2020 Nobel Edebiyat Ödülünü Louise Glück Kazandı

Edebiyat dalında 2020 Nobel Ödülü ABD’li şair Louise Glück’e verildi.

İsveç Akademisi Perşembe günü Stockholm’de ABD’li şair Louise Glück’in Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandığını duyururken Glück, “sade güzelliği ile bireysel varoluşu evrensel kılan kusursuz şiirsel sesi” ile takdir edildi.

Şair Louise Glück, 27 yılda Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan ilk Amerikalı kadın olurken, İsveç Nobel komitesi onu “Amerikan çağdaş edebiyatının en önde gelen şairlerinden biri” olarak tanımladı.

Glück, Toni Morrison’ın 1993’te ödülü almasından bu yana Nobel’i kazanan ilk ve toplamda 16.  Amerikalı kadın edebiyatçı oldu.

Yale Üniversitesi’nde İngiliz Edebiyatı profesörü ve aynı zamanda Pulitzer ödüllü bir şair olan Glück, şiir koleksiyonlarının yanı sıra ünlü bir deneme yazarı ve edebiyat eleştirmeni olarak da bilinmektedir.

İlk şiir koleksiyonu 1968 yılında yayımlanan 77 yaşındaki şair, daha önce de ABD Ulusal Kitap Vakfının verdiği Ulusal Kitap Ödülü’ne layık görülmüştü.

1968’de Firstborn ile ilk kez bir yazar olarak edebiyat dünyasına giriş yapan Glück, İsveç Akademisi’nin 2020 ödülünü açıklayan açıklamasında yazdığı gibi, “kısa süre sonra çağdaş Amerikan edebiyatının en önde gelen şairlerinden biri olarak kabul edildi”.

Akademinin açıklamasında, “Şiirlerinde benlik, düşlerinden ve yanılsamalarından geriye kalanları dinler ve hiç kimse benliğin yanılsamalarıyla yüzleşirken ondan daha sert olamaz” ifadelerine yer verilirken, Nobel Edebiyat Ödülü komitesi başkanı Anders Olsson, Glück’in “mizah dolu ve keskin zeka dolu” dediği “samimi ve uzlaşmaz” sesine övgüde bulunuyor.

Şairin diğer önemli eserleri arasında 1993’te Pulitzer Ödülü’nü kazanan “The Wild Iris” ve 2014’te Ulusal Kitap Ödülü’ne layık görülen “Faithful and Virtuous Night” yer alıyor.

Kapak Fotoğrafı: Sigrid Estrada

Dw.com

tr_TRTurkish