Uğurböcekleri hakkında ilginç bilgiler

Uğurböcekleri bahçelerimizin tanıdık ve sevilen sakinleridir ancak onlarda sevimlilikten çok daha fazlası var.

Onlar böcek değiller

Uğur böcekleri böcek değil, onlar kınkanatlı. Gerçek böcekler Hemiptera takımına aittir ve bunlar tahtakuruları ve ağustosböcekleri gibi tanıdık böcekleri içerir. Uğur böcekleri ise böcek takımı Coleoptera’nın bir parçasıdır.

Bir sürü rengi vardır

Muhtemelen siyah benekli kırmızı uğur böceklerini görmüşsünüzdür; ancak uğur böceği ailesinin üyeleri, kül grisinden donuk kahverengiye ve metalik maviye kadar geniş bir renk yelpazesine sahiptir. Desenleri de farklılık gösteriyor; bazılarında çizgiler var, bazılarında dalgalı çizgiler var ve bazılarında ise hiç desen yok. Benekli uğur böcekleri arasında beneklerin sayısı değişiklik göstermektedir.

Uğur böcekleri kendilerini zehirli kimyasallarla savunurlar

Panik yapmayın: Uğurböceklerinden kilolarca yemediğiniz sürece size zarar vermezler. Ancak pek çok uğur böceği, onları kuşlar ve diğer yırtıcı hayvanlar için tatsız hale getiren toksinler üretir. Bu zararlı maddeler uğur böceğinin rengiyle bağlantılıdır; uğur böceği ne kadar parlaksa toksinler de o kadar güçlü olur.

Uğur böceği larvaları timsahlara benzer

“Yavru uğur böceği” diye düşündüğünüzde onların yetişkin uğur böceğine benzediğini ama daha küçük olduğunu zannedebilirsiniz. Ama uğur böceği yumurtalarından çıkan şey biraz timsahı andıran uzun, dikenli bir larvadır. Uğur böceği larvaları korkutucu olsa da insanlara zarar vermezler. Daha da tuhaf bir şeye dönüşmeye hazır olana kadar etrafta geziniyorlar, besleniyorlar ve büyüyorlar.

Uğur böceği pupaları uzaylılara benziyor

Bir uğur böceğinin yaşam döngüsündeki bir sonraki adım, bir bitki örtüsünün üzerinde güzel bir yer bulmak, yerleşmek ve uzaylı görünümlü bir pupa haline gelmektir. Sert bir örtüyle korunan uğur böceği, daha sonra larvadan yetişkine inanılmaz bir dönüşüm gerçekleştirerek eski vücut parçalarını parçalayıp yenilerini oluşturur. Ve yetişkin ortaya çıkmaya hazır olduğunda eski derisinden fırlar.

Çoğunlukla açgözlü yırtıcılardır

Uğurböcekleri sevilir ve bunun bir nedeni de onların doğal (ve sevimli) bir haşere kontrolü şekli olmasıdır. Yaprak bitleri, pul böcekleri ve unlubitler gibi bitki zararlılarını yerler ve çok iştahlıdırlar: Tek bir uğur böceği, ömrü boyunca 5000 yaprak biti yiyebilir. Ancak birçok uğur böceği diyetlerini polen ve diğer bitki besinleriyle tamamlar. Bazıları yalnızca bitki örtüsü ve mantarları yer. Örneğin turuncu uğur böceği küf yiyor. Bazıları için menüde bahçe bitkileri var: Meksika fasulye böceği yemeği fasulyeyle, kabak böceği ise kabak, kavun ve balkabağıyla besleniyor.

Şarabınız için kötü olabilirler

Palyaço uğur böceği yüzünden dünya üzerindeki şarap üreticileri yeni ve tuhaf bir sorunla karşı karşıya: uğur böceği kokusu. Birçok üzüm bağı soya fasulyesi gibi diğer mahsullerin yetiştirildiği tarlaların yakınında bulunur. Uğurböcekleri bu mahsulleri istila eden yaprak bitlerini yutarlar, ancak mahsuller hasat edildikten sonra böceklerin takılmak için yeni bir yere ihtiyacı vardır. Bazıları üzüm bağlarına doğru gezinir ve üzümlerin üzerinde vakit geçirir. Ama sonra üzüm hasadı gelip çatar. Böcekler kazara üzüm salkımlarıyla birlikte hasat edilir ve uğur böcekleri korktuklarında kokulu bir savunma sıvısı fışkırtırlar. Ortaya çıkan şarap yer fıstığına veya kuşkonmaza benzetilen özel bir kokuya sahip olur.

GÖRSEL: mikroman6/Moment/Getty Images

tr_TRTurkish