Haftanın Kitaplığı – 17 Aralık 2017

Okuyacak çok kitap var seçmek zor diyorsanız yeni çıkan kitaplar arasından yaptığımız derlemeye bir göz atabilirsiniz.

MEKTUPLARDA BİR YAŞAM – JHON STEINBECK

Dünya edebiyatına kazandırdığı başyapıtları ve politik duruşunun yanı sıra sinemadan tiyatroya kadar pek çok alanda çağının entelektüel hayatına damga vurarak ölümsüzleşmiş olan John Steinbeck’in yaşam öyküsüne ölümünün 50. yılında nadide bir tanıklık: Mektuplarda Bir Yaşam.

Durmaksızın üretmiş, altmış altı yıllık ömrüne onlarca kitap, Nobel ve Pulitzer de dahil olmak üzere sayısız ödül ve başarı sığdırmış, ancak çalışırken rahatlayabilen bu keskin aklın gündelik alışkanlıklarının başında mektup yazmak geliyordu. Kaliforniya’daki gençlik döneminden yaşamının son günlerine kadar yazmayı sürdürdüğü binlercesi arasından derlenen, hem mesleki hem de özel yaşamının dökümü niteliğindeki bu seçki, Steinbeck’in gerçek utkusunun ödüllü, otorite sahibi, göz önünde bir şöhret olmaktan ziyade yalnızca üreten yalnız bir “yazar” olmak olduğuna birincil ağızdan şahitlik ediyor.

Mektuplarda Bir Yaşam, Steinbeck’in güvendiği ve çatıştığı insanlara; edebiyat otoriteleri,eleştirmenler, ödüller, yayıncılar, kadınlar ve çocuklarla ilgili görüşlerine,dünyanın geçirdiği değişim, savaşlar ve politik gelişmeler karşısında takındığı tutuma ayna tutakla kalmıyor, yazarın kendi yaratım sürecine dair de son derece gerçekçi bir portre sunuyor.

KALAN SON GÜZEL KAĞIDIM – MARCEL PROUST

Marcel Proust tam bir mektup delisiydi. Çocukken edindiği bu alışkanlıkla, “Kayıp Zamanın İzinde”nin ciltlerini teker teker kaleme aldığı dönemlerden 1922 yılındaki ölümüne kadar, hiç durmadan binlerce mektup yazdı: Ailesine, arkadaş bildiklerine, hasım bellediklerine,üst kat komşusuna, yayıncısına, kitaplarını destekleyenlere ya da kayıtsız kalanlara…

Jérôme Picon’un derlediği ve açıklayıcı notlarla zenginleştirdiği bu seçki; zaman, üslup ve konu açısından dengeli bir dağılım sunuyor.

PORTATİF EDEBİYATIN KISALTILMIŞ TARİHİ – ENRIQUE VILA-MATAS

Portatif Edebiyatın Kısaltılmış Tarihi

Enrique Vila-Matas’ın kendilerine “shandy” ya da “portatifler” adını veren “taşınabilir edebiyat” düşkünlerinin kurduğu cemiyetin tarihçesini kaleme aldığı Portatif Edebiyatın Kısaltılmış Tarihi, Emrah İmre’nin çevirisiyle Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Dadacılar gibi şakacı, fütüristler gibi aşırılığa meyilli, sürrealistler gibi düzenbaz bu topluluğun üyeleri arasında 20. yüzyılın ilk yarısına damgasını vuran pek çok isim var: Marcel Duchamp, Tristan Tzara, Aleister Crowley, Scott Fitzgerald, Walter Benjamin, Federico García Lorca, Man Ray, Berta Bocado, Maurice Blanchot, Francis Picabia, Georgia O’Keeffe…

“Okuyacağınız sayfalarda riske giren kişiler anlatılacak, boğanın hem boynuzu hem tehdidinin farklı şekillerde boy gösterdiği eserler meydana getirirken hayatlarını olmasa da akıl sağlıklarını tehlikeye atanlar. Hermann Broch’un, “Kötü yazar sayılmasalar da düpedüz suçlu bunlar,” diye nitelediklerinin maskesini eskiden mümkün olmayan bir kolaylıkla düşürebilmemizi sağlayan kişileri hep beraber tanıyacağız.”

DEDEKTİFLER – CHARLES DİCKENS

Dedektif romanlarının ilk defa okurla buluştuğu 19. yüzyıl ortalarında, bu edebi türe en büyük katkıyı veren yazarlardan biri de kuşkusuz Charles Dickens’dır.

İngiliz edebiyatının en ölümsüz eserlerine imza atan Dickens yazdığı haftalık dergilerde dedektif öykülerine de bolca yer veriyordu. Usta yazarın, o yıllarda İngiliz emniyet teşkilatına karşı büyük ilgisi vardı. Dedektiflerle beraber geceler boyunca Londra sokaklarını dolaşır, meşhur davaları bizzat davayı çözen dedektiflerden dinlerdi. Ardından, dedektiflerin zekâsına ve çalışmalarına duyduğu hayranlığı izlenimleriyle birleştirerek okura sunardı.

Bunların arasından seçilen ve çoğu dilimize ilk kez çevrilen dokuz öyküden oluşan Dedektifler,

Charles Dickens’ın üstün betimleme yeteneği ve dönemin havasını başarıyla yansıtan güçlü anlatımıyla benzersiz bir derleme.

İNFAZLAR VE HAYALETLER ÜZERİNE – MEHMET ANIL

Kediler, İnfazlar ve Hayaletler Üzerine

Mehmet Anıl’ın denemelerinden oluşan kitabı Kediler, İnfazlar ve Hayaletler Üzerine, Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Anıl, gerek edebiyat ve yazmakla ilişkili gerekse yaratıcı yazarlık atölyeleri gibi meseleleri odağına alan denemeler sunuyor okuruna. Evrim, zaman, ölüm, milliyetçilik gibi konuları, bize has bazı kültürel arızalarımızı yani ciddi meseleleri mizahla harmanlarken günlük hayata dair gülüp geçtiğimiz olayların ardında yatan ciddi aksaklıkları gözler önüne seriyor.

“Gelişmenin zaman diziniyle bir ilgisi varmış gibi, yaşadığımız zamanın olumsuzluklarına nedense her defasında şaşar dururuz; 21. yüzyılın, 20.’sinden daha iyi olması gerekirmiş gibi, ya da 19. yüzyılın bir öncekinden… Sonsuz kozmik zamanı insan ömrüyle özdeşleştirmekle kalmıyor, dünyamız da yaşlandıkça olgunlaşıp kemale erecekmiş zannediyoruz. Acaba öyle mi gerçekten?”

tr_TRTurkish