Sosyal medya yönetirken nelere dikkat etmeliyiz?

Osman Alp Denizler

Sosyal medya, yalnızca paylaş butonuna basmaktan ibaret olmayan, geniş kitleleri etkileyebileceğiniz, bir markayı, etkinliği veya ürünü tanıtabileceğiniz, kısacası sesinizi birçok kişiye duyurabileceğiniz bir mecra; her gün daha da güçlenen, çok daha fazla kullanıcının katıldığı koca bir platformdur.

Sosyal medya derken, Facebook, Instagram, Twitter, Youtube, Pinterest ve nicesini kastediyoruz, yani yüz milyonlarca insanın aktif olduğu bir alandan bahsediyoruz. Artık günümüzde şirketlerin, spor takımlarının, butik işletmelerin, kafelerin, kişisel hesapların ve çok daha fazlasının dahi sosyal medya hesaplarını profesyonel ellere bıraktığını görmek mümkün. Bu kadar fazla etkileme gücü olan bir platformu bilinçsizce yönetmenin sizden bir şeyler koparacağı sugötürmez bir gerçektir çünkü. Sosyal medyayı elinizin altındaki bir güce çevirmek sanıldığının aksine çok daha fazla emek, dikkat ve yatırım isteyen bir iştir.

Peki bu denli önemli olan sosyal medya yönetiminde nelere dikkat etmeliyiz?

  • Metinlerin Kısa ve Anlaşılır Olması, Samimi Bir Dil

Özellikle sosyal medya uygulamalarında görünen “uzun metinleri” okumadan geçme durumu paylaştığımız metinlerin olabildiğince sade, kısa ve anlaşılır olmasını gerektirmektedir. Uzun uzun ve karmaşık metinler yazmak, anlatmak istenilen duruma zarar veriyor ve havada kalmasına neden oluyor. Kullandığınız dil ne kadar samimi olursa takipçilerle aranızda bağ kurmanız da o kadar kolaylaşıyor ve bu sayfanızın büyümesinde yardımcı bir etmen durumuna geliyor.

  • Organik İçerik, Organik Takipçi ve Organik Beğeni

Evet, bugün çok küçük meblağlar ödeyerek takipçi ve beğeni satın alabilirsiniz fakat bununla birlikte yalnızca kendinizi kandırmış olursunuz. Üstüne üstlük imajınız zedelenecek ve var olan organik takipçileriniz de sizden vazgeçecektir. Tüm bunlara ek olarak içeriklerin organik ve farklı olmasıyla ilgi çekme oranınız büyüyecektir ve bu sayede sosyal medya hesaplarınızın tanınırlık ve güvenirliği de artacaktır.

  • Reklam Vermek

Sosyal medya üzerinden reklam vermek oldukça basit ve fazla bütçe ayırmanız gerekmeyen bir eylemdir. Sosyal medya reklamlarına yönelmek maliyeti düşük tanınırlık sağlama, hedef kitleye ulaşma ve tanıtmak istediğiniz ürünü/fikri kolayca insanlara ulaştırma imkânı sağlamaktadır. Rekabetin her geçen gün daha da arttığı sosyal medya dünyasında kendinizi fark ettirebilmek için reklam vermek organik bir trafik ve tanınırlığı beraberinde getirecektir. Bu yüzden sosyal medyada reklam vermek, hedef kitle ve çevreyi iyi seçtiğiniz sürece oldukça mantıklı ve gereklidir.

  • Görsel Kullanımı

Paylaşımlarınızda kullanacağınız görsellerin vermek istediğiniz mesajla paralel olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Elbette sizin tarafınızdan tasarlanmış görsellerin veya çekilmiş fotoğrafların kullanılması da bir o kadar önemlidir. Görüntü kalitesinin de yüksek olması da yine hanenize yazılacak bir artı anlamına gelmektedir. Az da olsa grafik tasarım bilmenizde oldukça fayda var. Unutmayın, iyi görseller akılda yer edinmek için hazine niteliğindedir.

  • Hedef Kitlenin Saptanması

Sosyal medyayı kullanarak kime seslenmek istediğinizi çok iyi analiz edip ona göre bir yayın planı oluşturmalısınız. Burada kullandığınız görselden metinlerinizin üslubuna kadar her şey hedef kitlenize hitap etmelidir. Hedef kitlenin anlayacağı dili konuşmak tüm işlerinizdeki verimi artıracaktır. Hedef kitlenizin dikkatini çekemediğiniz sürece tüm emeğiniz boşa gidecektir.

  • Rakip Analizi

Sizinle aynı sektörde veya alanda yer alan diğer sosyal medya hesaplarının işleyişini, neler yaptıklarını, nasıl iletişim kurduklarını kısacası tüm stratejilerini her zaman takip etmelisiniz. Sizden daha farklı, iyi ve ilgi çekici neler yaptıklarını bilip bu konularda onların üzerine çıkmanız gerekir ki sosyal medyada kendi alanınızda tercih edilen olabilesiniz.

  • İçerik Yönetimi Stratejisi

Hangi mecrada içerik paylaşacağınızdan, haftada/günde kaç tane, hangi saatlerde paylaşacağınıza kadar bütün hareket edişinizi şansa bırakmadan, hedef kitlenizden en çok nasıl etkileşim alırız sorusunu cevaplayarak belirlemelisiniz. Yapacağınız kampanyalar, çekilişler, kullanacağınız hashtagler hedef kitleye hitap etmeli ve bunlar da bir strateji içerisinde gerçekleşmelidir.

  • Ulaşılabilir Olmak

Artık günümüzde neredeyse herkes sosyal medya kullanıyor ve kişilere/kuruluşlara buradan ulaşmaya çalışıyor. Hesabınıza gelen yorumları ve mesajları insanların cevaplanmamış soruları kalmadan yanıtlamalısınız. Tabii olarak sayfanıza kötü veya olumsuz yorumlar da gelebilir, bunları öncelikle silmek yerine çözmeye çalışırsanız imajınız açısından etkili olacaktır. Her zaman ulaşılabilir olmak sosyal medyadaki yerinizi daha da sağlam kılacaktır.

  • Güncel Olmak ve Fazla Paylaşımla İnsanları Sıkmamak

Güncelliğinizi yitirdiğiniz an insanların sizi takip etmeleri için de bir sebepleri kalmayacaktır. “Zaten hiçbir şey paylaşmıyorlar” diyerek takipten çıkabilirler. Burada önemli olan her yeni günde insanlara yeni bir şeyler vermek. Ya da 2 günde bir 3 günde bir… Bir diğer konuysa fazla paylaşım yaparak insanların zaman tünelini işgal etmemektir. Çünkü bir zaman sonra bu olumsuz bir duruma dönüşüyor ve yine takipten çıkmaya varıyor. Paylaşım frekansını ayarlamak çok mühim. Tavsiyemiz ortalama olarak günde en fazla 2 paylaşım yapmak yönünde.

  • Raporlama Yapmanın Önemi

Takdir edersiniz ki sadece sosyal medya için değil her iş için olmazsa olmaz bir durum raporlama yapmaktır. Ne kadar yol kat ettiğinizi görebilmek, ilerleyen zamanlarda nasıl davranacağınızı belirlemenizde size yardımcı olacaktır. Aksi takdirde ne durumda olduğunuzu bilmemeniz nasıl reaksiyon vereceğiniz konusunda problem yaratacak ve kriz anlarında zorluklarla neden olacaktır.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi sosyal medyada başarıya ulaşmak için birçok faktör var. Tüm bunları eksiksiz olarak ne kadar başarılı ve birbiriyle uyumlu şekilde yürüttüğünüze bağlı olarak sosyal medyada edineceğiniz yer de büyüyecektir.

tr_TRTurkish