İranlı Fotoğrafçı Pouria Khojastehpay’dan Distopik “Dustwound” Serisi

İranlı fotoğrafçı Pouria Khojastehpay’ın son çalışması Dustwound’dan görsellere ilk baktığınızda manzaranın dünyanın neresinden olabileceğini düşünüyorsunuz. Binaların tanıdık, vahşi bir tarzı var; monolitik heykeller, totaliter bir rejimin ürünü gibi, bazılarında ise sanki bir karesine bakıyorsunuz. Aslına bakarsanız bu görsellerin tamamı kurgu ve birçok görüntünün birleşiminden oluşuyor. Her biri, Khojastehpay’ın hayal dünyasının, sinematik etkilerin ve kişisel tarihinin parçalarından oluşuyor.

İran’da doğan,  yaklaşık altı yıl Hollanda’daki bir mülteci kampında geçiren sanatçı, daha sonraki yaşantısını Eindhoven’da sürdürdü ve bu şehrin görüntüsünden çok etkilendi.

Eskiden tuğla ve betondan oluşan şehirdeki sanayi binalarından, sokak fahişelerinden, yağıştı gri havadan etkilendi. Ayrıca babasının yaşadıklarının da üzerinden etkisi vardı. İran’da yaşanan devrimin ardından babası, İran-Irak savaşına katıldı. Savaş deneyimleri de Khojastehpay’ın üretimlerinde hissediliyor.

Sanatçının distopik görsellerinin her birinde güçlü bir sinematik ruh hali ve hayatın ipuçları var. Sinematik hissi kasıtlı olarak yaratsa da, Khojastehpay, filmlerden çok belgesellerden etkilenmiş ve özellikle İranlı fotoğraf muhabiri Kaveh Golestan ve Sırp fotoğrafçı Boogie’nin çalışmaları onun için ilham verici olmuş.

Yaratacağı görseller için önceden uzun süre araştırma yapan sanatçı, farklı kaynaklardan hem dijital hem de analog bilgi topluyor. Bazen yerel bir gazetedeki küçük bir yangın fotoğrafının dumanını kullanırken, bazı görsellerdeki yapıları olduğundan büyük göstermek için yeniden boyutlandırıyor ya da bir şantiye yakınındaki hasar görmüş asfaltın görüntüsünü kullanıyor. Bütün bunlar başarıyla birleştiğindeyse ortaya apokaliptik döneme aitmiş gibi duran çalışmalar çıkıyor.

atlasobscura.com

tr_TRTurkish