1918 İspanyol gribi tablosu “sosyal mesafenin” işe yaradığını gösteriyor

1918’de Philadelphia şehri binlerce insanın ölümüne neden olan bir geçit töreni yaptı. Birinci Dünya Savaşı’na hazırlanan askerler arasında yayılan grip uyarılarını göz ardı ederek gerçekletirilen savaşı destekleme yürüyüşü, alayı izlemek için bir araya gelen 200 bin kişinin bir araya toplanmasına neden oldu. Bundan üç gün sonra, Philadelphia’daki 31 hastanede bulunan her yatak, İspanyol gribi bulaşmış hastalar ve ölmekte olan insanlarla doluydu.

O haftanın sonunda, dünya çapında 100 milyon kişiye yayıldığı iddia edilen salgında 4.500’den fazla insan öldü. Philadelphia’nın politikacıları şehri karantina altına aldığında artık çok geç olmuştu.

Görsel: Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı

Sadece 1400 kilometre uzaklıktaki St. Louis’de ise farklı bir durum vardı. Siviller arasında ilk vakalar tespit edildikten sonraki iki gün içinde şehir yönetimi okulları, oyun alanlarını, kütüphaneleri, mahkeme salonlarını ve kiliseleri kapattı. İş yerlerinde vardiyalar kademelendirildi ve tramvay seferleri sınırlandırıldı. 20’den fazla kişinin bir araya geleceği halka açık toplantılar yasaklandı.

Küresel sağlık kurumları tarafından yeni koronavirüsün yayılmasını hafifletmek için alınan “sosyal mesafe” olarak bilinen aşırı önlemler, St. Louis’de kişi başına griple ilgili ölümleri Philadelphia’daki ölümlerin yarısından daha azına kadar tuttu.

Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda bir 2007 makalesi

Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda yayınlanan 2007 tarihli bir rapora göre, aşırı önlemler – küresel sağlık kurumları tarafından yeni koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmak için önerilen sosyal mesafe -sayesinde St.Louis’deki grip ölümleri oranı Philadelphia’dakilerin yarısından daha az bir seviyede tutulabildi.  

Covid-19’un yayılması da dahil olmak üzere “eğriyi düzleştirme” kavramı artık salgınlara yönelik halk sağlığı kitabının olmazsa olmazıdır. Bir virüsün yayılmasını engellemek imkânsız hale geldiğinde amaç yayılmasını yavaşlatmaktır. Enfeksiyonlardaki katlanarak büyüme sağlık sistemlerini dalgalanmayla mücadeleye zorlar. Aynı zamanda (ve genel olarak) daha az insan hastalanırken hizmet vermek mümkün hale gelir ve ölümler azalır. Bu durum, doktorlara hasta akını tedavi etme ve araştırmacılara da virüse yönelik aşıları ve antiviral tedavileri geliştirmeleri için zaman kazandırır.

Londra’daki Salgın Hazırlık İnovasyon Koalisyonu başkanı ve 2007 tarihli makalenin ortak yazarı Richard Hatchett, bunun her zaman böyle olmadığını söylüyor. Sosyal mesafe müdahalelerine her zaman güvenilmediğini yazdığı bir bir e-postada anlattı; Sosyal mesafe, 1957 ve 1968’de grip salgınları sırasında yaygın bir şekilde göz ardı edildi. Fakat 2000’lerde Hatchett’ınkini de içeren birtakım makale, mesafeyi koruma önemlerinin etkisini göstermek için İspanyol gribinin verilerini yeniden analiz etti.Ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri daha sonra bu bilgileri salgın rehberlerine dahil ettiler.

Bununla birlikte, etkili sosyal mesafenin anahtarı zamanlamadır.

Obama döneminde Beyaz Saray’da tıbbi hazırlıkları da yöneten Hatchett, “Hem modellemeden hem de tarihsel çalışmadan alınan eleştirel derse göre, bence çoklu müdahalelerin faydaları erken başlanır (nüfusun% 1’ine bulaşmadan önce)ve korunursa daha büyüktür,” diyor.

Bu salgın bu durumlardan biridir. CDC’ye göre, yeni koronavirüsün neden olduğu hastalık olan doğrulanmış Covid-19 vakalarının sadece % 19’u ağır veya kritik bir şekilde hasta. Hafif semptomları olanlar ya da hiçbir semptom göstermeyenler virüsü savunmasız insanlara, özellikle yaşlı ve önceden başka hastalıkları olanlara kolayca bulaştırabilir. Hatchett, “Bu müdahaleleri en başından beri agresif bir şekilde kullanan Hong Kong, Singapur ve Tayvan’daki sonuçları Wuhan’da olanlar ve şimdi İran ve İtalya’da olanlar ile karşılaştırabilirsiniz. Virüsün Avrupa ve ABD’de, Asya’da olduğundan farklı davranmasını beklemek için hiçbir neden yok,” diyor.

Çin ve İtalya çok uzun süre beklemiş olabilirler; her ikisi de ilk vakalar tespit edildikten haftalar sonra katı tedbirler almak zorunda kaldı. Çin hükümeti Hubei eyaletinde yaklaşık 60 milyon insanı kilitlerken yüz milyonlarca insanın seyahat etmesini kısıtladı. Şimdi İtalya, modern bir demokraside ilk kez görülecek şekilde 60 milyon vatandaşı için halka açık toplantıları yasaklıyor ve seyahat kısıtlamaları getiriyor.

ABD’de bu kısıtlamalar yeni başlıyor. New York eyaleti geniş toplama alanlarını kapattı ve New York’un hemen kuzeyinde bulunan New Rochelle’daki binaları dezenfekte etmek ve yiyecek dağıtmak için Ulusal Muhafızlar görevlendirdi.

Ancak sosyal mesafenin acımasız olması gerekmiyor. Güney Kore, St. Louis modelinin modern bir versiyonunu uyguladı; ülke vatandaşlarını asla kilit altında tutmadı ya da tüm şehirleri karantinaya almadı, buna rağmen yine de yeni koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmayı başardı. Yeni enfeksiyonun eğrişi, binlerce ücretsiz günlük test dağıtarak ve okulları kapatıp, kamu etkinliklerini iptal ederek ve esnek çalışma düzenlemelerini destekleyen eşgüdümlü hükümet çabası sayesinde düzleştirildi. Güney Kore Sağlık Bakan Yardımcısı Kim Gang-lip, gazetelere verdiği demeçte, “Şeffaf ve açık toplum ilkesine zarar vermeden, halkın gönüllü katılımını ileri teknolojinin yaratıcı uygulamalarıyla harmanlayan bir mücadele sistemi öneriyoruz.

qz.com‘da Michael J. Coren tarafından yazılan makaleden çevrilmiştir.

tr_TRTurkish