Klasik Müzik Dünyasının Parlayan Yıldızı “Inma Shara”

Kadınlar klasik müzik dünyasında otorite konumuna gelebilmek için çok mücadele etti ve etmeye de devam ediyor. Özellikle orkestra şefi kadınlar için “cam tavanı” aşmak oldukça nadir görülen bir olay. Bunu gerçekleştirebilen ve dünyanın en önemli orkestralarıyla işbirliği yaparak, İspanya’nın önde gelen orkestra şeflerinden biri olan, müthiş bir kariyer inşa etmeyi başaran bir isim: Inma Shara. Zamanımızın en önemli kadın şeflerinden birinin hayatını ve çalışmalarına bir göz atalım.

Inma Shara with the Orchestra of San José | © Ayuda en Acción / Flickr

İspanya’nın kuzey kıyısından yer alan Amurrio şehrinde doğan Inma Shara, Bask ülkesindeki Bilbao Konservatuarı’nın yanı sıra Vitoria Konservatuarı’nda da eğitim gördü. Çok küçük yaşlardan itibaren erkekler tarafından domine edilen, her orkestra şef adayından sadece birinin kadın olduğu bir dünyada kendi adını duyurmak için çaba harcadı.

Klasik müzik dünyasındaki kadınlar için şeflik pozisyonuna ulaşmak için geçtikleri zorlu eğitim süreci ve o sürecin yönetimi iş piyasasındaki rekabet gibi şiddetli olabiliyor. Özellikle İspanya gibi orkestraları yaşlı erkek şeflerin yönetmesi eğiliminde olan bir ülkede, otorite konumunda genç bir kadının ortaya çıkması genellikle kuşkuyla karşılanır… Inma Shara, zirveye giden yolda acımasızdı ve 30 yaşının başında klasik müzikte en büyük isimlerin bazılarıyla işbirliğine gitmişti bile. Doğum adı olan Inmaculada Saratxaga’yı da muhtemelen sahne adı olarak telaffuz edilmesi zor olduğu için,  “Inma Shara” olarak kısalttı. Mücadelesinde ona engel olabilecek hiçbir şeye yer yoktu.

Günümüzde, klasik müzik dünyasında onu duymayan hiç kimse yok. Shara’nın son ortak çalışması Londra Filarmoni Orkestrası, İsrail Filarmoni Orkestrası (onun çok eski bir rüyasıydı) ve Rus Ulusal Orkestrası’nın yanı sıra Mischa Maisky, Boris Berezovsky ve Shlomo Mintz gibi dünyaca ünlü solistleri içeriyor.

Bugünkü konumuna ulaşmak için verdiği mücadelenin farkında olan Shara yaptığı yardımlar ve sosyal hizmetleriyle de ünlü. Genç ve yoksullar için bir dizi programa dâhil oluyor. 2007’den beri, İspanyol Kraliçesi Sofia’nın da katıldığı Madrid’de düzenlenen bir konser de dâhil olmak üzere, yetenekli genç sanatçıların tanıtımına yardım eden bir programla ilgili işbirliği yaptığı ünlü İsviçre saat firması Vacheron Constantin’in önde gelen bir marka elçisi.

Inma Shara conducting a classroom of children in Bolivia | © Ayuda en Acción / Flickr

Onu iyi bir müzisyen yapan bir parçası olduğuna inandığı müziği ayrıştırmak, yeniden birleştirmek ve gerçekten içinde hissetmek için bir müzik parçasının bileşimini anlama yeteneğiyle kendi kompozisyonunu, kendi müziğini yaratması da kariyerinde ilerlemesini sağlamıştır.  Shara aynı zamanda ihtiyacı olan farklı unsurlar arasında uyum yaratan, birine liderlik için gerekenleri yönetici bir pozisyonda herhangi bir profesyonelin işiyle kıyasladığı 2014 yılında otobiyografik romanı La Batuta Invisible’ı çıkardı.

Inma, müzik dünyasında şeflerin yeni nesil bir temsilcisi olarak tanınıyor ve uluslararası müziğe katkılarından dolayı Avrupa Mükemmellik Ödüllerinde Kadın Ödülü ve İspanya Fahri Marka Elçiliğine aday gösterildi.  Henüz sadece 40 yaşlarında olan Inma Shara çağımızın en etkili kompozitörlerinden bir olmaya hazırlanıyor, müzik dünyasının içindeki ve dışındaki genç kadınlara güçlü bir örnek olarak.

kaynak; theculturetrip.com
tr_TRTurkish