Hayvanlara Zulüm: Yasaklanması Gereken Turistik Eğlenceler

550,000 hayvan, vahşi yaşam turizminin ellerinde acı çekiyor. Geçen hafta Kamboçya’da işçi bir filin ölümü bütün dünyada yankı uyandırdı ve eğlence için bu muhteşem hayvanların kullanımını yasaklamaya çağıran binlerce imzalı bir dilekçeyle çağrı yapıldı. Yaşlı fil 40 derece sıcaklıkta yere yığılıp öldüğünde feribotlar ünlü Angkor Wat tapınağına turistleri taşıyordu.

Dilekçede, bu şok edici olay, Angkor bölgesindeki işçi fillerin esir tutulup korkunç acılar çekmesine karşı bir uyanışa neden olmalıdır, diyor. Bu canlıların yaşadıkları zulmün genellikle gizli kaldığını ve bir ömür boyu sefalete maruz kaldıkları da dile getiriliyor.

Maalesef, hayvanlara yapılan gaddarlık turizm sektöründe oldukça yaygın ve dünya genelinde birçok faklı formda görülebiliyor. Oxford Üniversitesi Yaban Hayatı Koruma Araştırma Birimi veya WildCRU’dan uzmanların bir çalışmada belirttiğine göre, turistik vahşi yaşam eğlencelerinin 4’te 3’ü hayvanlara eziyet içermektedir.

WAP (World Animal Protection), farkındalık yaratmak ve hayvanların acılarına son vermek amacıyla dünya genelinde, hayvanlara uygulanan acımasız turistik “eğlenceler” ile ilgili yaptığı çalışmadan bir liste derledi.

Aşağıda çalışmada belirtilen en çok uygulanan turistik atraksiyon bulunuyor:

1 – File binme

elephant_grande

Bebek filler annelerinden alınır ve “boğa kanca” veya ahşap/metal cop ile şiddetli acı vermeyi içeren bir eğitim işlemine tabi tutulur. Filler ağır halatlar ve zincirlerle sınırlı ve küçük kafeslerde tutulur. Eğitim genellikle kalıcı psikolojik hasarlara yol açar.

“Bozma” sonrası diğer fillerle normal sosyal ilişkiler kurması engellenir.  İnsanların onlarla etkileşimine izin veren bir noktaya gelene kadar ruhları ezilir. Fil sürme konusunda dünyanın merkezinin Tayland olduğu söylenir, ancak sanayi aynı zamanda son zamanlarda Sri Lanka, Kamboçya, Laos, Hindistan ve Güney Afrika gibi yerlerde büyümektedir.

2 – Kaplan selfiesi

6685828-3x2-700x467

Turistlerin son zamanlarda vahşi hayvanlarla fotoğraf çekme eğilimi arttı ve pek tabii pazar da bu talebe cevap vermek için elinden geleni yapıyor. Kaplan yavrusu annelerinden alınıyor, turistlerin kucağına veriliyor ve istenilen fotoğraf çekiliyor. Bu bebek hayvanlar çok kötü koşullarda yaşıyor. Sadece Tayland’da 10 mekânda 614 kaplan tespit edilmiş. Benzer durumlar Asya, Avustralya, Meksika ve Arjantin’in bazı bölgelerinde de yaşanıyor.

3 – Aslan ve Kaplanlarla Gezinti

http_coresites-cdn.factorymedia.com_mpora_new_wp-content_uploads_2016_04_7351276-3x2-940x627-680x454

Turistler büyümüş aslan ve kaplanlarla fotoğraf çektikten sonra esaret altında tutulan bu hayvanlar onlarla yürüyüş yapmak zorunda kalıyor. Genellikle hiçbir gölgelik yerin bile bulunmadığı çok kafeslerde tutulan hayvanlar aynı zamanda çok kötü besleniyor. Yaşlananları ise eğlence için öldürüldükleri av sektörüne satılıyor.

4 – Ayı parkları

bear_worldanimalprotection_623

Ayılar doğal ortamlarında günde 18 saat boyunca empati yeteneğine sahip ve aktif, son derece akıllı yalnız hayvanlardır. Ama ayı parklarında genellikle küçük, steril, beton, genellikle kalabalık kafeslerde bazen palyaçolar giysisi giyerek ya da sirk oyunları yapmak zorunda kalıyor. Bu ayıların yaşadığı stres bakteriyel enfeksiyonlara ve erken başlayan artrite neden olabilir. Onlar sürekli dar alanda kendi çevrelerinde yürüyor ve küçük bir parça yiyecek için turistlere yalvarmak zorunda kalıyor.

5 – Deniz kaplumbağası tutma

girl_holding_turtle_rs

Dünyanın son turistik deniz kaplumbağası alanı Ceymen Adaları’nda. Burada turistler deniz kaplumbağalarını tutabilir ve hatta yiyebilirler. Stres ve hastalıktan muzdarip deniz kaplumbağaları bu çiftliklerde eziyet çekiyorlar. Turistik aktiviteler sebebiyle hastalıklara ve hatta yaralanmalara maruz kalırlar.

6 – Balina ve Yunus performansları

4888088_6_9e2b_trois-dauphins-en-captivite-lors-d-un_fe9e24d4c6d8bb5b6b579b66868a4732

Tutsak yunuslar çok küçük alanlarda hayatlarını geçirmek zorunda kalır, klorlu su derilerini ve gözlerini tahriş eder, sert kimyasallarla tedavi edilirler. Güneş yanığı, mide ülseri ve strese bağlı hastalıklara açıktırlar. Bazıları esaret altında yetişir, bazıları doğal yaşamından koparılıp tutsak edilir.

“Bunlar genellikle gemiler tarafından çekilmeden ya da ağlar tarafında yakalanmadan önce yüksek hızlı tekneler tarafından kovalanır. Birçokları kovalanırken aşırı stres yüzünden ya da amaçlanan hedeflere taşıma sırasında ölür. ” (Dünya Hayvanlarını Koruma WildCRU Raporu)

Balinaların durumu da daha iyi değildir. ABD genelinde balinalara yapılan kötü muameleyi gösteren “Blackfish” adlı belgeselin ardından (3 yıl sonra) balinaları gösteriler için yakalama ve yetiştirmesini durdurulması kararı alındı.

7 – Maymun dans ettirme

4888089_6_d0d2_les-singes-dansants-sont-enchaines-et_4aa4d45dee2de751b6f506f8fe2c1a26

Tayland’da makaklar insanlar gibi davranmaları için genç yaşından itibaren eğitilir. Dans etmek ve insanlar için hile yapmak zorunda kalırlar ve bu performanslar için zincirle bağlanırlar.

8 – Misk kedisi kahve plantasyon turu

4888090_6_4a5e_les-civettes-sont-utilisees-dans-les_c3144024e63c24138c8c36422a45d572

Yeni bir tür kahve elde etmek için kahve çekirdekleri misk kedilerine atılıyor, onlar da çiğneyip geri tükürüyor. Bu yeni moda bir yandan turistlerin bu deneyimi yaşaması, diğer yandan da üreticinin daha fazla üretim yapma isteği yüzünden daha fazla misk kedisinin kafeslere kapatılmasına neden oluyor.

9 – Yılan cazibesi

cobra_worldanimalprotection_623

“Kobra Öpücüğü” turistlerin ilgisini çeken tuhaf eğlencelerden. Bu tehlikeli ve ürkütücü hayvanı korkmadan öpmeleri için kobraların dişleri kerpetenle oldukça acılı bir işlemle sökülüyor. Bu işlem ayrıca ölümcül enfeksiyonlara da sebep oluyor.

10 – Timsah çiftliği

4888091_6_625b_eleves-pour-leur-cuir-pour-leur-viande-et_866900d714c8ce0e7259d835ee5f918b

Timsahlar çok uzun zamandır derileri ve etleri için çiftliklerde tutuluyor. Hiçbir hijyenin olmadığı çiftlik havuzları ayrıca turistlerinde ilgisini çekiyor. Hem izliyor hem yiyorlar. Timsahlar strese oldukça duyarlı hayvanlar ve yüksek stresli ortamlarda enfeksiyon ve septisemi gibi ölümcül hastalıklara karşı duyarlı hale gelirler.

tr_TRTurkish