Haftanın kitaplığı – 25 Mart 2019

Okuyacak çok kitap var seçmek zor diyorsanız yeni çıkan kitaplar arasından yaptığımız derlemeye bir göz atabilirsiniz.

TIBBIN ÖYKÜSÜ – CUMHUR ERTEKİN

Sağlığımız gündeme geldiğine aklımıza ilk gelen ve bize yardım eden, hayatımızı kurtaran da genellikle tıp bilimi oluyor. Tarih boyunca insanlığın mücadele ettiği türlü hastalıklar, bulunan çareler, ilkel komünal toplumlardan bu yana sürekli değişim gösteren uygulamalar, inanışlar ve bilgiler insanlığın yanı sıra tıp tarihini de şekillendirdi. Cumhur Ertekin’in kitabı tıbbın farklı zaman ve coğrafyalarda kesişen ve ayrışan yönlerini anlatıyor.

İTALYAN KIZI – IRIS MURDOCH

Iris Murdoch’tan “İtalyan Kızı”

Booker Ödüllü Iris Murdoch’ın yeni romanı İtalyan Kızı, Celâl Üster’in çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

​Edmund Narraway, annesinin ölümünün ardından yıllar sonra çocukluk evine döner. Ancak bu ziyaretin mutluluğu uzun sürmez, ailesinden uzakta yalnız bir hayatı seçmesine neden olan gerginlikler yavaş yavaş su yüzüne çıkmaya başlar. Olayların perdesi aralandıkça, Edmund kendini yasak ilişkiler, saklı tutkular ve utanç verici sırlarla örülü bir ağa saplanmış bulur.

DÜNYANIN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİREN SEYAHATLER – PETER AUGHTON

Dünyanın Çehresini Değiştiren Seyahatler

Peter Aughton’ın dünya tarihinde iz bırakmış seyahatleri ele aldığı kitabı Dünyanın Çehresini Değiştiren Seyahatler, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlandı. Dünyanın Çehresini Değiştiren Seyahatler, insanlığın bilgi birikiminin artmasına, coğrafi keşiflerin yapılmasına ve dünya haritasının çıkarılmasına katkıda bulunmuş büyük seyahatlerin hikâyelerini anlatıyor. Fenikelilerden Polinezyalılara, Bartholomeu Dias’dan Vasco da Gama’ya, Amerika’nın keşfinden dünyanın çevresinin ilk kez dolaşılmasına, Francis Drake’in Golden Hind gemisiyle yaşadığı maceralardan gerçek Robinson Crusoe’nun öyküsüne, Darwin’in Beagle ile seyahatinden Scott, Amundsen ve Shackleton’ın kutuplardaki keşiflerine kadar dünyanın çehresini değiştirmiş pek çok seyahati ve kahramanlarını konu alıyor.

ÇOCUKLA SİNEMA-ÇOCUKLARINIZ İÇİN FİLM SEÇME REHBERİ – BURAK GÖRAL

Burak Göral’dan Çocukla Sinema Rehberi

Film eleştirmeni, gazeteci, yazar ve senarist Burak Göral’ın 3-12 yaş arasındaki çocukların duygusal gelişimine uygun film tavsiyelerinden oluşan çalışması Çocukla Sinema – Çocuklarınız İçin Film Seçme Rehberi, Doğan Kitap tarafından yayımlandı. Göral’ın kendi oğluyla yaşadığı film izleme tecrübelerinden yola çıkarak hazırladığı bu kitapta çocukların gelişimlerini ve hayal dünyalarını güçlendirecek filmler yer alıyor. Yıldız Savaşları’ndan Harry Potter’a Aslan Kral’dan Oyuncak Hikâyesi’ne, Buz Devri’nden Madagaskar’a, Neşeli Günler’den Batı Yakasının Hikâyesi’ne pek çok ülkeden eski-yeni onlarca film öneriyor.​Kitapta ayrıca çocukların izlediği filmlerle ilgili düşüncelerini, filmdeki hangi karakteri neden sevdiklerini, filme kaç yıldız verdiklerini ve filmden ne öğrendiklerini yazmaları için bir etkinlik sayfası da bulunuyor. 

ROMANYALIYI YİYEN YAMYAM – DIMITRIS SOTAKIS

Dimitris Sotakis’ten “Romanyalıyı Yiyen Yamyam”

Dimitris Sotakis’in tüketim kültürü ve paranın hegemonyasını sivri bir dille eleştirdiği kitabı Romanyalıyı Yiyen Yamyam, Yılmaz Okyay ve İbrahim Arık’ın çevirisiyle Delidolu Kitap tarafından yayımlandı.Romanyalıyı Yiyen Yamyam, okuru kendi vicdanıyla baş başa bırakarak mutluluk algısını ve değerlerini sorgulamaya itiyor. Sotakis, ulus aşırı göç olgusunu sarsıcı bir aşk hikâyesiyle harmanlayarak; insanların mutluluğa ulaşma yolunda ne denli acımasız olabileceğini gözler önüne seren bu metaforik roman, aykırı bir vahşi kapitalizm hicvi sunuyor. Kentin önde gelen zenginlerinden biri olan Zerin, daha önce hiç gitmediği Romanya’ya ve Romanyalılara saplantılı bir tutkuyla bağlıdır. Bir gün, kente Romanyalı bir ailenin taşındığını öğrenir. Onların hayatının bir parçası olması artık kaçınılmazdır. Paranın gücünü kara mizah aracılığıyla eleştiren bu sürükleyici kitap, vahşi kapitalizmi “yamyam” kisvesi altında bedenleştirerek insanların arasında dolaştırıyor.

tr_TRTurkish