Haftanın Kitaplığı – 18 Haziran 2018

Okuyacak çok kitap var seçmek zor diyorsanız yeni çıkan kitaplar arasından yaptığımız derlemeye bir göz atabilirsiniz.

ALTIN ÇOCUK – ELI GOTTLIEB

Eli Gottlieb’in okuyucusunu hikâyesine ortak eden, orta yaş otizmine dair romanı Altın Çocuk, Yabancı Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Todd Aaron, 11 yaşındayken otizmi için terapi topluluğunda yaşamak üzere Payton Yaşam Merkezi’ne yollanır ve artık ellili yaşlarına gelmiş ve yaşam merkezinin “yaşlı kurdu” olarak anılmaya başlamıştır. En çok sevdiği şeylerden biri ansiklopedileri tekrar tekrar okumak olan Aaron, evini paylaşmak zorunda kaldığı yeni ev arkadaşı ve ürkütücü görünümlü yeni bakıcı yüzünden tedirgin olur. İşler, yeni gelen tek gözlü bir hastanın onu, kendini tekrar “normal” hissedebilmesi için ilaçlarını bırakmasına ikna etmesiyle daha da kötüye gider. Bunların hepsi birleşince Todd, çocukluğunda yaşadığı eve geri dönme hayalini sonunda gerçekleştirmeye karar verir.

ŞAL – CYNTHIA OZICK 

Cynthia Ozick’in hem soykırım dehşetini hem de sağ kalanların ömürleri boyunca peşini bırakmayan öfkeyi ve boşluğu anlatan eseri Şal, Nebula Kitap etiketiyle yayımlandı.

​Amerikan edebiyatının yaşayan en iyi kurgu yazarlarından Ozick’in, yayımlandığında O. Henry Ödülü’nü kazanan Şal adlı romanında Rosa Lublin’le tanışıyor okur. Hikâye şalına sardığı kızı Magda ile Nazi kamplarından birine varan Rosa ile açılıyor. Şalından mahrum kalan Magda’nın bir anlığına ortaya fırlamasıyla, gözlerinin önünde çocuğunun yitişine tanık olan Rosa’nın yüreğinde bir daha asla kapanmayacak bir yara açılıyor. Yıllar sonra Rosa ile tekrar karşılaşıyoruz, bu travmayı hâlâ atlatamamış, yalnızlığını hatıralara ve şalına sarınarak unutmaya çalışan bir kadın var karşımızda.

HOMOFOBİ SÖZLÜĞÜ – LOUIS-GEORGE TIN

Homofobi Sözlüğü

Louis-Georges Tin’in derlediği Melis Tezkan ve Okan Urun’un dilimize kazandırdığı homofobik söylem ve eylemleri, ileri sürülen teorileri ve açıklamaları, homofobik gerilimlerin yaşandığı kurumlar ile sosyal ve coğrafi alanları ele alan Homofobi Sözlüğü, Sel Yayıncılık etiketiyle yayımlandı.

​Sözlük, bu tutumun kökenlerini ve günümüzdeki gerçekliğini dinden sinemaya, siyasetten gündelik hayata birçok alanda irdeleyip ifşa ediyor. Homofobi olgusunun daha sağlıklı anlaşılması ve bu olguya karşı uygulanacak yöntemlerin geliştirilmesi için detaylı ve derin bir tarihsel kavrayış kazandırıyor. Eşcinsel pratiklerin doğal görüldüğü toplumlardan, bu pratiklerin şiddetli bir şekilde cezalandırılıp mahkûm edildiği ve hor görüldüğü toplumlara geçişin her merhalesini görünür kılarak homofobinin toplumsal kodlarda daima var olacağı mitini sistematik bir biçimde yıkıyor.

GASTRO SİNEMA – İLKAY KANIK

Yemek ve Sinema

İlkay Kanık’ın yemek ve sinema ilişkisinde tarihsellik ve dönemsellik konusunu ele aldığı kitabı Gastro Sinema, Alfa Yayınları tarafından yayımlandı.

​Sinemada yemeğin kullanımının metaforik temsilinin değişimi siyasi, ekonomik, toplumsal ilişkilere dair önemli bir işlevi vardır. Weber’in “büyüsünün silindiği” dünya dediği yabancılaşma, postmoderniteyle, ama modernitenin bir uzantısı olarak, büyüsüne tekrar kavuşturulmaktadır. Bu, yemeğin ana karakter olarak yıldızlaştığı filmlerde de görülmektedir. Gastro Sinema’da büyünün modernitede yemek filmleriyle yeniden oluşan serüveni sunuluyor.

GEL BERABER YARATICI OYUNLAR OYNAYALIM – MARİON DEUCHARS

Kendine özgü tarzıyla dünya çapında tanınan illüstratör Marion Deuchars’ın hazırladığı “Gel Beraber Yaratıcı Oyunlar Oynayalım”, okurun resim konusunda kendi keşiflerini yapmasını sağlayan çizim, aktivite ve yaratıcı fikirlerle dolu.
Marion Deuchars, birçok uluslararası tasarım ve illüstrasyon ödülüne layık görülmüştür.
Kitap içindeki sanatçıyı ortaya çıkarmak isteyen 6 yaş üstü herkese hitap ediyor.  Ben Bir Küçük Sanatçıyım dizisinin Gel Beraber Resim Yapalım, Gel Beraber Parmak Baskı Yapalım kitapları daha önce yayımlanmıştı.

COSIMA – GRAZIA DELEDDA

Grazia Deledda’dan Otobiyografik Roman: Cosima

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazar Grazia Deledda’nın masalsı bir dille kaleme aldığı otobiyografik romanı Cosima, Leyla Tonguç Basmacı’nın çevirisiyle, Kolektif Kitap etiketiyle yayımlandı.

Kolektif Kitap’ın yeni başlattığı kolektif edebiyat dizisinin ilk kitabı Cosima. Kendi dilinde, eser verdiği türde yer eden, farklı coğrafyalardan yazarların eserlerine yer verecek bu dizi.

​Deledda, eğitim şansının ve dünyevi imkânların kısıtlı olduğu, doğanınsa kendini sınırsızca sunduğu bir coğrafyada geçirilen çocukluğun hayal gücünde ve dilde yarattığı tüm etkileri anlatıyor.

 

tr_TRTurkish