2000 Yaşındaki Zeytin Ağacı

Bu ağacın yaşını onu devirmeden hesaplamak imkansız ama dendrologlar bu zeytin ağacının en az 2.000 yaşında olduğunu tahmin ediyor. Zeytin ağacı, Karadağ’daki Stara Maslina’yla yarışına rağmen dünyanın en yaşlısı olabilir.

Vouves ağacının yaşının bir başka göstergesi Geometrik Dönem’e ait iki mezarlığın (M.Ö. 900 – M.Ö. 700) yakınlarda keşfedilmesidir. Antik çağa ait olmasına rağmen ağaç hala, Vouves mirasının ürünü zeytinleri vermeye devam ediyor. Yunanistan ve Akdeniz’in geri kalanındaki zeytin geleneğini kutlamak için ağacın hemen yanına bir müze inşa edilmiştir.

Yunanistan’da zeytin yetiştirildiğinin kanıtına Neolitik döneme kadar gidildiğinde rastlanabilmektedir. Zeytinyağıyla ilgili göndermeler Herodot’un ve Yaşlı Plinius’un yazılarının yanında Mısır Göçü’nün İbranice kaydında da vardır. Antik Yunan tarihçilerine göre Atina şehri ismini, onları bol zeytin hasadıyla kutsamaya devam etmesi ümidiyle tanrı Athena’ya bir armağan olarak alır. Veba Avrupa’yı harap ettiğinde, Beethoven 5’inciyi bestelediğinde ve aralarındaki her olayda buradaydı.

Muhtemelen Yunanistan’daki en önemli ağaç ve bunu ispatlayacak bağları da var: 2008 yılı Pekin olimpiyatları için çelenkler bu Vouves ağacının dallarından hazırlandı.

kaynak

tr_TRTurkish