Japonya Trajediden Alternatif Enerji Üretim Sistemi Çıkardı

Japonya’daki topluluklar, enerji uygulamalarını değiştirerek trajediyi fırsata çevirmeye çalışıyor. 2011 depremi ve tsunamisinin ardından, düzinelerce şehir ve kasaba sessizce, büyük enerji santrallerini kullanmak yerine, şebekeden bağımsız olarak hareket etmelerini sağlayan sistemler inşa ettiler.

Bu değişiklik, Ulusal Rehabilitasyon Programı sayesinde sağlanıyor. Her mali yılda 3.72 trilyon yen ayrılan program, şehirlere yeniden inşa etme ve doğal felaketleri takiben daha fazla kendi kendine yetme imkânı sağlıyor.

Örneğin, 2011 felaketlerinden sonra nüfusunun bir kısmını ve evlerinin % 75’ini kaybeden Kuzey Japonya’daki Higashi Matsushima, fonlarıyla mikro şebekeler ve merkezi olmayan yenilenebilir enerji üretimi yaptı. Bu, 40.000 nüfuslu şehrin enerjisinin % 25’ini üretmesini ve şebekeye erişim olmaksızın 3 gün boyunca hayatta kalmalarını sağlıyor.

Mikro şebekeler, korkunç trajedinin şaşırtıcı bir yan ürünü olarak ortaya çıktı ancak iklim değişikliğiyle mücadelede uzun vadeli etkilere sahip olacak gibi görünüyor.

Özellikle, Fukushima nükleer felaketinden bu yana ülke, daha küçük, yerel enerji yönetimi politikalarına doğru ilerliyor. Doğalgaz, rüzgâr ya da güneş enerjisinden yaratılan küçük ölçekli enerji üretimini kullanarak temiz enerji uygulamaları teşvik ediliyor.

Gerçekten de, inşa edilen bu model, küresel olarak ülkelerin daha küçük, kendi kendine yeten enerji sistemlerine nasıl geçebileceğinin önde gelen bir örneği olacak gibi.

inhabitat.com

tr_TRTurkish