun ilk etabında vatandaşı Fabio Jakobsen ile çarpıştıktan sonra. (Fotoğraf Tomasz Markowski, World Press Photo via AP Photo)
Portre kategorisi birincilik ödülü. National Geographic için Gabriele Galimberti tarafından 15 Nisan 2021’de çekildi. görselde Torrell Jasper poz veriyor. 14 Nisan 2019’da ABD’nin Louisiana eyaletinin Schriever kentindeki evinin arka bahçesinde ateşli silahlar. Eski bir ABD Deniz Piyadesi, ateş etmeyi çocukken babasından öğrendi. (National Geographic için Gabriele Galimberti’nin fotoğrafı, AP Fotoğrafıyla Dünya Basın Fotoğrafı)
Spot Haber Hikayeleri kategorisinde üçüncülük ödülünü kazanan Minneapolis Unrest: The George Floyd Aftermath adlı serinin parçası olan fotoğraf, Associated Press’ten John Minchillo tarafından 15 Nisan 2021 Perşembe günü çekildi. World Press Photo tarafından yayınlanan bu görselde protestocular ve bölge sakinleri gösteriliyor 28 Mayıs 2020’de, polislerin St Paul, Minnesota, ABD’de bir sokakta yürürken. (Fotoğraf: John Minchillo, Associated Press, AP Photo aracılığıyla World Press Photo)
Jaime Culebras tarafından çekilen ve Doğa kategorisinde üçüncülük ödülünü kazanan New Life adlı fotoğrafta Wiley’nin cam kurbağası. Nymphargus wileyi’nin yumurtaları bir ucunda asılı duruyor. 25 Temmuz 2020, Ekvador, Napo, Yanayacu Biyolojik İstasyonu yakınlarındaki Tropikal And bulut ormanı. (Fotoğraf Jaime Culebras, AP Fotoğrafıyla Dünya Basın Fotoğrafı)
Doğa kategorisinde birincilik ödülünü kazanan Zürafaların Taşkın Adasından Kurtarılması başlıklı bu fotoğrafta, Bir Rothschild zürafasının (Giraffa camelopardalis rothschildi) 3 Aralık 2020’de batı Kenya’daki sular altında kalan Longicharo Adası’ndan özel yapım bir mavna ile güvenli bir yere nakledilmesi (CNN için çekilen Ami Vitale fotoğrafı, AP Fotoğrafıyla Dünya Basın Fotoğrafı)
Spot Haberler Kategorisi kategorisinde üçüncülük ödülünü kazanan Minneapolis Unrest: The George Floyd Aftermath adlı serinin bir parçası olan Associated Press’ten John Minchillo fotoğraf.15 Nisan 2021 Perşembe günü World Press Photo tarafından yayınlanan bu görüntüde silahlı protestocular, 28 Mayıs 2020’de Minneapolis, Minnesota, ABD’deki yanan Minneapolis Polis Departmanı 3. Bölge binası önünde bir gösteri sırasında. (Fotoğraf: John Minchillo, Associated Press, AP Fotoğrafıyla Dünya Basın Fotoğrafı)
Joshua Irwandi tarafından çekilen ve Genel haberler kategorisinde ikincilik ödülünü kazanan The Human Cost of COVID-19 başlıklı bu görselde, bir koronavirüs kurbanının cesedi görülüyor. Endonezya’daki bir hastanede 18 Nisan 2020’de çekildi. (Fotoğraf: Joshua Irwandi, AP Photo aracılığıyla Dünya Basın Fotoğrafı)
Mads Nissen, Yılın Dünya Basın Fotoğrafı ödülünü ve Genel haberler kategorisinde The First Embrace adlı fotoğrafla aldı. Hemşire Adriana Silva da Costa’nın kucakladığı Rosa Luzia Lunardi’yi (85) gösteriyor. Sao Paulo, Brezilya, 5 Ağustos 2020. (Fotoğraf: Mads Nissen, Politiken, Panos Pictures, AP Fotoğrafıyla Dünya Basın Fotoğrafı)
Jeremy Lempin’in, Çağdaş Sorunlar kategorisinde ikincilik ödülü kazanan Doctor Peyo and Mister Hassen başlıklı fotoğrafı. Metastatik kanseri olan Marion’un (24) oğlu Ethan’ı (7) Peyo’nun ilgisi altında kucakladığını gösteriyor 30 Kasım 2020’de Calais, Fransa’daki Centre Hospitalier de Calais’deki Selene Palyatif Bakım Ünitesinde hayvan destekli terapide çekildi. (Fotoğraf: Jeremy Lempin, Divergence-Images, World Press Photo via AP Photo)
Spot haberler kategorisinde üçüncülük ödülünü kazanan Agencia Lusa’dan Nuno Andre Ferreira, Portekiz’in Oliveira de Frades kentinde 7 Eylül 2020’de orman yangını sırasında bir arabanın içinde bir çocuğun oturduğunu gösteriyor. (Fotoğraf: Nuno Andre Ferreira, Agencia Lusa, AP Fotoğrafıyla Dünya Basın Fotoğrafı)
Spot haber hikayeleri kategorisinde birincilik ödülünü kazanan fotorğaf. Beyrut’ta çekilen Port Explosion serisinin parçası olan fotoğrafı The Washington Post’tan Lorenzo Tugnoli çekti. Beyrut limanında büyük bir patlamanın olduğu yerde yaralı bir adamın durduğunu gösteriyor. (The Washington Post için Lorenzo Tugnoli, Contrasto, AP Photo aracılığıyla World Press Photo)
Spor Hikayeleri kategorisinde birincilik ödülünü kazanan Kalanlar Şampiyon Olacak adlı serinin bir parçası olan Chris Donovan fotoğrafı. (Fotoğraf Chris Donovan, AP Fotoğrafıyla Dünya Basın Fotoğrafı)
Çevre Hikayeleri kategorisinde ikincilik ödülünü kazanan İklim Değişikliğiyle Mücadelenin Bir Yolu: Kendi Buzullarınızı Yapın başlıklı National Geographic için Ciril Jazbec tarafından çekilen fotoğraf. Gya köyündeki bu buzdan stupayı yapan genç grubun bir kafe kurduğunu gösteriyor. (Fotoğraf, National Geographic için Ciril Jazbec, AP Fotoğrafıyla Dünya Basın Fotoğrafı)
Spot haberler kategorisinde birincilik ödülünü kazanan Port Explosion in Beirut serisinin bir parçası. (Fotoğraf: Lorenzo Tugnoli, Contrasto, The Washington Post için, World Press Photo via AP Photo)
Doğa Hikayeleri kategorisinde üçüncülük ödülünü kazanan fotoğraf, Locust Invasion in the East Africa adlı serinin parçası. (Washington Post için Luis Tato tarafından çekildi, AP Fotoğrafıyla Dünya Basın Fotoğrafı)
Spot haber hikayeleri kategorisinde birincilik ödülü. Beyrut’ta Liman Patlaması başlıklı serinin parçası olan fotoğraf The Washington Post’tan Lorenzo Tugnoli tarafından çekildi. Fotoğraf itfaiyecilerin 4 Ağustos’ta depoları yutan yangınları söndürmek için çalıştığını gösteriyor. 2020, limandaki büyük bir patlamanın ardından, on kadar itfaiyeci öldü. (Fotoğraf: Lorenzo Tugnoli, Contrasto, The Washington Post için, World Press Photo via AP Photo)
Çağdaş Sorunlar kategorisinde üçüncülük ödülünü kazanan “Resting Soldier” Vaghinak Ghazaryan tarafından 31 Ekim 2020’de çekildi ve Syunik’in kuzeydoğu kesiminde, Nerkin Khndzoresk, Ermenistan’da bir siperde plastik örtüye oturan bir askeri gösteriyor. (Fotoğraf: Vaghinak Ghazaryan, World Press Photo via AP Photo)
Spot haberler – birincilik ödülü. Kurtuluş Anıtı Tartışması. Washington DC’deki Lincoln Park’taki Kurtuluş heykelini kaldırmak isteyen 26 yaşındaki Anais, 25 Haziran 2020’de anıtı korumak isteyen bir adamla tartışıyor. (Washington Post / World Press Photo 2021 için Evelyn Hockstein’ın fotoğrafı)
Çağdaş konular – birincilik ödülü. Yemen: “Açlık, Başka Bir Savaş Yarası.” Fatima ve oğlu, 12 Şubat 2020’de Yemen’deki Khor Omeira Körfezi’nde bir balık ağı hazırlıyor. Fatima’nın dokuz çocuğu var. Onların geçimini sağlamak için balıkçılık yapıyor. Yemen’deki silahlı çatışmalar nedeniyle köyü harap olmasına rağmen, Fatima balık satarak kazandığı parayla bir tekne satın alarak hayata tutunmaya çalışıyor. (Fotoğraf: Pablo Tosco / Dünya Basın Fotoğrafı 2021)
Yılın Dünya Basın Fotoğrafı adayı. “Geçiş: Ignat.” Transseksüel bir adam olan Ignat, 23 Nisan 2020’de Rusya’nın St Petersburg kentinde kız arkadaşı Maria ile birlikte oturuyor. (Oleg Ponomarev / World Press Photo 2021)
Çevre – birincilik ödülü, hikayeler. Pantanal Ablaze. İtfaiyeciler, dünyadaki en büyük sümbül papağanı (Anodorhynchus hyacinthinus) popülasyonlarından birine ev sahipliği yapan São Francisco de Perigara çiftliğinde çıkan yangınla mücadele ediyor. (Fotoğraf Lalo de Almeida / Dünya Basın Fotoğrafı 2021)
Güncel konular – birincilik ödülü, hikayeler. “Sakhawood” İkizler Semyon ve Stepan, 9 Ağustos 2019’da Rusya’nın Sakha kentinde Eski Beyberikeen’de efsanevi bataklık yaratıkları dulgancha rolünü canlandırıyorlar. Bu onların ilk sinema deneyimi. Birkaç yüz kilometre ötedeki küçük köylerinden geldiler. (Fotoğraf Alexey Vasilyev / Dünya Basın Fotoğrafı 2021)
Yılın Dünya Basın Fotoğrafı adayı. Dağlık Karabağ’da Evden Ayrılış. Azat Gevorkyan ve eşi Anaik, 28 Kasım 2020’de, ikinci Dağlık Karabağ savaşının ardından Azerbaycan kontrolüne geri dönecek son bölge olan Dağlık Karabağ’ın Laçin kentinde evlerinden ayrılmadan önce görüntülendi. (Fotoğraf Valeriy Melnikov / Dünya Basın Fotoğrafı 2021)
Çevre – birincilik ödülü. Kaliforniya Deniz Aslanı Maskeyle Oynuyor. Meraklı bir Kaliforniya deniz aslanı, 19 Kasım 2020’de Monterey, Kaliforniya’daki dalgakıran dalış alanında bir yüz maskesine doğru yüzüyor. (Fotoğraf: Ralph Pace / World Press Photo 2021)
Yılın Dünya Basın Fotoğraf Hikayesi. “Habibi.” Ağustos 2015’te Filistin, Kobar’daki yatak odasında tutuklu Nael al-Barghouthi’nin elbisesi ve ayakkabıları. Eşi İman kocasının tüm kıyafetlerini, ayakkabılarını ve eşyalarını evinde saklıyor. Mahkumlar tarafından geride bırakılan eşyalar, erkeklerin yokluğunu ve aile üyelerinin hayatında bıraktıkları boşluğu anlamamızı sağlar. (Fotoğraf Antonio Faccilongo / Dünya Basın Fotoğrafı 2021)
Spot haberler – ikincilik ödülü. Belarus’taki Geçici Gözaltı Merkezinde Tahliye Bekleniyor. Olga Sieviaryniec, 22 Temmuz 2020’de, Beyaz Rusya’nın Minsk kentindeki bir gözaltı merkezinin önünde eşi Paval’ı bekliyor. Paval Sieviaryniec, 7 Haziran’dan beri tutuklu bulunuyordu ve ailesi, onun serbest bırakılacağını öğrenmişti. Olga hapishanenin dışında iki saat bekledi, ancak Paval serbest bırakılmadı. Paval Sieviaryniec, Hıristiyan Demokrat bir politikacı ve tanınmış bir politik aktivisttir. Sivil toplumu destekleyen bir gençlik hareketi olan Gençlik Cephesi’nin kurucularından biridir ve görevde art arda altıncı dönem için Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko’nun karşısına çıkacak adayları desteklemek için imza toplarken tutuklandı. (Fotoğraf: Nadia Buzhan / Dünya Basın Fotoğrafı 2021)
Portreler, birincilik ödülü – Hikayeler. “Amerigunlar”. Robert Baldwin Jr, 16 Nisan 2019’da Nevada, Las Vegas’taki evindeki gizli silah odasında tek yönlü bir aynanın arkasında duruyor. Kız arkadaşı Tori masada oturuyor. “Noel veya doğum günüm gibi önemli anları işaretlemek için kendime bir silah hediye etmeyi seviyorum”. Bu bir aile geleneğidir. Altı yaşına geldiğinde babası ona ilk 22 kalibrelik tüfeğini verdi ve nasıl kullanılacağını öğretti. “Eğlenmek için ateş ederdi. O bir avcıydı ve özel bir bağ kurmak için beni de yetiştirmek istedi. Başardı”. (Fotoğraf: Gabriele Galimberti / Dünya Basın Fotoğrafı 2021)
Doğa – birincilik ödülü, hikayeler. “Pandemik Güvercinler – Bir Aşk Hikayesi.” Fotoğrafçının kızı Merel, 6 Nisan 2020’de Hollanda’nın Vlaardingen kentindeki evinin balkonunda güvercin Dollie’nin aniden balkon demire konmasından dolayı korku yaşamış. “Dollie aniden balkon korkuluğuna indiğinde hala korkuyor. Seni incitmeyeceklerini söyleyerek onu teselli etmeye çalışırken gülümsememi kameranın arkasına sakladım. “Bana saldıracağını sanıyordum” dedi. Yuva yapan güvercinler evimize gelmeye devam ederken, kızlarım yavaş yavaş onları sevmeye başladı – belki de benim kadar değil, ama bu bir başlangıç ”. (Fotoğraf Jasper Doest / Dünya Basın Fotoğrafı 2021)

World Press PhotoInstagramFacebookTwitter, designyoutrust.com

tr_TRTurkish