Sahra’nın Sesi: Mariem Hassan’nın Ardından

“Sahra’nın Sesi” Mariem Hassan, 22 Ağustos 2015’te, ailesiyle yaşamının son günlerini geçirdiği Tinduf yakınlarındaki Saharawi mülteci kampında 57 yaşındayken kemik kanseri sebebiyle öldü. Hassan, El Uali grubuyla profesyonel müzik yaşamına başlamıştı.

1970’lerin sonlarında Cezayir’de Sahrawi mülteci kamplarında bir hemşire olarak çalışan 1958 doğumlu Hassan, Batı Sahra’nın Saharawi bölgesinin sesi haline gelmişti. Batı Sahra’nın Fas tarafından işgaline karşı direnen Polisario savaşçılarına cesaret vermek için Grubuyla mülteci kamplarını gezdi. El Uali’yle Avrupa turnesi için aldığı davetle Saharawi daha da dikkat çekti.

Şarkıcının en çarpıcı albümü, El Uali’yle birlikte yaptığı, 1998’de yeniden piyasaya çıkarılan ve orijinalı 1982 yılına ait “Polisero Vencera.” Hassan 2000’lerin başında güçlü politik sesiyle yavaş yavaş solo bir sanatçı olarak müzik yaşamını sürdürürken,  Mujeres Saharauis grubuyla da çalıştı ve antik spritüal şarkıların olduğu bir kayıt yaptı.

İlk solo albümü “Deseos” 2005 yılında çıktı ama eyleme çağrılar ve keder yüklü şarkılarıyla uluslararası arenada daha fazla ün kazanmaya başladığı dönemde kanser olduğu haberini aldı. 2007 yılında “Mariem Hassan” belgeseli hazırlandı: Menajeri ve yapımcısı Manuel Dominguez tarafından La Voz de la Sahara olarak sunuldu ve sanatçıyı “ dünya müziği sahnesinin en karizmatik ve saygıdeğer figürlerinden biri” olarak tarif etti. Hassan, 2008’den 2010’a kadar İngiltere’de WOMAD festivali kapsamından bir konser seri için davet edildi. “Shouka” albümü öncesinde ise Avustralya ve Yeni Zelanda’da konserler verdi. Bu albüm, şair Lamin Allal ve geleneksel Sahrawi enstrümanlarının kullanılmasıyla ortaya çıkan işbirliği sayesinde, Sahrawi tarihinin derinlerine indi.

Sanatçının üçüncü solo albümü “El Aaiun Egdat” Gdeim Izik kampına yapılan saldırıya bir protesto niteliğindeydi. Mariem Hassan’ın son albümü, ‘Baila Sahara Baila’ geçtiğimiz yıl çıktı ve dans şarkılarından oluşuyor.

tr_TRTurkish