Hindistan, Dharwad’daki tenha bir arazide yer alan, Kumar la Noce mimarlık stüdyosu tarafından tasarlanan Kalkeri Sangeet Vidyalaya Eğitim Kompleksi, sahne sanatları üzerine güçlü bir vurgu yapan ücretsiz bir okuldur. Proje, kampüsün ilk ‘resmi’ binası olan müzik okulu için bir kütüphane, sanat stüdyosu ve laboratuvarları içerir. Tasarımın her bir tarafının amacı, dar bütçe, lojistik ve mevcut kaynakların yarattığı kısıtlamalar dahilinde, çocuklar için katmanlı ve uyarlanabilir bir dizi alan oluşturmaktır.

“Projemizin amacı resmi / gayri resmi, mevcut / yeni ve düşük maliyetli / yüksek teknoloji arasında diyalog olabilecek bir kütüphane ve öğrenim merkezi tasarlamaktı. Yapısal tasarım tekniği, mekânsal ve mimari kaliteyi sıkı kısıtlamalar nedeniyle stratejik hale getirdi.”

Kumar La Noce, planı, açık bir avlu ve koridor etrafında yerleştirilen üç blokluk bir grup arasında paylaştırdı. Bu yaklaşımla binanın ağırlığı hem görsel hem fiziksel olarak dağıtıldı. Blokların kompozisyonu ve yönelimi kitlelerin hiyerarşisini yaratır. Mekânların görüşleri ve algılamaları da farklıdır. Ara bölgeler, çeşitli etkinlikler, toplantılar ve açık sınıflara uyarlanabilen çok yönlü “yaşam alanları” haline gelir. Güney cephesi boyunca uzanan bir veranda / koridorda gölgelikli bir açık alan vardır ve bir bambu çatıyla örtülüdür.

01

Projenin olabildiğince hafif ve sağlam olması önemliydi. İki ana bloktan birinin dik, diğerinin eğri bir çatısı bulunmaktadır. Duvarlarda pasif havalandırma döngüsü yaratan delikler vardır. Bu delikler ilginç bir gölge ve doku da yaratmaktadır.

Eğitim kompleksinin yapımı için kullanılan malzemeler yerel olarak kullanılan tuğla ve kuddap taşlarıdır. Çamurlu boya tabakası binalara aynı çevredeki diğer kulübelerde olduğu şekilde rengini verir.