Konser “Rum Bestekarlar: Konstantinopolis Nefesleri, İstanbul Sedaları”

 17 Kasım 2017 / 19:30

Galata Music Projects, Georgios Marinakis tarafından kurulmuş ve onun yıllara dayanan müzik tutkusuyla ayakta duran bir işbirliği girişimi. Galata Music Projects’in yarattığı ve sunduğu müzik mozaiğinde klasik Osmanlı ve Doğu Akdeniz halk müziği ve “politiko” müzik tarzının unsurları, modern caz etkileriyle ve Georgios’un kendi özgün besteleriyle birleşiyor.

İstanbul’da Osmanlı müzik gelenekleri Türkler ve diğer etnik gruplar –Rumlar, Ermeniler, Yahudiler ve Araplar– bir buluşma noktası sağladı. Yalnızca eğlenceye yönelik ortak bir platform değil, seçkinler ve diğer sosyal katmanların içinde bir ilham ve ifade taşıyıcısı görevi gördüler.

Rum besteciler ve virtüözleri İstanbul’un çok kültürlü müzik geleneğinde Bizans döneminden beri önemli bir rol oynamıştı. Suriyeliler ve Mısırlılarla birlikte Bizans ayin müziğini büyük oranda biçimlendirmişlerdi. Daha sonraları Bizans, Pers ve diğer Ortadoğu müziklerinin yanı sıra Mevlevi ve Bektaşi gibi dini gelenekler de İstanbul’un şehirli müzik geleneğini derinden etkiledi. 17. yüzyılın ilk yarısına kadar Rum müziği aristokratların sosyal toplantılarında ve Galata’nın liman meyhanelerinde çalınıyordu. Aynı zamanda Rum sanatsal dışavurumu, ayin şarkıları ve dini bestelerine nüfuz etti.

17. yüzyılın ikinci yarısında Rum besteciler Osmanlı sarayında özellikle öne çıktı, bu süreçte sıradışı bir müzisyen, besteci ve ünlü Dimitri Kandemir’in hocası olan Tanburi Angeli başı çekti. Onların ardından çok sayıda yetenekli müzisyen ve besteci geldi, bunların arasında Zaharya Hanende, Petros Lambadarios (ya da Petrakis), kemancı Tzortis, İlias, Stavrakis Hanende, Andonis Kyriazis, Nikolakis ve Vasilakis ile daha sonraları Batzanos biraderler vardı.

Rum Bestekarlar: Konstantinopolis Nefesleri, İstanbul Sedaları konseri, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün düzenlediği İstanbul’da Bizans’ı Keşfetmek: Bilim insanları, Kurumlar, Mücadeleler, 1800-1955 sempozyumu bağlamında gerçekleştiriliyor. 19. yüzyıl Osmanlı Rum bestecilerinin yapıtlarının sunulacağı konserde, bu bestecilerin melodik zenginliğini ve sanatsal duyarlılığını öne çıkaran bu özgün müzik tarzının modasının geçmediği, unutulmadığı, tam tersine şehrin çok kültürlü mirasıyla çağdaş ve yaşayan bir müzik köprüsü kurduğu ortaya konuyor.

Rum Bestekârlar : Konstantinopolis Nefesleri, Istanbul Sedaları

1. Epi si heri Keharitomeni. Ihos plagios aʹ Xenos Koronis (14. Yüzyıl / 14th Century)
    Ἐπὶ σοὶ χαίρει, Κεχαριτωμένη. Ἦχος πλάγιος αʹ
2. Acemaşiran Peşrevi Tanburî Angeli (1615? – 1690)
3. Hüseyni Peşrevi Lavtacı Andon Efendi (? – 1925?)
4. Hüseyni Saz Semaisi Lavtacı Andon Efendi (? – 1925?)
5. Hüseyni Oyun Havası (Çeçen Kızı) Tanburi Cemil Bey (1873 – 1916)
6. Kürdilihicazkar Peşrevi Kemençeci Vasilaki Efendi (1845 – 1907)
7. Kürdilihicazkar Saz Semaisi Kemeni Tatyos Efendi (1858 – 1913)
8. Kürdilihicazkar Longa Kemani Sebuh (1828 – 1894)
9. Şehnaz Saz Semaisi Kemençeci Nikolaki Efendi (1845 – 1915)
10. Hicaz Mandra Lavtacı Andon Efendi (? – 1925?)
11. Saba Oyun Havası Udi Yorgo Bacanos (1900 – 1977)
Müzisyenler
Özer Özel: Tanbur
Aslıhan Eruzun Özel: Kemençe
Ali Tan: Ney
Oray Yay: Vurmalı Çalgı (Perküsyon)
Georgios Marinakis: Ud

Pera Café’de gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir. Yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır.

tr_TRTurkish