Gökçeada’da 8.000 yıllık T biçimli dikili taş ve anıtsal yapı bulundu

Çanakkale ilçesinde yer alan Gökçeada’daki Uğurlu-Zeytinlik Höyüğü’nde yapılan kazı çalışmaları neticesinde bir anıtsal yapıya ulaşıldı.

Gün ışığına çıkarılan bu anıtsal yapı için, dönemin etkinlik ve ritüellerine ev sahipliği yapıyor düşüncesi hâkim.

Türkiye’nin en batı kısmında yer alan bu bölge, coğrafyanın prehistorik dönemiyle ilgi birçok şey söylüyor ve 8.000 yıllık geçmişiyle tarihe meraklı kişilerin de ilgisini epeyce üstüne çekiyor.

Kazı başkanı konumunda bulunan Prof.Dr. Burçin Erdoğu yaptığı açıklamalarda “ Bu yılki kazılarda milattan önce 6 bin yıllarına tarihlendirilen anıtsal bir yapıyı ortaya çıkardık. Bu yapı hem Ege adaları hem de Batı Anadolu için önemli bir keşif. Göbeklitepe dikili taşlarını anımsatan iki parça halinde yapılmış ‘T’ biçimli bir dikili taş, iç içe geçmiş 7 metre uzunluğunda duvarlarla birbirine yerleştirilmiş. Özellikle Yakın Doğu’da kamusal yapı olarak adlandırılan, bazılarına göre tapınak oldukları düşünülen anıtsal yapıların benzerlerinin batıya gittikçe kaybolduğu düşünülmekteydi. Uğurlu’da bulunan bu yapı daha geç bir neolitik dönemde de olsa benzer unsurlar içeren anıtsal yapıların batıda da varlığını ortaya koyması bakımından önemli.” dedi.

Kaynak: aa.com.tr

tr_TRTurkish