Kosova’da Bir Sergi: Fotoğraflarla Savaşın İnsanlar Üzerindeki Etkisi

Die Morina BIRN Priştine

Hollandalı fotoğrafçı Willem Poelstra, Priştine’de yeni bir sergide, 1990lardaki savaşın sıradan insanlar üzerindeki uzun vadeli etkilerini göstermek için başlangıç noktası olarak kendi ailesinin hikâyesini kullanıyor.

 

Sergiden, BIRN

Poelstra, anne ve babasının ölümünden sonra, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından bir Almanla evlenmeyi seçmesinin Hannah’nın Yahudi ailesi tarafından kabullenilmesinin ne kadar zor olduğunu gösteren doküman ve bilgilerle dolu bir kutu buldu.Alman bir baba ve bir Yahudi annenin oğlu olan Willem Poelstra, , ilk kez 2012 yılında Kosova’yı ziyaret ettiğinde, kendi ailesinin hikâyesi aklına geldi.

Bu buluş, 17 Ekim’e kadar Priştine’nin İskender Bey Meydanı’nda gösterilecek olan ve Kosova’daki çatışmadan hayatta kalan insanların portrelerini içeren, savaş sonrası günlük gerçekliğinin görüntülerini yakalamanın peşinde koşan  “For Hannah” adlı yeni sergi için çektiği görüntüleri de aydınlattı.

Poelstra BIRN’e verdiği söyleşi de; “ Kosova’da savaşın etkisini çok çok fazla hissediyorum, yani o hala burada,” diyor.

Savaş sırasında olanlarla ilgili ailesinin asla tartışmadığı söylüyor aynı zamanda bunun geçmişle yüzleşmenin tek yolu olduğunu belirtiyor – İkinci Dünya Savaşı’nda sonra Hollanda’da olduğu gibi Kosova’da da…

“İleriye doğru adım atmak istiyorsanız bunu tartışmak, bunun hakkında konuşmak zorundasınız. Belki herkesin hoşuna gitmeyecek ama bence nasıl uzlaşılacağının yolu bu.”

Mitrovica’dan bir fotoğrafçı Nita Zeqiri de Poelstra’nın fotoğraflarının çatışmaların içinden gelen insanlar için duygusal bir deneyim olduğunu söylüyor.Poelstra Priştine’de görüntüleri sergilemenin zorlayıcı olduğunu söylüyor fakat insanlar onun Kosova’daki sıradan insanları belgeleme şeklinden etkilenmiş görünüyordu.

“Pristine belediye başkanı Shepnd Ahmeti de açık hava sergisine övgüler yağdıranlar arasındaydı; “Bu, resimler aracılığıyla savaşın hikâyesini, savaşın bıraktığı izleri anlatmak için başarılı bir girişimdir.”

Tüm ailesini savaşta kaybeden ve on dört yaşında yaşamak için İngiltere’ye giden bir sanatçı olan Saranda Bogujevci, psikolojik yaraları iyileştirmek için kişinin sorunlu geçmiş hakkında konuşmanın önemli olduğunu söylüyor: “Kurbanın yerinde olmak çok zordur, bu yüzden hikâye anlatmak için uygun bir yol bulduğunda, bu çok önemlidir.”

balkaninsight

tr_TRTurkish