2019 gelmiş geçmiş en sıcak ikinci yıl oldu

Veriler NASA, National Oceanic and Atmospheric Administration ve daha fazlasından geliyor.

Eriyen buzullar ve son zamanlarda çıkan yangınlar sizi etkilemese bile, NASA, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) ve Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) iklim değişikliğinin etkilerinin daha da kötüleştiğini gösteren verilere sahip.

Ajanslara göre 2019, kayıt tutmanın 1880’de başlamasından bu yana en sıcak ikinci yıl oldu ve sadece 2016’nın sıcaklıklarına ulaştı. Eğilim oldukça açık: 60’lı yıllardan beri her on yılda ortalama olarak ondan önceki on yıldan daha sıcak havalar yaşanıyor ve eğilim bu yönde devam ediyor. Daha da endişe verici olan, son beş yılın kayıttaki en sıcak beş yıl olması.

NASA’nın Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü’ne (GISS) göre 2019, 1951-1980 ortalamasından 1.8 derece Fahrenhayt (0.98 santigrat) daha sıcaktı. Veri toplamak için NASA, 20.000’den fazla hava istasyonu, deniz yüzeyi şamandıraları, gemileri ve Antarktik araştırma istasyonlarından kapsamlı bilgiler aldı. Veri kümesinin tamamı ajansın web sitesinde bulunabilir. Verilerin istatistiksel analizi, bu ısınmanın esas olarak üretim, çiftçilik ve hayvancılık gibi insan faaliyetleri tarafından üretilen artan karbondioksit emisyonlarının yanı sıra diğer sera gazlarından kaynaklandığını göstermektedir.

Dünya ortalama olarak ısınırken, etki gezegen boyunca eşit olarak dağılmamıştır. Örneğin, Arktik bölgesi gezegenin geri kalanından üç kat daha fazla ısındı.

engadget.com

tr_TRTurkish